9 madvarer, der ødelægger din søvn

Mad

Har du svært ved at få en ordentlig nattesøvn, så kan det sagtens være disse 9 madvarer som er skyldige i at ødelægge din søvn. 

Foto: iStock

9 madvarer du skal undgå før sengetid

Vi alle ønsker en god lang nattesøvn, og følelsen af at være udhvilet næste morgen. Men ikke alle sover lige så godt, og det kan der være en god grund til. Der findes nemlig madvarer, som er med til at gøre din nattesøvn dårligere.

Så hvis du er en af dem, der vender og drejer sig til sent om natten, så kan det være at du skal holde igen med disse ni madvarer.

1. Bacon

Bacon er sprødt og smager dejligt, men indeholder desværre tyramin, som er et stof, der er med til at gøre dig ekstra vågen. Derfor skal du ikke spise bacon tæt på sengetid, da det giver dig den modsatte effekt af at være afslappet.

2. Gammel ost

Ost såsom cheddar, parmesan, gouda, brie indeholder - ligesom bacon - stoffet tyramin. Som sagt gør tyramin dig mere vågen, og er derfor ikke en god aften-snack.

Tip: Spis frisk ost såsom ricotta som snack, i stedet for gammel ost.

3. Tomater

Tomater findes i mange retter og smager fabelagtigt i en salat. Men tomater er ikke gode at indtage før sengetid, da de kan give halsbrand på grund af syreindholdet. Irritationen ved halsbrand vil højst sandsynligvis gå ud over din søvn, så derfor skal du undgå tomaterne.

Tip: Spis et æble i stedet for. Et æble smager skønt, og du vil få gode vitaminer lige inden du skal sove.

4. Mørk chokolade

Mørk chokolade er en lækker snack, og har faktisk en masse sundhedsfordele med sig. Men mørk chokolade indeholder koffein, som altså er et stof vi kender fra kaffe. Kaffe er opkvikkende på grund af koffeinindholdet og ligeledes vil den mørke chokolade være. Jo højere procent chokoladen er, jo højere er koffeinindholdet.

Tip: Spis lidt tør frugt som bananer og bær i stedet for den mørke chokolade. Vær dog opmærksom på sukkerindholdet.

5. Alkohol

En aftendrink kan være tiltrækkende efter en lang dag, og alkoholen vil muligvis hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere. Men der er ulemper ved at indtage alkohol før sengetid, da din nattesøvn bliver urolig og du vil vågne op næste morgen og være udmattet, selvom du har sovet 8 timer.

Tip: Drik en kop urte-te. Kamille-te er beroligende og vil få dig til at sove trygt og dejligt.

6. Krydret og stærk mad

Når du spiser krydret og stærk mad stiger din kropstemperatur, dit blod kommer i omløb og din fordøjelse bliver kick startet. Det er godt for din sundhed at få sådan et kick en gang imellem. Men før sengetid er det et no-go. Du kan få halsbrand og irritation i kroppen, og så vil det være svært at falde i søvn og få en god nattesøvn.

Tip: Spis lidt yoghurt eller nødder.

7. Friturestegt mad

Friturestegt mad smager lækkert med den sprøde overflade. Det kan dog være en god idé at spise dine friturestegte- rejer eller kylling til frokost, og ikke hen mod aftenen, da det indeholder en masse fedt, som din krop vil bearbejde igennem din nattesøvn. Din krop kommer derfor ikke til at falde helt til ro og nattesøvnen bliver forringet. 

Tip: Spis et stykke grovbrød med frisk ost. Din krop vil takke dig for det, hvis du vælger grovbrødet frem for det friturestegte mad.

8. Broccoli

Broccoli er sundt, men kan også gøre dig oppustet på grund af fiberindholdet. 

Tip: Spis en banan i stedet for broccoli, da den indeholder stoffer, der hjælper dig med at sove bedre.

9. Steak

Et godt stykke kød er for mange en elskværdig ret. Men spis det ikke for tæt på sengetid, da det høje protein- og fedt indhold giver dit fordøjelsessystem ekstra arbejde, og vil medvirke til en dårligere nats søvn.

Tip: Spis lidt kylling. Kylling indeholder protein men langt mindre fedt.

Kilde: Bedroom.about

2. februar 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...