11 madvarer som (næsten) aldrig kan blive for gamle

Mad

Udløbsdatoer er blevet en svær størrelse og man kan risikere at smide gode madvarer ud, som sagtens kunne være blevet spist. Vi har samlet 11 madvarer, som du ikke bør smide ud (endnu).

Stop madspild! Disse 11 madvarer holder i langt længere tid, end du tror.
Stop madspild! Disse 11 madvarer holder i langt længere tid, end du tror. Foto: iStock

1. Hvide ris

Forskere fra Utah State University har undersøgt, hvor lang tid hvide ris kan holde sit ernæringsniveau og sin smag – og resultatet var lamslående. Hvide ris kan holde sig i 30 år, hvis de opbevares i en lufttæt beholder i ca. 4,5 grader. Så inden du smider dine hvide ris ud, må du overveje en ekstra gang, om det er madspild.

Brune ris kan til gengæld ikke holde sig længe. På grund af dens naturlige olier, kan de brune ris kun holde sig i 6 måneder.

2. Tørrede bælgfrugter

Produkter fra bælgfamilien, det vil sige tørrede bønner, ærter, linser og lignende kan faktisk holde sig dobbelt så lang tid, som der angives på emballagen. Selv om du f.eks. har haft en pose tørrede kikærter stående i et par år, burde den stadig kunne holde sig helt fint.

3. Konserves

Dåsemad kan holde sig dobbelt så lang tid, som der står på dåsen, altså helt op til flere år ekstra. Du skal dog være opmærksom på, hvordan du opbevarer dem, da de ikke må stå i direkte sollys, men i stedet opbevares mørkt og køligt, f.eks. i køkkenskabet. Dåsemaden kan godt miste lidt smag med tiden, men du kan sagtens spise det uden problemer. 

4. Slik

Varer med højt sukkerindhold kan ofte holde sig i flere år, da sukkeret virker konserverende. Derfor kan du sagtens spise vingummier og lakrids, selv om udløbsdatoen er overskredet - dog hører chokolade ikke til denne kategori, da det ikke kan holde lige så længe som vingummier m.m., men chokoladen kan nu også sagtens spises efter udløbsdatoen, hvis det opbevares køligt. 

5. Marmelade

Med marmelade gælder det samme som med slikket, der kan holde længere på grund af det høje sukkerindhold. Du skal dog være opmærksom på, at det kun gælder uåbnede glas. 

6. Honning

Honning er en af de madvarer, som holder sig bedst og i længst tid – og det skal vi takke bierne for. Blandingen af kemi, nektar og enzymer skaber et mikromiljø, hvori bakterier ikke kan vokse eller leve.

Men den honning du køber i supermarkedet, er blevet yderligere behandlet og kommet i ny beholder, hvilket ændrer på mikromiljøet. For at den behandlede honning skal kunne holde sig, er det vigtigt, at beholderen er lufttæt. Ligeså snart der kommer luft til kerneproduktet, vil bakterieudviklingen ske og nedbrydningen vil gå i gang. 

7. Salt

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at salt er et naturprodukt, som kan holde sig i lang tid. I mange år blev salt brugt til at bevare andre madvarers holdbarhed. 

Saltets lange holdbarhed skyldtes i høj grad produktets høje indhold af natriumklorid. Men i dit bordsalt derhjemme, er saltet også blevet tilsat jod, som forkorter saltets levetid. Salt med jod kan ca. holde sig i 5 år.

8. Sukker

Generelt er et produkts holdbarhed afhængig af fremstillingsmetoden og bevaringen.
Hvis du opbevarer dine madvarer korrekt, vil det holde sig i længere tid.

Sukker skal opbevares i lufttætte beholdere, så det sikrer sig mod fugt og andre bakterier. Når sukkeret begynder at klumpe og få en blødere, mere klistret konsistens, skal du overveje dens kvalitet inden brug.

Hvis du er i tvivl, om håndteringen af madvarer, kan du også læse, om hvilke madvarer der SKAL skylles inden brug. 

9. Soya

Soya har for alvor fået sit indtog i de danske køkkener, men mange ved ikke, hvor lang tid den kan holde sig.

Soya kan holde sig i længere tid, end man lige skulle tro. På grund af dens høje indhold af salt, kan soya stort set ikke blive for gammel, hvis du blot husker at opbevare den i købeskabet og fæstner låget efter brug.

10. Ren ahornsirup

Ligesom med honningen, kan ren ahornsirup næsten ikke blive for gammel. Det er en ren formalitet og sikring at Fødevarestyrelsen beder producenterne om at angive en udløbsdato – i visse tilfælde er den selvfølgelig vigtigt. Men udløbsdatoen på ahornsiruppen er ikke altafgørende.

11. Alkoholiske drikke

Alkohol er hjemmets bedste bakteriedræber og jo højere procenten er, desto renere er den for bakterier. Dine drikkevarer i barskabet kan derfor også holde sig længe. Men når du åbner en flaske, vil indholdet blive udsat for luft og bakterier, som både vil påvirke smagen og holdbarheden.

Det er umiddelbart svært at sige, hvornår en drikkelse er blevet for gammel - i stedet må du vurdere flaskens indhold fra gang til gang.

Hvis du er i tvivl, om en madvarer er blevet for gammel, bør du straks smide den ud. For gamle madvarer og drikke kan gøre dig alvorlig syg, så vær forsigtig.

Kilde: Mentalfloss.com, TV2.dk

9. juni 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...