Vidste du at oksekød godt må serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt.
Vidste du at oksekød godt må serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Foto: iStock

5 myter om tilberedning af kød

Smagen sidder i fedtet... lad farsen hvile i køleskabet... Se de 5 myter om tilberedning af kød, som alle er forkerte.

Smagen sidder i fedtet

Rigelig smør og smagen sidder i fedtet, klukkede de trinde tv-kokke, dengang fjernsynet endnu var ungt.

I dag er der stadig mange forbrugere, der fortrækker kød med stor fedtkant – for smagens skyld. men Slagteriernes Forskningsinstitut har for længst påvist med hjælp af et trænet smagspanel, at fedtkantens størrelse ingen effekt har på kødets smag. Det skyldes ganske enkelt, at kød ikke kan optage fedt. Fedtet vil blot lægge sig som en tynd hinde omkring kødet.


Lad stegen hvile

Hvis stegen skal være saftig på middagsbordet, så skal den hvile 10-20 minutter i sølvpapir, efter den har været i ovnen eller på panden. På den måde holder stegen bedst på sin saft. Forkert!

Her har Slagteriernes Forskningsinstitut også været Mythbuster. Deltagerne i smagspanelet kunne ganske enkelt ikke smage forskel på det hvilende kød i sølvpapiret og det ovnfriske kød. Der var dog én forskel, og det var, at kødet i sølvpapiret var mindre saftigt. Store dele af kødsaften har det nemlig med at ende i bunden af sølvpapiret, hvor det ingen nytte gør.

Svinekød skal være gennemstegt

Oksekød må gerne serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Sådan er der mange danskere, der tænker. Men spis endelig svinekødet rosastegt. Det er der ingen fare ved.

Svinekød kan ganske vist indeholde trikiner, og det er parasitter, der kan gøre folk syge. Der er bare lige den detalje, at lige netop denne parasit ikke er blevet registreret i Danmark siden 1927. Det er sket, at danskere er blevet syge af rosestegt svinekød, men så har de fået parasitten i udlandet. 

Farsen skal hvile

Giv den sammenrørte fars en times tid i køleskabet til at sunde sig, inden den skal på panden - på den måde vil den færdige kødret være fastere, når den bliver serveret.

Sådan går det gamle husmoderråd. Men det har intet på sig. Det har flere tests vist. Hvis man gerne vil have farsen mere fast, så er løsningen at røre den i længere tid, end man plejer. Det vil med sikkerhed gøre den mere fast. 

Luk porrerne på kødet ved høj varme

Det er også en gammel sejlivet teori, der er sat i verden i 1849 af opfinderen af bouillonterningen, kemikeren Justus von Liebig. Hans idé var, at man på denne måde bedst holde kunne saften inde i kødet. 

Flere senere forskningsforsøg har dog påvist, at smagseffekten af denne chokeffekt til kødet på panden er lig nul. Kødet smider sin saft ligegyldig hvad. Hvis man vil undgå tørre kødgnalninger, så er løsningen at tage kødet af panden, inden pandevarmen har fået al saften til at fordampe. 

29. september 2015
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...