Sådan tryller du med din risalamande
Risalamande er en dansk juletradition, der kendes fra omkring 1900 – og vi har lappet den i os lige siden. Den traditionelle risalamande laves af ris, mælk sukker, vanilje, flødeskum og mandler med en lækker kirsebærsauce som topping. Men hvem siger at kirskebærsaucen behøver at være det naturlige valg? Vi har fundet tips og tricks til, hvordan du kan “krydre” din traditionelle risalamande og overraske dine middagsgæster med en ny smagsoplevelse.
Prøv f.eks. en af de alternative toppings og saucer, vi har fået anbefalet af vores læsere.
Sveskesirup
- 1 pose svesker med sten
- 0.75 liter vand
- 1,4 kilo sukker
- 50 vaniljesukker
- 2 Vaniljestænger
Alle ingredienser bringes i kog, og når det koger skrues ned, så det står og småsimrer. Røres lidt indimellem. Skal cirka simre i 1-2 timer eller til det har konsistens som sirup. Det er vigtigt, at det er svesker med sten, da siruppen ellers bliver grumset. Det bliver en stor portion, så hvis I ikke er så mange om ris á la manden, kan opskriften med fordel halveres.
Opskriften indsendt af Eva Sloth fra Struer.
Kiwisauce
- 4 modne kiwifrugter
- 1 dl vand
- 1 dl sukker
- 1/2 tsk vaniljesukker
Kog vand og sukker og lad det koge kraftigt i 1 minut. Tag gryden af og lad sukkerlagen blive helt kold. Skræl kiwierne og blend dem til puré sammen med sukkerlagen. Smag til med vaniljesukker.
Opskriften indsendt af Jennie Jensen, Agedrup.
Blommer i madeira
- 1/2 kilo blommer
- 1 dl vand
- 250 gram sukker
- 1 dl madeira
- 1/2 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk atamon
Smelt sukkeret i vandet. Lad det bruse op og afkøl derefter. Tilsæt vaniljesukker, madeira og atamon. Kom de halve udstenede blommer i – de kan også skæres i tern og må gerne være fra fryseren. Dæk gryden med et viskestykke og rør i dem med mellemrum. Sæt dem køligt – de må gerne trække nogle dage før brug.
Opskriften indsendt af Lis Johansen, Bylderup Bov.
Appelsinsauce
- Revet skal af 2 økologiske appelsiner
- Saft af 4 appelsiner
- Saft af 2 mandariner
- 50 g lys muscovadosukker
- 50 g sukker
- 2 spsk appelsin/chilisirup
Alle ingredienser varmes op i en lille gryde, så sukkeret smelter.
Opskriften indsendt af Hanne Grønborg Hansen, Græsted.
Hvis du serverer en af ovenstående forslag sammen med din risalamande, er vi sikre på, at du både overrasker og inspirerer dine middagsgæster.