8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisvarer. Se hvilke, der er i farezonen.

 • Øl og avocado

  1. Øl - mangel på humle og vand

  Skål! Lad os klinke, mens vi kan det. Den gyldne bryg er nemlig truet af klimaforandringerne. Det skyldes en stigende mangel på humle og global vandmangel. 

  En amerikansk videnskabelig rapport forudser, at cirka en tredjedel af staterne i USA vil lide under stor vandmangel omkring midten af århundredet. Selvom vand er noget sprøjt for en ægte øldrikker, så er H2-O alligevel hovedingrediensen i øl både under bryggeprocessen og i det færdige produkt.

  Ølproducenter oplever desuden allerede i dag et markant fald i udbudet af humle og en medfølgende stor stigning i råvarepriserne. Det skyldes ikke mindst, at de varmere vintre resulterer i en tidligere høst og i mindre høstudbytte.

  2. Avocado - Guacamole kan forsvinde fra menuen

  Avocado er allevegne i det sydamarikanske køkken - og dermed også i Nordamerika. Avocadoen er også ramt af klimaforandringer og vil være det endnu mere i fremtiden. Lawrence Livermore National Library forudsiger et fald i den globale avocado-produktion på 40 procent over de næste 30 år.

  Den store amerikanske restaurantkæde Chipotle, der specialiserer sig i mexicansk mad, har ligefrem advaret mod, at kæden kan blive nødt til at stoppe med at servere guacamole, hvis temperaturstigninger fortsætter sin himmelflugt. Denne ænding til et varmere klima vil nemlig på sigt sandsynligvis resultere i et drastisk fald i avocadoproduktionen.

 • Æbler, ris, vin og kartofler

  3. Æbler - mindre vinterafkøling

  Mennesket har spist af det forbudte æble, og det smagte dem! I fremtiden kan der dog blive knaphed på det allestedsnærværende æble, og gammelkendte yndlingssorter vil forsvinde fra æblekasserne. Stigningen i middeltemperaturen og de deraf følgende varme vinter er nemlig ikke gode nyheder for æblet. Æbletræet og æbleavlerne har nemlig brug for at blive kølet ned i vinterperioden, hvis produktionen skal vedblive med at være rentabel. Det vil blive vanskeligere med de globalt stigende temperaturer.  

  4. Vin - Hagl og varme

  NEJ, IKKE OGSÅ VIN!

  Jo, produktionen af vindruer til vinfabrikation er også truet af klimaforandringer. Det markant ændrede klima har f.eks. resulteret i, at høsten i det berømte vindistrikt Chateauneuf-du-Pape i dag er blevet flyttet til omkring begyndelsen af september. Høsten faldt tidligere først i oktober måned. 

  Vin er desuden en meget sårbar plante over for det vildere vejr, som klimaforandringerne også har ført med sig. Voldsomme regnskyl og haglstorrme afløst af hedebølger og tørker er i følge Ulrich Fichtner i Der Spiegel blevet mere hyppige i de berømte franske vinregioner. Den slags kan være fatalt for vinhøsten. En enkelt voldstorm haglbyge kan for eksempel komplet ødelægge høsten på en vinmark i løbet af ganske få minutter.  

  5. Ris - vandmangel

  Ris er hovedbestanddelen af kosten i næsten halvdelen af verden. Risproduktion er meget vandkrævende. Derfor er denne afgrøde også truet af faldet i vandressourcer i store dele af verdenen. Landbrugsministeriet i USA forudså allerede i 2005, at risproduktionen globalt kunne falde med mere end 50 procent i løbet af dette århundrede, hvis klimaet ændrede sig til det værre, og her er adgangen til vand den allervigtigste faktor.. 

 • Laks, chokolade og kartofler

  6. Laks - ændring i pH-værdien i havene

  Klimaforandringer har også som en afledt effekt, at pH-værdien i havene gradvist forandrer sig, ligesom mikrobiologien også nemt kan forskubbe sig. Dette er der mange fisk og skaldyr, der er sårbare overfor. Navnlig er det ikke gode tidender for laksen.

  En videnskabelig undersøgelse fra to universiteter i Canada viste for nylig, at laks, der var opdrættet på laboratorier i vand med markant ændring i pH-værdien, udviste en manglende evne til at overføre ilt til deres muskler, når fisken nåede den alder, hvor den under normale omstændigheder vil give sig i kast med den yderst fysisk krævende vandring til gydeområderne. 

  7. Chokolade - højere vækstvilkår 

  Halvdelen af verdens chokolade bliver produceret i ganske få lande i Afrika. I dag er den bedst egnede højde for dyrkning af chokolader mellem 100 og 250 meter over havets overflade. Ifølge en rapport fra 2011 vil chokoladen i fremtiden kræve højere belligende vækstvilkår som følge af temperaturstigningerne. En rapport anslår, at kakaotræet kun vil kunne trives i mellem 450 og 500 meters højde.

  Nu er chokolade ikke en livsnødvendig for mennesker, men det er planten alligevel for mange af bønderne i de berørte afrikanske lande, som vil blive truet på deres levebrød, hvis eller når klimaforandringerne for alvor foldes ud.  

  6. Kartofler - overfladetemperaturen

  Kartoffelproduktionen er truet af et stort fald i udbytte som følge af stigningen i overfladetemperaturen. Det er meget kritisk i visse dele af verdenen, som Sydamerika, hvor kartoflen i hundredevis af afskygninger er selv hjertet i store dele af det sydamerikanske køkken. I Peru er der flere rapporter om, at kartoffelbønder har været tvunget til at flytte deres marker længere og længere op i højderne som følge af stigning i temperaturen.  

  Læs mere om klimaforandringernes indvirkning på fødevareproduktionen på ecowatch.com. Her kan du også finde links til forskningsrapporter og anden dokumentation.

Se alt indhold
4. oktober 2016
Mere om Mad

Supernem ret: Pastafad med kylling

Pastafad med kylling er en one pot pasta tilberedt i ovnen. Det er supernemt. Du skal bare komme det hele i et ovnfastfad, ind i ovnen og så er der aftensmad en lille times tid senere. Gremolata som drys på pastafadet giver ekstra smag.

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...