12 facts, du (måske) ikke vidste om kaffe

Kaffe. Den opkvikkende drik, hvis smag både er elsket og hadet, og som findes i uendeligt mange udgaver. idenyt samlet en række overraskende facts om den fantastiske, sorte væske, der får os op om morgenen og hjælper os igennem dagen. Se, om du har styr på din kaffeviden.

Herunder finder du en række fun og et par not so fun facts, som gør dig klogere på kaffen.

10 overraskende facts om kaffe

1. Kaffe virker bedst mellem 9.30 og 11.30

Hvis du drikker din kaffe mellem 9.30 og 11.30, virker det bedst. I dette tidsrum vil de hormoner, som normalt styrer dit indre ur begynde at falde. Koffeinen vil derfor interagere med disse hormoner, og gøre at du føler dig mere vågen.

2. Kaffe virker ekstremt hurtigt

Der tager kun 10 minutter fra du har drukket din kaffe, til at din krop reagerer på koffeinen.

3. Hver dag drikker europæerne i alt 725 milioner kopper kaffe

Europæerne er storforbrugere af kaffe og står for 45 % af importen af den samlede kaffeproduktion i verden.

4. Skandinavien drikker mest kaffe

Danmark ligger pænt til i toppen blandt de mest kaffedrikkende lande i verden sammen med vores nordiske naboer. Danmark er det fjerdemest kaffedrikkende land i verden – kun overgået af Finland, Norge og Island. I Finland brygger de i gennemsnit 12 kilo kaffe per person om året, mens danskerne i gennemsnit brygger 8,7 kilo. Hvis man trækker børn og dem, der ikke drikker kaffe, fra i regnestykket, svarer det til cirka fire kopper kaffe om dagen. 

5. Man kan lave espresso 400 kilometer over Jordens overflade

I 2017 drak et hold europæiske astronauter international kaffedag i rummet. Her drak de espresso brygget på den specialdesignede kaffemaskine ISSpresso. Maskinen blev udviklet af den italienske ingeniørvirksomhed Argotec, det Italienske Rumagentur ASI og Lavazza. Espressokopperne var dog skiftet ud med specialdesignede poser, der sikrede, at kaffen ramte munden direkte og ikke fløj vægtløst videre i rummet.

6. Verdens første webcam blev lavet på grund af kaffe

På et universitet i Cambringe i 1991 gik folk ofte forgæves, når de skulle hente kaffe i køkkenet. Kaffebeholderen var nemlig ofte tom. Derfor opfandt de et webcam, så de online havde kontrol over mængden af kaffe i maskinen, og dermed ikke gå forgæves efter kaffe. 

7. Italienerne bruger ikke den tekniske term `espresso´, når de bestiller kaffe

Oprindeligt er `Espresso´ en teknisk italiensk term for at lave et skud kaffe på bestilling på en espressomaskine. Det er en hurtig ekstraktion af kaffen på 25 til 30 sekunder under et tryk på 9 bar. Vandets temperatur er omkring 75 til 80 °C og kaffen måler 25 til 30 ml i koppen. Når italienerne selv bestiller den intense kop kaffe, bestiller de: `un caffè´.

8. Den første dampdrevne espressomaskine blev patenteret i 1901

Det var ingeniøren Luigi Bazzera fra Milano, der stod bag. I 1948 udviklede italienske Achille Gaggia en ny metode for højtryksekstraktion, som blev præsenteret med den første espressomaskine, der kunne producere den aromatiske espresso med den rette crema, som vi kender i dag.

9. Der findes omkring 66 kaffesorter

To af de mest populære sorter er: Coffea Arabica og Coffea Canephora – også kaldet Robusta. Arabica er aromatisk og blød, men også mere syrlig. Robusta er mindre aromatisk og karakteriseret ved en bitter eftersmag i munden og en stærk fylde. Det er kombinationen af forskellige kaffevarianter, der skaber de forskellige smagsvarianter og intensiteter.

10. Kaffe er godt for helbredet

Ifølge forskellige studier har kaffe en positiv effekt på helbredet, hvis det indtages i almindelige mængder. Eksempelvis viser et nyt studie fra universiteterne i Southampton og Edinburgh blandt andet, at kaffe kan reducere risikoen for kroniske leversygdomme. Ifølge Hjerteforeningen har filterkaffe en god effekt på hjertet og blodkar.

Og så til de to mindre gode facts om kaffe…

11. Klimaforandringerne dræber kaffeproduktionen

Verdens kaffebælte er særligt udsat for temperaturstigninger og tørke. Det betyder, at det bliver sværere og sværere at dyrke kaffe på grund af klimaforandringer. Undersøgelser foretaget af den internationale klima-organisation Climate Institute estimerer, at områderne for kaffeproduktion vil være reduceret med 50 procent i 2050 på grund af klimaudfordringer.

12. Så let kan du blive afhængig af kaffe

Indtagelse af 100 milligram koffein dagligt kan forårsage, at en voksen person bliver afhængig af kaffe. Afhængighed kan give dig hovedpine, hvis du ikke får din daglige dosis af koffein. 

Kilder: Lavazza, rigtigkaffe.dk, mydomain.com

Mest læste artikler