Hvilken champagne eller hvilke bobler skal du vælge til nytårsaften?
Hvilken champagne eller hvilke bobler skal du vælge til nytårsaften? Foto: istockphoto

Nytårsbobler som alle med garanti vil kunne lide

Champagne er for mange synonym med fest, dekadence og ikke mindst nytår. Sidstnævnte med god grund for hvad er nytår uden bobler i glasset?

Traditionen tro skåles nytåret ind med et glas bobler. Både til Dronningens nytårstale og til kransekagen når rådhusets klokker ringer det nye år ind. Og nej, du kan ikke bruge samme champagne til begge dele!

Champagne eller mousserende vin

Der er bobler i glasset – så må det være champagne… Eller er det? Det er kun champagne hvis druerne kommer fra champagne-distriktet i Frankrig. Ellers er det mousserende vin.

Den grundlæggende forskel på de to er simpel. Druerne til champagne skal komme fra champagne-distriktet – mousserende vin produceres mange andre steder i verden og kan også være glimrende. Det er bare ikke champagne.

Mulighederne er mange og førstevalget til nytår er ofte champagne, men blandt de mere prisvenlige alternativer kan du med fordel se efter vine som eksempelvis Crémant, Cava, Spumante eller Prosecco.

Tør eller sød

Vælg en tør champagne (Brut) til nytårstalen eller velkomst og en sød (Demi Sec/Sec) til kransekagen. Så undgår du, at dine gæster rynker på næsen over, at den tørre champagne er sur.

Spørg altid din vinhandler til råds. Der venter mange gode oplevelser uanset om du vælger den ægte champagne eller bobler fra et andet område. Men vælg champagnen alligevel.

Nedenfor finder du eksempler på bobler der vil gøre dit nytår endnu mere festligt.

Anbefalinger

Jacques Selosse – Brut initial, Blanc de Blancs NV

Anselme Selosse er en levende legende i champagne. Brut Initial er hans basis vin og siger alt om det høje niveau. Masser af kompleksitet i både duft og smag. Dufter af ristet brød, smør og chardonnayens fede cremede frugt. Skøn sammen med en fyldig snack. Eller til hummer.

Prisen er 950 kr. Find forhandler her.

Champagne Deutz Brut Classic NV

Elegant og samtidig kompleks champagne der kan sidestilles med langt dyrere årgangs champagner. Blomster og mandler i næsen. Smør og fedmefuld rig frugt i munden. Denne vin kan både nydes som aperitif eller til mad. Hvis du skal servere den til kransekagen, så vælg udgaven 'Demi Sec' der er sød uden at være kvalm. Det vil du ikke fortryde.

Prisen er 295 kr. Find forhandler her.

Champagne Velut Brut Tradition NV

Skøn velbalanceret champagne fra en lille producent. Ren og mineralsk i stilen uden at blive kedelig. God kvalitets champagne til en fair pris. Letdrikkelig - på den gode måde. Nyd den som aperitif til nytårstalen eller som ledsager til lette fiskeretter

Prisen er 229,95 kr. v/6 stk. Find forhandler her.

Drappier champagne carte d’or Brut NV

Flasken er ikke køn, men det er indholdet og prisen derimod. Pinot Noir domineret champagne (90% ) der byder på god fylde og dybde. Næsen byder på smørristet rugbrød og svampe. En decideret mad-champagne.

Prisen er 219,95 kr. v/12 stk. Find forhandler her.

André Robert Champagne, Le Mesnil Vintage 2006 Grand cru, Blanc de Blancs

Dejlig årgangschampagne fra den lille producent André Robert. Laves kun i særlige årgange. Næsen indbyder med fyldig duft af svampe og skovbund men smager mineralsk og let med en lang eftersmag. Prisen taget i betragtning er der tale om et scoop. Nydes som den er eller til en let snack.

Prisen er 300 kr. Find forhandler her.

18. december 2015
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...