Foto: iStock

9 madvarer, der ødelægger din søvn

Har du svært ved at få en ordentlig nattesøvn, så kan det sagtens være disse 9 madvarer som er skyldige i at ødelægge din søvn. 

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 2. februar 2017

9 madvarer du skal undgå før sengetid

Vi alle ønsker en god lang nattesøvn, og følelsen af at være udhvilet næste morgen. Men ikke alle sover lige så godt, og det kan der være en god grund til. Der findes nemlig madvarer, som er med til at gøre din nattesøvn dårligere.

Så hvis du er en af dem, der vender og drejer sig til sent om natten, så kan det være at du skal holde igen med disse ni madvarer.

1. Bacon

Bacon er sprødt og smager dejligt, men indeholder desværre tyramin, som er et stof, der er med til at gøre dig ekstra vågen. Derfor skal du ikke spise bacon tæt på sengetid, da det giver dig den modsatte effekt af at være afslappet.

2. Gammel ost

Ost såsom cheddar, parmesan, gouda, brie indeholder - ligesom bacon - stoffet tyramin. Som sagt gør tyramin dig mere vågen, og er derfor ikke en god aften-snack.

Tip: Spis frisk ost såsom ricotta som snack, i stedet for gammel ost.

3. Tomater

Tomater findes i mange retter og smager fabelagtigt i en salat. Men tomater er ikke gode at indtage før sengetid, da de kan give halsbrand på grund af syreindholdet. Irritationen ved halsbrand vil højst sandsynligvis gå ud over din søvn, så derfor skal du undgå tomaterne.

Tip: Spis et æble i stedet for. Et æble smager skønt, og du vil få gode vitaminer lige inden du skal sove.

4. Mørk chokolade

Mørk chokolade er en lækker snack, og har faktisk en masse sundhedsfordele med sig. Men mørk chokolade indeholder koffein, som altså er et stof vi kender fra kaffe. Kaffe er opkvikkende på grund af koffeinindholdet og ligeledes vil den mørke chokolade være. Jo højere procent chokoladen er, jo højere er koffeinindholdet.

Tip: Spis lidt tør frugt som bananer og bær i stedet for den mørke chokolade. Vær dog opmærksom på sukkerindholdet.

5. Alkohol

En aftendrink kan være tiltrækkende efter en lang dag, og alkoholen vil muligvis hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere. Men der er ulemper ved at indtage alkohol før sengetid, da din nattesøvn bliver urolig og du vil vågne op næste morgen og være udmattet, selvom du har sovet 8 timer.

Tip: Drik en kop urte-te. Kamille-te er beroligende og vil få dig til at sove trygt og dejligt.

6. Krydret og stærk mad

Når du spiser krydret og stærk mad stiger din kropstemperatur, dit blod kommer i omløb og din fordøjelse bliver kick startet. Det er godt for din sundhed at få sådan et kick en gang imellem. Men før sengetid er det et no-go. Du kan få halsbrand og irritation i kroppen, og så vil det være svært at falde i søvn og få en god nattesøvn.

Tip: Spis lidt yoghurt eller nødder.

7. Friturestegt mad

Friturestegt mad smager lækkert med den sprøde overflade. Det kan dog være en god idé at spise dine friturestegte- rejer eller kylling til frokost, og ikke hen mod aftenen, da det indeholder en masse fedt, som din krop vil bearbejde igennem din nattesøvn. Din krop kommer derfor ikke til at falde helt til ro og nattesøvnen bliver forringet. 

Tip: Spis et stykke grovbrød med frisk ost. Din krop vil takke dig for det, hvis du vælger grovbrødet frem for det friturestegte mad.

8. Broccoli

Broccoli er sundt, men kan også gøre dig oppustet på grund af fiberindholdet. 

Tip: Spis en banan i stedet for broccoli, da den indeholder stoffer, der hjælper dig med at sove bedre.

9. Steak

Et godt stykke kød er for mange en elskværdig ret. Men spis det ikke for tæt på sengetid, da det høje protein- og fedt indhold giver dit fordøjelsessystem ekstra arbejde, og vil medvirke til en dårligere nats søvn.

Tip: Spis lidt kylling. Kylling indeholder protein men langt mindre fedt.

Kilde: Bedroom.about

2. februar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.