Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.
Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.

Den mest danske kogebog udkommer igen

Vi kender alle 'God mad let at lave', som udkom første gang i 1973. Den bliver kaldt danskernes madbibel. Nu fås kogebogen i ny version - vi bringer eksklusivt tre opskrifter fra den.

Vi bliver aldrig trætte af kogebøger - og slet ikke dem, som samler den danske madlavningsarv. 'God mad let at lave' har en lang tradition bag sig, og da bogen udkom for første gang i 1973, så danskernes madplaner noget anderledes ud. 

En af de allerstørste forandringer er, at vi spiser sundere og mere grønti dag. 
Nu udkommer en ny og opdateret version af bogen hos forlaget Lindhardt og Ringhof, og selvom der er flere opskrifter og husholdningstips til den moderne familie, fastholder forfatterne også mange af de grundelementer, som de allerførste oplag indeholdt. Fx er der ingen grund til at skabe revolution indenfor surdej, og en fisk fileteres nu engang bedst på én måde.

Den nye udgave af kogebogen udkommer d. 20. november 2015, men vi har fået lov til at tyvstarte her.

3 nye opskrifter fra 'God mad let at lave'

Æblekage

  • 1 portion æblegrød
  • 15-20 tvebakker
  • 2-3 spsk sukker
  • ca. 30 g smør
  • 2 dl piskefløde 
  • evt. ribsgelé

Kog grøden og afkøl den. Læg tvebakkerne i en plastpose, og knus dem med en kagerulle, så de bliver til rasp.
Bland raspen med sukker. Smelt smørret på panden og rist raspen heri ved ikke for kraftig varme. Vend raspen hele tiden. Hæld den op og lad den afkøle. Pisk fløden. Læg grød og rasp lagvis: 3 lag rasp og 2 lag grød. Pynt med flødeskum og gelé.

Fisk i karry

  • 600-800 g lange-, sej- el. torskefilet
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 squash
  • 2 porrer
  • 20 g smør
  • 1 spsk. karry
  • 1. dl hvidvin el. æblecider
  • 1/2 tsk. salt
  • friskkværnet peber
  • 1 dl fløde

Tilbehør

  • løse ris el. pasta
  • brød

Skyl og tør fileterne, gå dem efter for ben. Skær fisken i 4-8 stykker. Skræl løget og skær det i skiver. Rens og skræl gulerødderog skær dem i stave. Rens squashen og skær den i stave. Snit porrer i tynde skiver og skyl dem grundigt. Svits løg, gulerødder og porrer i smør og karry i en sauterpande. Tilsæt vin el. æblecider, salt og peber. Kog det under løg ca. 3 min. Tilsæt squash og kog 1 min. Smag til med salt og peber. Hæld fløden ved. Løg fiskestykkerne over grønsagerne. Kog videre under løg, ca. 3-5 min., el. til fisken er fast og ugennemsigtig.

Svampegratineret selleri

  • 1 lille knoldselleri
  • vand
  • 250 g spinat
  • salt

 Svampestuvning

  • 300-400 g svampe, fx
  • portobello, karljohan eller
  • champignoner
  • 20 g smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2. dl fløde
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 spsk. friskreven parmesan

Sådan laver du svampegratineret selleri

Skræl sellerien, skær den i 1-2 cm tykke skiver, og kog dem halvmøre ca. 3 min. Løg dem i et smurt ovnfast fad. Damp spinaten med lidt salt og fordel den på selleriskiverne. Rens svampene, skær dem evt. i mindre stykker og svits dem i smørret. Drys melet over. Rør fløden i ad et par gange. Kog stuvningen igennem og smag den til. Kog stuvningen ind, hvis svampene har saftet meget. Spæd den med mere væske, hvis de slet ikke har saftet. Fordel svampestuvningen over selleri og spinat. Drys parmesan over. Gratiner retten 10 min. i ovnen ved 225Åã, sluk og lad den stå 5 min. før servering.

 

23. september 2015
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...