Foto: iStock

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Af: Louise Ankerstjerne Olsen, 4. januar 2021

1. Broccoli bør ikke varmes mikroovnen

Den grønne grøntsag er sprængfyldt med gode næringsstoffer, som er gode for vores krop. De fleste af os har nok varmet broccoli i mikroovnen op til flere gange, men sandheden er, at grøntsagen ikke har godt at den høje varme. Når broccoli udsættes for høj varme mister den mange af dens næringsstoffer og den bør derfor, optimalt set, serveres dampet eller rå.

2. Varm ikke modermælk og modermælkserstatning i mikroovnen

Selvom det i mange år har været relativt normalt at varme modermælk og modermælkserstatning i mikroovnen, anbefales det i dag, at du holder det væk fra mikroovnen. Når modermælk og modermælkserstatning opvarmes i mikroovnen, risikerer du at den ikke bliver varmet jævnt op. Det kan resultere i, at noget at mælken bliver meget varm, og at dit barn brænder sig på det.

Læs også: Farverig forret med rejer, mango og avocado

3. Genopvarmning af kartofler

Undgå at opvarme dine kartoffelrester i mikroovnen. Lader du dine kartofler fra middagsmaden køle helt af, inden du sætter dem i køleskabet, risikerer du, at der vokser bakterier på kartoflerne, når du genopvarmer dem i mikroovnen. Disse bakterie kan medføre at du får madforgiftning.

4. Opvarm ikke olier i mikroovnen

Det er egentlig ikke fordi, at det er farligt at varme olie i mikroovnen, at du bør undgå det. Det skyldes derimod, at olie indeholder en meget begrænset mængde vand, hvilket gør, at den ikke kan varmes hurtigt op. Brug derfor i stedet dit komfur, hvis du skal have varmet olie op. 

Læs også: Få succes med figentræer i danske haver

5. Frugt eksploderer i mikroovn

Det er måske ikke lige den første ting, man tænker på at varme i mikroovnen. Men skulle du overveje det – så lad være. Varmer du frugt i mikroovnen, vil den høje temperatur gøre at frugten ikke kan komme af med fugten. Det betyder, at frugten til blive brændt og eksplodere i din mikroovn. Du ender derfor højt sandsynligt med at skulle gøre dit mikroovn ren.

6. Opvarmning af rå ris i mikroovn

Ved at opvarme rå ris i mikroovnen risikerer du en omgang madforgiftning.  Det skyldes, at mikroovne ikke kan varme risene tilstrækkeligt til at dræbe sporer på rå ris. Sporerne på rå ris stammer fra bakterien Bacillus cerus-toksin, som findes overalt i jorden, og er giftig for os at indtage.

Læs også: Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

7. Brug ikke mikroovnen til  at varme et krus med vand

Når vand opvarmes i et keramisk krus kan vandet overhede, og derved først nå sit kogepunkt efter det er varmet i mikroovnen. Når vandet når kogepunktet vil det begynde at boble, hvilket kan ske mens du er ved at tage det ud af mikroovnen, eller når du skal til at drikke det. Du udsætter derfor dig selv for risikoen for at blive brændt, ved at opvarme vandet i din mikroovn. Tag dig i stedet tiden til at koge vandet i din elkedel eller i en gryde.

 

Kilder: tiphero.com & sundhed.dk 

4. januar 2021 Louise Ankerstjerne Olsen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.