75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevarer

Mad

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

Både rødvin og vindruer er på top 10 listen over fødevarer med rester af sprøjtegifte.
Både rødvin og vindruer er på top 10 listen over fødevarer med rester af sprøjtegifte. Foto: iStock

10 fødevarer med flest rester af sprøjtegifte

Danmarks Naturfredningsforening står bag en stor aktuel kampagne, der tager sigte på at gøre os forbrugere bevidste om, hvor allestedsnærværende sprøjtegifte er i vores fødevarer 

Ved at crunche tal fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidekontrol har naturfredsningsforeningen sammensat en sort liste over 10 fødevarer, der er fulde af sprøjtegifte. Foreningen har også lavet én liste med de 25 mest gift-inficerede fødevareemner. Vi nøjes for ikke at blive for deprimerede med top 10. 

1. Æbler - mest sprøjtegift i udenlandske æbler

Æbler er, som mange nok har gættet, på den sorte liste. Det er dog de udenlandske æbler, der er den store synder. Laboratorieprøver viste, at 23 procent af de danske æbler indholdt rester af sprøjtegifte. Dette tal var hele 64 procent for udenlandkke æbler. I de danske æbler fandt men spor af 6 forskellige sprøjtegifte. Dette tal var 14 for de udenlandske æbler.

 
Hvedemel - måske skulle man vælge den økologiske variant...  

2. Hvede - ingen sprøjtegift i økologiske hvedemel

17 procent af det konventionelt dyrkede danske hvedemel, der blev undersøgt, indeholdt sprøjtegifte. Alt ikke-økologisk hvedemel fra udlandet indeholdt rester af sprøjtegifte. 

Intet økologisk hvedemel - hverken fra Danmark eller udlandet - indeholdt sprøjtegifte.

3. Tomater - nul sprøjtegift i økologiske tomater

i 62 procent af konventionelt dyrkede tomater fra udlandet blev der fundet rester af sprøjtegifte. Dette tal var kun 8 procent for den tilsvarende type af danske tomater. 

Både danske og udenlandske tomater var fri for sprøjtegifte.

4. Pærer - sprøjtegifte i 92 procent af udenlanske pærer

92 procent er næsten det samme som - alle. I danske pærer fandt man rester af sprøjtegift i 36 procent af de ikke-økologisk dyrkede pærker. 

I danske økologiske pærer blev der ikke fundet sprøjtegifte. 

5. Rødvin - halvdelen af ikke-økologisk rødvin med sprøjtegift

47 procent af den undersøgte ikke-økologiske rødvin indeholdt rester af sprøjtegifte. Det drejer sig om 7 forskellige typer af sprøjtegifte. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rødvin. 

6. Vindruer - rekord i antal af forskellige sprøjtegifte

Der er ikke fundet sprøjtegifte i økologiske vindruer. I konventionelle druer er der fundet spor af 30 forskellige slags sprøjtegifte. Dermed indtager vindruer rekorden i diversitet i sprøjtegifte. I økologiske vindruer er der ikke fundet spor af sprøjtegifte. 

7. Salat - ingen sprøjtegift i økologisk salat.

25 procent af konventionelt dyrket dansk salat indeholder sprøjtegift. Det tilsvarende tal for udenlandsk salat er 56 procent. 

8. Kartofler

15 procent af den undersøgte konventionelle salat indeholdt sprøjtegift. 56 procent af den udenlanske indeholdt sprøjtegift. Denne var fordelt på 11 forskellige slags sprøjtegifte.

Der blev ikke fundet nogen spor af sprøjtegifte i hverken danske eller udenlandske økologisk kartofler.

 
Vil du gerne være foruden sprøjtegifte i dine agurker og tomater, så skal du holde dig til de økologiske versioner af grøntsagerne.  

9. Agurker

57 procent af danske konventionelle agurker er sprøjtede, 62 procent af de udelandske.

Ingen danske økologiske agurker indeholdt sprøjtegift. Der blev fundet rester af sprøjtegifte i tre partier af agurker fra Spanien. Fødevarestyrelsen vurderede ifølge Danmarks Naturfredningsforening, at brugen ikke var tilsigtet. 

10. Jordbær - 76 procent med sprøjtegift

Der er ikke fundet sprøjtemidler i økologiske jordbær fra hverken Danmark eller udlandet. 76 procent af danske ikke-økologiske jordbær indeholdt spor af sprøjtegifte (13 forskellige). For udenlandske bær var dette tal 86 procent (fordelt på 22 forskellige sprøjtegifte).

Se Danmarks Naturfredningsforenings top 10 liste over mest sprøjtegift-inficerede fødevarer her

Se Danmarks Naturfredningsforenings top 25 liste her.

24. maj 2017
Mere om Mad

Derfor må du IKKE drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke postevand vi skal drikke.

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...