Æggekage – den klassiske opskrift med bacon, tomater og purløg

Der er intet bedre end en lækker, klassisk æggekage med bacon. Vi giver dig derfor en fantastisk opskrift på den smagfulde og nemme middagskage.


Æggekage eller omelet? 

Æggekager kommer i mange forskellige former og versioner. Hvor nogle æggekager udelukkende består af æg, mælk og en form for stivelse, tilføres der i andre æggekager alt fra ost, grøntsager og kødstykker i æggemassen. Men kan det så overhovedet kaldes en æggekage, eller er der nærmere tale om en omelet?

Her er forskellen på en æggekage og en omelet

Det kan for mange mennesker være svært at vide, hvornår der er tale om en æggekage eller en omelet, og om der overhovedet er forskel på de to.

Forskellen på en æggekage og en omelet er, at en traditionel æggekage består af en simpel æggemasse bestående af eksempelvis æg, mælk og mel, der enten bages i ovnen eller steges på en pande. Ekstra fyld så som bacon, tomater og purløg spises sammen med æggekagen som tilbehør efter den er blevet tilberedt. En traditionel æggekage er derudover tykkere end en omelet.

En omelet består ligeledes af en æggemasse, der steges på en pande. Forskellen er dog, at der tilføres fyld som eksempelvis ost, grønsager og kødstykker i en omelet, imens den tilberedes. Derudover er en omelet tyndere end æggekagen, da denne afslutningsvis foldes på midten inden servering. 

Omelet foldet på midten.

Opskrift på klassisk æggekage med bacon, tomater og purløg

Der er intet bedre end en lækker, klassisk æggekage med bacon. Her får du en skøn opskrift på en klassisk, smagfuld æggekage. Opskriften er nok til 4 personer.

Du skal bruge

  • 8 økologiske æg
  • 1 dl sødmælk
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 bundt purløg
  • 2-3 store, søde tomater
  • 1 pakke bacon i skiver
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Friskbagt rugbrød

Sådan laver du din æggekage

1. Steg bacon

Læg baconstykkerne på en kold, dyb pande og tænd derefter op for panden under middel varme. Når baconstykkerne er færdige lægges de på et stykke køkkenrulle.

Obs. Fjern panden fra varmen, men vask den ikke. Du skal bruge den til din æggekage. 

2. Bland æg og mælk

Slå alle æg ud i en mellemstor skål og tilsæt sødmælk. Rør æg og mælk godt sammen.

3. Tilsæt øvrige ingredienser

Tilsæt mel, salt og peber. Tilsæt eventuelt en håndfuld hakket purløg i blandingen. Bland grundigt.

4. Tør panden for fedt og varm den op på ny

Brug et stykke køkkenrulle til at tørre panden af for overskydende baconfedt. Lad en smule af fedtet blive på panden til stegning af din æggekage.

Varm herefter panden op på ny under lav til middel varme. 

5. Bag din æggekage

Hæld æggeblandingen på panden og læg låg over panden. Sørg for at panden ikke er for varm. På denne måde bager din æggekage og bliver lækker og luftig.

Når æggemassen er stivnet på toppen er æggekagen færdig, og panden tages af varmen.

6. Pynt din æggekage og server

Afslutningsvis pyntes æggekagen med den stegte bacon, friske tomatskiver og hakket purløg.

Serveres på friskbagt rugbrød.

God fornøjelse!

Æggekagens vigtigste ingrediens

Mennesket har spist æg i tusindvis af år. Æg er nemlig ikke bare en billig spise, der mætter godt. Den ovalformede proteinbombe indeholder nemlig også en masse gode vitaminer og mineraler, der er gode for kroppen.

Æg har 3 grundlæggende egenskaber, der gør æg til en råvare i mange forskellige retter og bagværk. Her er tale om følgende 3 egenskaber ved tilberedning af æg:

  1. Koagulering, dvs. stivning, af æggets blomme og hvide ved opvarmning.
  2. Skumdannelse af æggehviden ved piskning.
  3. Emulgering, dvs. evnen til at blande vand og fedt, ved hjælp af proteinstoffet lecithin i æggeblommen.

Æggets holdbarhed og anvendelse

For at æggets 3 egenskaber fungerer optimalt, er det dog ikke helt underordnet, hvor gammelt ægget er. For at opnå det optimale smag og konsistens i din æggekage er der altså god grund til at vælge nye, friske æg. 

I Danmark sættes holdbarheden på æg til at være 28 dage, hvis de opbevares ved maksimum 12 grader. Derudover holder æg sig friske i længere tid, hvis de opbevares med spidsen nedad. Du kan se, hvor friske dine æg er på æggehvidens konsistens. Jo mere flydende æggeviden er, jo ældre er ægget.

Selvom æg som regel kan spises efter udløbsdato, så vil æg ofte miste nogle af sine tilberedningsegenskaber over tid. For eksempel kan det være så godt som umuligt at piske æggehviderne fra gamle æg stive.

Mest læste artikler