Sådan laver du en risalamande, der overrasker og inspirerer

Når risalamanden bliver sat på julebordet følger kirsebærsaucen automatisk med. Men hvem siger, at tilbehøret skal være lavet af kirsebær? Prøv nogle af disse lækre tips til, hvordan du spicer din risalamande op med f.eks. kiwi, appelsin eller svesker.

Sådan tryller du med din risalamande 

Risalamande er en dansk juletradition, der kendes fra omkring 1900 – og vi har lappet den i os lige siden. Den traditionelle risalamande laves af ris, mælk sukker, vanilje, flødeskum og mandler med en lækker kirsebærsauce som topping. Men hvem siger at kirskebærsaucen behøver at være det naturlige valg? Vi har fundet tips og tricks til, hvordan du kan "krydre" din traditionelle risalamande og overraske dine middagsgæster med en ny smagsoplevelse. 

Prøv f.eks. en af de alternative toppings og saucer, vi har fået anbefalet af vores læsere.

Sveskesirup

Hvis du kan lide svesker er denne sauce idéel for dig. Svesker er en tørret frugt, der med dens høje fiberindhold, burde bruges til meget mere end tilbehør til julestegen. Brug f.eks. sveskerne til en lækker sveskesirup til din risalamande.  
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1 pose svesker med sten
  • 0.75 liter vand
  • 1,4 kilo sukker
  • 50 vaniljesukker
  • 2 Vaniljestænger
Alle ingredienser bringes i kog, og når det koger skrues ned, så det står og småsimrer. Røres lidt indimellem. Skal cirka simre i 1-2 timer eller til det har konsistens som sirup. Det er vigtigt, at det er svesker med sten, da siruppen ellers bliver grumset. Det bliver en stor portion, så hvis I ikke er så mange om ris á la manden, kan opskriften med fordel halveres.

Opskriften indsendt af Eva Sloth fra Struer. 

Kiwisauce

Er kiwi derimod en frugt du ikke kan få nok af, burde du prøve denne lækre kiwisauce til din risalamande. Kiwi har længe været kendt som en utrolig sund frugt med sit høje indhold af antioxidanter og næsten dobbelt så mange C-vitaminer som appelsiner, så hvorfor ikke bruge mere af den slags i madlavningen. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 4 modne kiwifrugter
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1/2 tsk vaniljesukker
Kog vand og sukker og lad det koge kraftigt i 1 minut. Tag gryden af og lad sukkerlagen blive helt kold. Skræl kiwierne og blend dem til puré sammen med sukkerlagen. Smag til med vaniljesukker.

Opskriften indsendt af Jennie Jensen, Agedrup.

Blommer i madeira

Saftige blommer er en ting der næsten ikke kan undværes i sommerperioden. Alt efter sort kan man plukke blommer fra midt på sommeren og frem til oktober. Hvis du er smart gemmer du et par stykker i fryseren, så du kan lave denne lækre opkrift på blommer i madeira til din risalamande. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1/2 kilo blommer
  • 1 dl vand
  • 250 gram sukker
  • 1 dl madeira
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk atamon
Smelt sukkeret i vandet. Lad det bruse op og afkøl derefter. Tilsæt vaniljesukker, madeira og atamon. Kom de halve udstenede blommer i - de kan også skæres i tern og må gerne være fra fryseren. Dæk gryden med et viskestykke og rør i dem med mellemrum. Sæt dem køligt - de må gerne trække nogle dage før brug.

Opskriften indsendt af Lis Johansen, Bylderup Bov.

Appelsinsauce

Hvis du vil prøve en lidt "friskere" sauce til din risalamande, så prøv denne appelsinsauce. Appelsiner er ofte brugt til marmelade, syltetøj eller géle – men hvorfor ikke prøve med en appelsinsauce til juledesserten. 

Foto: Kirsten Hansen, idényt

  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • Saft af 4 appelsiner
  • Saft af 2 mandariner
  • 50 g lys muscovadosukker
  • 50 g sukker
  • 2 spsk appelsin/chilisirup
Alle ingredienser varmes op i en lille gryde, så sukkeret smelter.

Opskriften indsendt af Hanne Grønborg Hansen, Græsted.

Hvis du serverer en af ovenstående forslag sammen med din risalamande, er vi sikre på, at du både overrasker og inspirerer dine middagsgæster. 

1. december 2014
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.