Foto: iStock

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

1. Broccoli bør ikke varmes mikroovnen

Den grønne grøntsag er sprængfyldt med gode næringsstoffer, som er gode for vores krop. De fleste af os har nok varmet broccoli i mikroovnen op til flere gange, men sandheden er, at grøntsagen ikke har godt at den høje varme. Når broccoli udsættes for høj varme mister den mange af dens næringsstoffer og den bør derfor, optimalt set, serveres dampet eller rå.

2. Varm ikke modermælk og modermælkserstatning i mikroovnen

Selvom det i mange år har været relativt normalt at varme modermælk og modermælkserstatning i mikroovnen, anbefales det i dag, at du holder det væk fra mikroovnen. Når modermælk og modermælkserstatning opvarmes i mikroovnen, risikerer du at den ikke bliver varmet jævnt op. Det kan resultere i, at noget at mælken bliver meget varm, og at dit barn brænder sig på det.

Læs også: Farverig forret med rejer, mango og avocado

3. Genopvarmning af kartofler

Undgå at opvarme dine kartoffelrester i mikroovnen. Lader du dine kartofler fra middagsmaden køle helt af, inden du sætter dem i køleskabet, risikerer du, at der vokser bakterier på kartoflerne, når du genopvarmer dem i mikroovnen. Disse bakterie kan medføre at du får madforgiftning.

4. Opvarm ikke olier i mikroovnen

Det er egentlig ikke fordi, at det er farligt at varme olie i mikroovnen, at du bør undgå det. Det skyldes derimod, at olie indeholder en meget begrænset mængde væske, som gør, at det ikke kan varmes hurtigt op. Brug derfor i stedet dit komfur, hvis du skal have varmet olie op. 

Læs også: Få succes med figentræer i danske haver

5. Frugt eksploderer i mikroovn

Det er måske ikke lige den første ting, man tænker på at varme i mikroovnen. Men skulle du overveje det – så lad være. Varmer du frugt i mikroovnen, vil den høje temperatur gøre at frugten ikke kan komme af med fugten. Det betyder, at frugten til blive brændt og eksplodere i din mikroovn. Du ender derfor højt sandsynligt med at skulle gøre dit mikroovn ren.

6. Opvarmning af rå ris i mikroovn

Ved at opvarme rå ris i mikroovnen risikerer du en omgang madforgiftning.  Det skyldes, at mikroovne ikke kan varme risene tilstrækkeligt til at dræbe sporer på rå ris. Sporerne på rå ris stammer fra bakterien Bacillus cerus-toksin, som findes overalt i jorden, og er giftig for os at indtage.

Læs også: Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

7. Brug ikke mikroovnen til  at varme et krus med vand

Når vand opvarmes i et keramisk krus kan vandet overhede, og derved først nå sit kogepunkt efter det er varmet i mikroovnen. Når vandet når kogepunktet vil det begynde at boble, hvilket kan ske mens du er ved at tage det ud af mikroovnen, eller når du skal til at drikke det. Du udsætter derfor dig selv for risikoen for at blive brændt, ved at opvarme vandet i din mikroovn. Tag dig i stedet tiden til at koge vandet i din elkedel eller i en gryde.

 

Kilder: tiphero.com & sundhed.dk 

19. juni 2018
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...