Foto: iStock

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Hjemmelavede brændte mandler

Brændte mandler er lækre i et kræmmerhus, når man er på strøgtur, på et julemarked eller i delikatesseafdelingen i supermarkedet. Men brændte mandler er også nemme at lave selv og have de stående i et glas med låg som snack.

Her er de klassiske opskrifter på brændte mandler - de søde og de salte. Lav dem, du mest holder af, eller lav dem begge to - det er der helt sikkert ingen af dine venner eller fra din familie, der vil bebrejde dig. 

Brændte saltede mandler 

 
Saltmandler er en nem og sund snack.  

   

Saltede mandler er uhyre nemme at lave. Du behøver kun 3 ingredienser:

  • 200 gram mandler
  • 3 spsk salt 
  • 2 dl kogende vand

Sådan laver du saltede mandler i ovn

Kog vandet og hæld det over i en skål.

Hæld saltet ned i vandet og lad det under omrøring blive opløst deri.

Læg mandlerne i blød i saltvandet i 20 minutter.

Fordel mandlerne på et stykke (svanemærket) bagepapir

Sæt mandlerne ind i en forvarmet ovn på 175 grader.

Bag dem i ca. 20 minutter.

Ekstra tips: saltmandler med smør

Du kan tilføje lidt smør til mandlerne. Det er ikke nødvendigt, for der er naturlig olie nok i mandlerne til, at de bliver gennembagt. Gør det for smagen.

Fordel smørret i små stykker henover mandlerne, inden de kommer ind i ovnen.

Vend mandlerne i smørret, når smørret efter kort tid er smeltet.

Lad mandlerne bage færdig. 

Brændte mandler med sukker

Brændte søde mandler.  
Brændte søde (karameliserede) mandler.  

  

Søde brændte mandler kan tilberedes med brug af en ovn undervejs, men også 100 procent på panden.

Med kun vand, sukker og mandler kan du nemt fremtrylle et lækkert karameliseret lag omkring mandlerne. Det kræver blot lidt omtanke med temperaturen.

Det skal du bruge

  • 200 gram mandler
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vand

Sådan laver du karameliserede brændte mandler

Hæld de tre ingredienser ned i panden. Rækkefølgen er ligegyldig.

Skru op på forholdsvis høj varme under panden.

Vend mandlerne regelmæssigt i sukkerlagen.

Når vandet næsten er ved at være kogt fra, vil sukkerlagen blive til sukker igen. På dette tidspunkt skal du skrue ned for blusset til svag varme. 

Det er nu, sukkeret begynde at forvandle sig til karamel og skabe et karameliseret lag omkring mandlerne. 

Når mandlerne er færdigkarameliserede eller færdigbrændte, fordeles mandlerne på et stykke bagepapir.

Sørg for at skille mandlerne ad, mens det endnu kan lade sig gøre.

Lad dem køle af.

Værsgod: Hjemmelavede søde og brændte mandler.

3. november 2017
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...