7 madvarer, du altid smider ud for tidligt

Mad

Du kender det godt. Ind i mellem er det lettere at smide mad ud end at gøre en ekstra, lille indsats for at holde varen frisk. Men hold op med det. Læs hvorfor her.

Foto: Colourbox

Du smider friske æbler og godt brød ud!

Vi har gennem de seneste 20-30 år oparbejdet en smid-ud-kultur, som gør, at der årligt losses for millioner kroner af friske råvarer ud fra danske husstande.
Det er ikke kun et økomisk problem for den enkelte familie, men også en global falliterklæring. Når så mange sulter i verden, hvordan kan vi så retfærdiggøre, at vi smider tonsvis af glimrende fødevarer ud.
Her kan du læse om syv madvarer, som vi med sikkerhed ved, at du smider alt for tidligt ud. 

Få flere råd om at undgå madspild her.

1. Æbler. Hvis æbler bliver opbevaret i køleskabet, kan de holde sig mindst tre uger. Når de koges og derefter fryses ned, forbliver de smagfulde i otte måneder. Med andre ord skal æbler ikke ligge fremme i en skål mere end et par dage – så ender de med at blive kylet ud.

2. Brød. Brød bliver desværre hurtigt kedeligt i køleskabet, men sørg for at fryse nybagte brød ned, hvis de ikke skal spises omgående. På den måde holder de sig længe, og du ender ikke med at smide godt brød i skraldespanden.

3. Morgenmadsprodukter, som fx cornflakes, kan bevare sprødheden og friskheden i op til et år, hvis de opbevares tørt og ikke for varmt i køkkenskabet.

4. Æg. Hvor ofte har du stået med et råddent æg? Det sker meget sjældent, for for æg er friske længere, end vi tror. I køleskabet er de fine mindst fire uger.

5. Mælk holder sig bedst ved de laveste temperaturer i køleskabet. Læg evt. kartonerne bagerst, hvor der er koldest, eller sænk temperaturerne en anelse, hvis du ofte oplever at stå med et glas sur mælk.

6. Salat kommer ret hurtigt til se slattent ud, men det er synd at skaffe sig af med det for tidligt. Hvis det ikke er rådnet eller brunt, kan salat friskes hurtigt op ved et bad i isvand.

7. Dåsemad. Mad i dåse kan holde sig meget lang tid – det er ligesom en del af konceptet. Man har dog en tendens til at smide dåser ud, hvis de står bagerst på hylden, når man er i gang med at rengøre skabene. Det er ærgerligt, for oftest er det stadig ganske frisk og udmærket mad.

27. august 2015
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...