Den mest danske kogebog udkommer igen

Mad

Vi kender alle 'God mad let at lave', som udkom første gang i 1973. Den bliver kaldt danskernes madbibel. Nu fås kogebogen i ny version - vi bringer eksklusivt tre opskrifter fra den.

Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.
Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.

Vi bliver aldrig trætte af kogebøger - og slet ikke dem, som samler den danske madlavningsarv. 'God mad let at lave' har en lang tradition bag sig, og da bogen udkom for første gang i 1973, så danskernes madplaner noget anderledes ud. 

En af de allerstørste forandringer er, at vi spiser sundere og mere grønti dag. 
Nu udkommer en ny og opdateret version af bogen hos forlaget Lindhardt og Ringhof, og selvom der er flere opskrifter og husholdningstips til den moderne familie, fastholder forfatterne også mange af de grundelementer, som de allerførste oplag indeholdt. Fx er der ingen grund til at skabe revolution indenfor surdej, og en fisk fileteres nu engang bedst på én måde.

Den nye udgave af kogebogen udkommer d. 20. november 2015, men vi har fået lov til at tyvstarte her.

3 nye opskrifter fra 'God mad let at lave'

Æblekage

  • 1 portion æblegrød
  • 15-20 tvebakker
  • 2-3 spsk sukker
  • ca. 30 g smør
  • 2 dl piskefløde 
  • evt. ribsgelé

Kog grøden og afkøl den. Læg tvebakkerne i en plastpose, og knus dem med en kagerulle, så de bliver til rasp.
Bland raspen med sukker. Smelt smørret på panden og rist raspen heri ved ikke for kraftig varme. Vend raspen hele tiden. Hæld den op og lad den afkøle. Pisk fløden. Læg grød og rasp lagvis: 3 lag rasp og 2 lag grød. Pynt med flødeskum og gelé.

Fisk i karry

Læs også:

Beskyt din bolig mod indbrud

En tidligere kriminel, en betjent og en forsikringsmand udpeger de svageste steder ved dit hus – og giver tips til bedre sikring. Få...

  • 600-800 g lange-, sej- el. torskefilet
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 squash
  • 2 porrer
  • 20 g smør
  • 1 spsk. karry
  • 1. dl hvidvin el. æblecider
  • 1/2 tsk. salt
  • friskkværnet peber
  • 1 dl fløde

Tilbehør

  • løse ris el. pasta
  • brød

Skyl og tør fileterne, gå dem efter for ben. Skær fisken i 4-8 stykker. Skræl løget og skær det i skiver. Rens og skræl gulerødderog skær dem i stave. Rens squashen og skær den i stave. Snit porrer i tynde skiver og skyl dem grundigt. Svits løg, gulerødder og porrer i smør og karry i en sauterpande. Tilsæt vin el. æblecider, salt og peber. Kog det under løg ca. 3 min. Tilsæt squash og kog 1 min. Smag til med salt og peber. Hæld fløden ved. Løg fiskestykkerne over grønsagerne. Kog videre under løg, ca. 3-5 min., el. til fisken er fast og ugennemsigtig.

Svampegratineret selleri

  • 1 lille knoldselleri
  • vand
  • 250 g spinat
  • salt

 Svampestuvning

Læs også:

Så let laver du de fineste æbleroser, der næsten er for pæne til at spise

Æblesæsonen er på sit højeste, og det handler om at få udnyttet de dejlige frugter. Hvis du har brug for en lidt inspiration, har vi...

  • 300-400 g svampe, fx
  • portobello, karljohan eller
  • champignoner
  • 20 g smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2. dl fløde
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 spsk. friskreven parmesan

Sådan laver du svampegratineret selleri

Skræl sellerien, skær den i 1-2 cm tykke skiver, og kog dem halvmøre ca. 3 min. Løg dem i et smurt ovnfast fad. Damp spinaten med lidt salt og fordel den på selleriskiverne. Rens svampene, skær dem evt. i mindre stykker og svits dem i smørret. Drys melet over. Rør fløden i ad et par gange. Kog stuvningen igennem og smag den til. Kog stuvningen ind, hvis svampene har saftet meget. Spæd den med mere væske, hvis de slet ikke har saftet. Fordel svampestuvningen over selleri og spinat. Drys parmesan over. Gratiner retten 10 min. i ovnen ved 225Åã, sluk og lad den stå 5 min. før servering.

 

23. september 2015
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...