8 grøntsager, der kan leve længere, end du tror

Bekæmp madspild og tjen penge ved at lære disse enkle tricks til, hvordan du kan forlænge livet på 8 grøntsager i dit køkken. 

Næsten halvdelen bliver smidt væk

Vi ved det alle. Store mængder af de grøntsager, vi køber i dyre domme, ender i skraldespanden. Det kan ikke helt undgås, for den slags organiske varer har sit eget liv. Undersøgelser viser dog, at det godt kan blive op til 40 procent af den spiselige del af grøntsagerne, der bliver smidt ud. 

Den gode nyhed er, at omfanget af dette madspild kan reduceres drastisk med få og enkle forholdsregler målrettet til hver enkel grøntsag.

Fordelene er næsten for store til at udsætte det længere - mindre madspild, flere penge i pungen og langt bedre samvittighed.

Her er derfor 8 grøntsager, du kan få meget mere gavn af med et par helt uskyldige tricks.

1. Gulerødder 

Nøglen til at holde gulerødder friske er at sørge for, at gulerødderne har det tørt. Tag dem ud af posen og vikl dem ind i køkkenrulle. Derefter kan du godt lægge dem tilbage i den plastikpose, du har købt dem i. Skift papiret ud, når det begynder at blive for fugtigt. På den må kan du holde gulerødderne friske i alt fra et par uger til nogle måneder.

2. Selleri 

Selleri kan i modsætning til gulerødder godt lide fugtighed. Pak sellerien ind i plastik i grøntsagsskuffen. Selv efter stilken er kappet af, kan selleriknolden holde sig frisk i flere uger, hvis den vel at mærke er pakket godt ind. 

Løg, kål og græskar

3. Løg

Spiller du dine kort rigtigt, så kan løg holde sig i op til et år. De klarer sig bedst, hvis de ligger køligt og tørt i en temperatur på mellem 0-10 grader. Hvis du ikke har mulighed for det, så er et mørkt skab også godt. Lad dem endelig blive liggende i de trådposer, de fleste af os køber dem i og undgå fugt.

4. Kål

Kål er god i salater, og kål kan holde sig flere måneder længere end for eksempel den meget vandholdige iceberg-salat. Pak kålen ind i plastik og brug den som stand-in for salat. Kålen smager ganske vist allerbedst, når den er frisk, men den kan forblive lækker i flere måneder, hvis den anbringes køligt.

5. Græskar

Græskar kan holde i flere måneder og nogle gange i op til et halvt år, hvis du opbevarer dem i et mørkt skab eller i et fadebur. Undgå at stable dem, så luften kan cirkulere rundt omkring græskarene. 

Kartofler, hvidløg og rødbeder 

6. Kartofler

Den bedste opbevaringstemperatur for kartofler er ca. 5 grader. Derfor er køleskabet et godt sted for kartofler, hvis det ikke var for den lille detalje, at det bliver lyst i kølekskabet, når nogen åbner for det. Kartofler trives bedst uden lys, hvis de skal undgå at gå i gang med at spire. En gammeldags kølig og mørk kartoffelkælder er helt sikkert det bedste. Det er dog de færreste, der har sådan én nutildags. Sørge dog for at holde kartoflerne væk fra æbler og løg. de gasser, som disse planter afgiver, fremskynder desværre kartoflernes modningsproces.

7. Hvidløg. 

Den ideele opbevaringstemperatur for hvidløg er 15-18 grader. Derudover er hvidløg - ligesom kartofler - glad for mørke. Et mørkt skab er perfekt til hvidløg. Hvidløg med fuld stilk kan også anbringes i køleskabet og holde sig frisk dér. Du skal blot vide, at hvidløget vil begynde at spire få dage efter, det kommer ud i stuetemperatur igen. Afskårne hvidløg egner sig i øvrigt ikke til opbevaring i køleskabet. De andre madvarer vil meget let kunne tage smag af hvidløget.

8. Rødbeder

Rødbeder kan holde sig friske i op til 2-4 måneder i køleskabet. Rødbeder bør opbevares i en plastikpose med lufthuller. Sørg for at skære stilken af, hvis den stadig sidder på. 

Kilde: rodalesorganiclife

Se trin for trin
1. marts 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...