Foto: Colourbox

7 madvarer, du altid smider ud for tidligt

Du kender det godt. Ind i mellem er det lettere at smide mad ud end at gøre en ekstra, lille indsats for at holde varen frisk. Men hold op med det. Læs hvorfor her.

Du smider friske æbler og godt brød ud!

Vi har gennem de seneste 20-30 år oparbejdet en smid-ud-kultur, som gør, at der årligt losses for millioner kroner af friske råvarer ud fra danske husstande.
Det er ikke kun et økomisk problem for den enkelte familie, men også en global falliterklæring. Når så mange sulter i verden, hvordan kan vi så retfærdiggøre, at vi smider tonsvis af glimrende fødevarer ud.
Her kan du læse om syv madvarer, som vi med sikkerhed ved, at du smider alt for tidligt ud. 

Få flere råd om at undgå madspild her.

1. Æbler. Hvis æbler bliver opbevaret i køleskabet, kan de holde sig mindst tre uger. Når de koges og derefter fryses ned, forbliver de smagfulde i otte måneder. Med andre ord skal æbler ikke ligge fremme i en skål mere end et par dage – så ender de med at blive kylet ud.

2. Brød. Brød bliver desværre hurtigt kedeligt i køleskabet, men sørg for at fryse nybagte brød ned, hvis de ikke skal spises omgående. På den måde holder de sig længe, og du ender ikke med at smide godt brød i skraldespanden.

3. Morgenmadsprodukter, som fx cornflakes, kan bevare sprødheden og friskheden i op til et år, hvis de opbevares tørt og ikke for varmt i køkkenskabet.

4. Æg. Hvor ofte har du stået med et råddent æg? Det sker meget sjældent, for for æg er friske længere, end vi tror. I køleskabet er de fine mindst fire uger.

5. Mælk holder sig bedst ved de laveste temperaturer i køleskabet. Læg evt. kartonerne bagerst, hvor der er koldest, eller sænk temperaturerne en anelse, hvis du ofte oplever at stå med et glas sur mælk.

6. Salat kommer ret hurtigt til se slattent ud, men det er synd at skaffe sig af med det for tidligt. Hvis det ikke er rådnet eller brunt, kan salat friskes hurtigt op ved et bad i isvand.

7. Dåsemad. Mad i dåse kan holde sig meget lang tid – det er ligesom en del af konceptet. Man har dog en tendens til at smide dåser ud, hvis de står bagerst på hylden, når man er i gang med at rengøre skabene. Det er ærgerligt, for oftest er det stadig ganske frisk og udmærket mad.

27. august 2015
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...