Appelsinskrællerne er yderst anvendelige i hjemmet
Appelsinskrællerne er yderst anvendelige i hjemmet Foto: istockphoto

7 grunde til ikke at smide appelsinskrællerne ud

Appelsinen er en velsmagende frugt fyldt med mange gode vitaminer, men vidste du at appelsinskrællen er yderst anvendelig i hjemmet?

De fleste tænker ikke over det, når de smider deres appelsinskræl ud, men i virkeligheden går mange nyttige muligheder til spilde, når de ender i affaldsposen.

Vi har her listet 7 forskellige forslag til, hvordan du kan genanvende din appelsinskræl. 

1. Hjemmelavet te

Du kan bruge appelskinskrællen til at lave din egen personlige og naturlige te. Du skal kun bruge det yderste lag af skrællen, som skal lufttørres over en dag. Når skrællen er tør, er den klar til brug. Du vil opleve en intens og lækker smag af appelsin.

Vær opmærksom på, at appelsinen skal være økologisk, således den ikke er sprøjtet.

2. Luft forfrisker

Appelsinskrællen indeholder utallige aromatiske stoffer, som mange finder tiltalende og forfriskende - så hvorfor ikke bruge denne duft i hjemmet? Du skal blot lægge små tørrede stykker i små stofposer, hvor duften kan trænge igennem. Du kan lægge poserne i dine sko, skuffer eller evt. i køkkenskabet, hvor du opbevarer dit skrald. 

3. Undgå myggestik

Myg kan ikke lide de intense dufte fra appelsiner og andre citrusfrugter. Du kan derfor med fordel gnide skrællen mod din hud. Du vil på den måde undgå myggestik.

Du bør bruge økologiske appelsiner til dette. 

4. Rengøringsmiddel

Det er ikke uden grund at mange rengøringsmidler dufter af citrusfrugter. Appelsiner og citrusfrugter er yderst anvendelige, når du skal gøre rent. Du kan f.eks. bruge skrællen når du skal rengøre komfuret eller overfladerne på badeværelset.

5. Brug appelsinskrællen i din dessert

Appelsinskrællen har sit opsving inden for den gastronomiske verden, og det er ikke uden grund. Skrællen i sig selv har en stærk og lækker smag, som med lethed kan bruges i din chokoladekage eller ovenpå is. Skrællen indeholder desuden mange gode ernæringsstoffer, som er gode for dig og din krop.

Appelsinen bør være økologisk, således den ikke er sprøjtet.

6. Lav din egen lysestage

Appelsinskrællens form og opbygning gør det muligt, at lave sin helt egen lysestage. 

7. Brug appelsinskrællen i badekaret

Drømmer du om et velduftende karbad, som både vil være godt for hud og sjæl? Så put dine appelskinskræller i vandet næste gang du skal i karbad. Det varme vand vil udløse skrællens aromatiske stoffer og naturlige olier, som vil gøre badet ekstra lækkert.

Du bør anvende økologiske appelsiner til dette.

19. januar 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...