Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, der vokser på kakaotræet.
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, der vokser på kakaotræet. Foto: iStock

Sådan laver du chokolade og marcipan fra bunden

Lær lidt om chokoladens historie og se, hvordan du selv kan lave den søde sag. Du får også tips til at lave lækker hjemmelavet marcipan.

Nyd chokolade med god samvittighed

Den svenske botaniker Carl von Linné gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa, hvilket betyder Gudernes føde. Det giver derfor god mening, at mange mennesker er forfaldne til de søde, mørke guddommelige chokoladestykker. 
  
Hvis mørk chokolade er en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Hvad er chokolade egentlig?

Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel.

Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør. Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, hvilket gør plukningen ekstra besværlig.

Vidste du...

Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld?

Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.

Sådan laver du hjemmelavet chokolade

Opskrift på hjemmelavet chokolade.

Det skal du bruge:

 • 500 g kakaosmør
 • 1 glas akaciehonning
 • 1 pakke kakaopulver (250g)
 • Korn fra 1 stang vanilje.
 • Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal
 • 1 stor og 2 små gryder
 • Termometer, si, grydeske, piskeris, bagepapir og tynde bomuldshandsker

Sådan gør du

 1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.
 2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smeltkakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.
 3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.
 4. Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.
 5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.
 6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i forme. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.
 7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.
 8. Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.)

Den hjemmelavede chokolade anbringes i forme.

Den hjemmelavede chokolade opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.

Sådan laver du hjemmelavet marcipan

Opskrift på hjemmelavet marcipan.

Sådan gør du:

 1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning (400 g).
 2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.
 3. Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af.
 4. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen. 

Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.

23. oktober 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.