8 klassiske bagefejl

Mad

Hvis du er træt af mislykkedes bageforsøg i køkkenet, så er det helt sikkert, fordi du ikke følger disse vigtige råd.

Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd.
Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd. Foto: istockphoto

Når man bager, er det vigtigt, at man ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Man skal tage sig god tid, være grundig, læse opskriften ordentligt, følge den og sørge for at ens bageudstyr er helt i orden. Vi har samlet otte klassiske bagefejl, som du helt sikkert har begået på et tidspunkt.

1. Du følger ikke opskriften

Flere har en tendens til at tænke, det simpelthen ikke kan passe, at der skal så og så meget i dejen. Som regel er den dog god nok. Følg opskriften til punkt og prikke, og sørg for at holde øje med kommaer. Står der fx, at du skal bruge “1 dl mandler, hakkede”, så betyder det, at du måler først, og så hakker du.

2. Dejen bliver for stiv

Det er en almindelig fejl at lave dejen for stiv. Det betyder, at den ikke bliver smidig nok, hvilket gør den svær – ja, til tider umulig – at arbejde med.

3. Du åbner ovnen

Man vil så gerne lige se til, hvordan kagen eller brødet har det. Måske har du lært, at man lige kan stikke en gaffel eller strikkepind i kagen for at se, hvor meget den er bagt. I virkeligheden er det ikke en god idé at gøre, da du lukker for meget varme ud af ovnen, hvilket kan resultere i, at kagen bliver bagt forkert.

4. Du bruger forkert mel

Der er stor forskel på, hvilken slags mel, man skal bruge. Sørg derfor for at holde øje med opskriften. Som en tommelfingerregel er stenformalet hvedemel samt grahamsmel bedst til bagning. Rugmel gør derimod dejen en smule mere sur.

5. Du bruger kolde ingredienser

Man skal altid bruge ingredienser, som er ved stuetemperatur (medmindre opskriften siger noget andet). Hvis smør fx er for kold, så kan sukkeret ikke få lov til at lave de nødvendige lufthuller, som gør dejen luftig og lækker.

6. Du ælter ikke nok

Hvis man ikke sørger for at ælte dejen ordentligt og grundigt igennem, så bliver den ikke elastisk nok. Det resulterer i, at brødet ikke bliver helt så godt, som det kunne være blevet, hvis man havde hamret lidt mere i dejen.

7. Din ovn er for varm

Hvis du har bagt muffins, og toppen bliver lidt for rund (de skal helst være flade, så man kan lave flot glasur på toppen), så er din ovn sikkert for varm. Selvom ovnen er indstillet til den korrekte temperatur, så kan man godt risikere, at den viser forkert. Derfor er det en god idé at bruge et termometer for at tjekke om varmeniveauet er korrekt.

8. Din surdej er for sur

Surdejsbrød er lækkert, men man skal passe på, at man ikke gør sin dej alt for sur. Dette kan give brødet en mindre behagelig eftersmag.

29. februar 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...