7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Foto: iStock

1. Broccoli bør ikke varmes mikroovnen

Den grønne grøntsag er sprængfyldt med gode næringsstoffer, som er gode for vores krop. De fleste af os har nok varmet broccoli i mikroovnen op til flere gange, men sandheden er, at grøntsagen ikke har godt at den høje varme. Når broccoli udsættes for høj varme mister den mange af dens næringsstoffer og den bør derfor, optimalt set, serveres dampet eller rå.

2. Varm ikke modermælk og modermælkserstatning i mikroovnen

Selvom det i mange år har været relativt normalt at varme modermælk og modermælkserstatning i mikroovnen, anbefales det i dag, at du holder det væk fra mikroovnen. Når modermælk og modermælkserstatning opvarmes i mikroovnen, risikerer du at den ikke bliver varmet jævnt op. Det kan resultere i, at noget at mælken bliver meget varm, og at dit barn brænder sig på det.

Læs også: Farverig forret med rejer, mango og avocado

3. Genopvarmning af kartofler

Undgå at opvarme dine kartoffelrester i mikroovnen. Lader du dine kartofler fra middagsmaden køle helt af, inden du sætter dem i køleskabet, risikerer du, at der vokser bakterier på kartoflerne, når du genopvarmer dem i mikroovnen. Disse bakterie kan medføre at du får madforgiftning.

4. Opvarm ikke olier i mikroovnen

Det er egentlig ikke fordi, at det er farligt at varme olie i mikroovnen, at du bør undgå det. Det skyldes derimod, at olie indeholder en meget begrænset mængde væske, som gør, at det ikke kan varmes hurtigt op. Brug derfor i stedet dit komfur, hvis du skal have varmet olie op. 

Læs også: Få succes med figentræer i danske haver

5. Frugt eksploderer i mikroovn

Det er måske ikke lige den første ting, man tænker på at varme i mikroovnen. Men skulle du overveje det – så lad være. Varmer du frugt i mikroovnen, vil den høje temperatur gøre at frugten ikke kan komme af med fugten. Det betyder, at frugten til blive brændt og eksplodere i din mikroovn. Du ender derfor højt sandsynligt med at skulle gøre dit mikroovn ren.

6. Opvarmning af rå ris i mikroovn

Ved at opvarme rå ris i mikroovnen risikerer du en omgang madforgiftning.  Det skyldes, at mikroovne ikke kan varme risene tilstrækkeligt til at dræbe sporer på rå ris. Sporerne på rå ris stammer fra bakterien Bacillus cerus-toksin, som findes overalt i jorden, og er giftig for os at indtage.

Læs også: Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

7. Brug ikke mikroovnen til  at varme et krus med vand

Når vand opvarmes i et keramisk krus kan vandet overhede, og derved først nå sit kogepunkt efter det er varmet i mikroovnen. Når vandet når kogepunktet vil det begynde at boble, hvilket kan ske mens du er ved at tage det ud af mikroovnen, eller når du skal til at drikke det. Du udsætter derfor dig selv for risikoen for at blive brændt, ved at opvarme vandet i din mikroovn. Tag dig i stedet tiden til at koge vandet i din elkedel eller i en gryde.

 

Kilder: tiphero.com & sundhed.dk 

19. juni 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun at drikke postevand.

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...