Byd på lækker mad fra Østen

Find wokken frem, og gå på opdagelse i Østens køkken. Maden er sund, smager dejligt – og så er den uhyre nem at lave.


Agurke-palmehjerte-salat
1 grøn agurk
1 glas palmehjerter skåret i ringe.

Dressing:
1 spsk. rødvinseddike
2 spsk. sukker
1 spsk. olivenolie
1 /2 -1 lille rød chili i ringe.

Agurken skylles, deles på langs, og kernerne fjernes med en ske. Agurken skæres i tynde skiver. Ingredienserne til dressingen røres sammen. Bland agurkeskiver og palmehjerter i en skål, og hæld dressingen over.

Ris med skinke og rejer
2 spsk. olie til stegning
1 stort løg i tern
2 tsk. Colman’s sennepspulver
2 spsk. sukker
200 g store skalrejer
1 porre i ringe
1 tsk. spidskommen
1 tsk. gurkemeje
1 rød peberfrugt i tern
2 hakkede fed hvidløg
kolde kogte ris (ca. 320 g ukogte ris)
1 lille ds. bambusskud i skiver
200 g skinke i tern
200 g rejer fra frost
sambal oelek (stærk chilipasta)
ketjap manis (sød sojasauce)
salt

Tilbehør:
Agurkesalat med palmehjerter (se ovenfor).

Løg svitses i lidt olie i en wok. 1 /2 tsk. sambal oelek, sennepspulver og sukker tilsættes og varmes et minut. Blandingen stilles til side. Skalrejerne svitses hurtigt i lidt olie. Tilsæt 1 tsk. sambal oelek, og stil rejerne til side. Derefter varmes olien op i wokken, og porrer svitses med spidskommen, gurkemeje og 1-2 tsk. sambal oelek. Peberfrugt og hvidløg tilsættes. Kolde kogte ris blandes i, og retten varmes godt igennem. Tilsæt løgblandingen, bambusskud, skinke og 2-3 spsk. ketjap manis. Kom de små rejer i, og varm retten godt igennem. Drys skalrejerne over, og server straks med agurkepalmehjertesalat.

Suppe med kokos og laks
1 løg,
1 spsk. knust sød basilikum
2 spsk. olivenolie
1 spsk. grøn karrypasta
2 pressede fed hvidløg
1-2 citrongræs (smagsgiver, skal ikke spises)
1 1 /2 spsk. hakket ingefær
1 /2 -1 rød chili i fine ringe
1 ds. kokosmælk
3 dl vand
200 g fersk laks
1 spsk. fiskesauce
1 spsk. palmesukker (eller evt. 2 tsk. rørsukker)
10 tigerrejer.

Skær løget i tynde både. Varm olien i en tykbundet gryde. Svits løg, hvidløg, chili og ingefær kort, tilsæt grøn karrypasta, citrongræs, kokosmælk, vand og knust basilikum. Koges ved svag varme et par minutter. Laksen skæres ud i store tern og koger med i 5 min. Suppen smages til med fiskesauce, salt og sukker. Tilsæt rejerne, og server straks. Pynt evt. suppen med chili i ringe og basilikumblade.

Thaikylling
100 g cashewnødder uden salt
500 g kyllingefilet
300 g gulerødder
2 bdt. forårsløg
1-2 spsk. olie
1-2 hakkede fed hvidløg
2 tsk. hakket ingefær
1 tsk. spidskommen
1-2 spsk. rød karrypasta
1 1 /2 dl tomatketchup
1 1 /2 dl vand
1 spsk. palmesukker (eller 1-2 tsk. sukker)
1 ds. babymajs

Cashewnødder ristes på en tør pande og stilles til side. Kyllingefileter skæres i mindre stykker. Gulerødder skæres i tynde skrå skiver og forårsløg i mindre skrå skiver. Gem lidt af toppen til pynt. Olien varmes i en wok. Hvidløg, ingefær, spidskommen og rød karrypasta svitses 5 min. sammen med kødet. Gulerødder tilsættes og svitser et par minutter. Tomatketchup, vand og forårsløg kommes i, smag til med salt og sukker. Cashewnødder, babymajs og toppen af forårsløg vendes i kort før servering. Serveres straks med jasminris eller nudler.

Fisk i sursød-sauce
400 g sejfilet i store tern

1 spsk. Kikkoman sojasauce
2 finthakkede fed hvidløg
2 spsk. hakket frisk ingefær
Olie til stegning
1 lille ds. koncen
treret tomatpuré, 1 dl vand
9 spsk. rørsukker
3 /4 dl hvidvinseddike
8 små skalotteløg
2 gulerødder i skrå skiver
2 dl kokosmælk
3 tsk. sambal oelek (stærk chilipasta)
1 lille ds. bambusskud i skiver
1 rød peber frugt i tynde strimler
1 ds. minimajs

Tilbehør:
Jasminris eller ægnudler.


Marinér fisken i sojasauce i køleskab ca. 1 time. Varm olien i en wok. Svits hvidløg og ingefær kort. Tilsæt tomatpuré, vand, rørsukker og hvidvinseddike. Kom løg, gulerødder og peberfrugt i, og kog i 5 min. Resten af ingredienserne tilsættes og koger med et kort øjeblik. Fisken vendes i retten og damper med til sidst. Server med ris eller nudler. 

Mest læste artikler