Foto: iStock

4 tricks, du måske ikke kender: Opbevar brød rigtigt

Vi smider for meget brød ud, fordi det ikke opbevares korrekt. Her er fire vigtige tips til opbevaringen, som mange af os åbenbart har glemt. 

Vi sjusker med opbevaring af brød

Vores travle liv har gjort, at mange gamle råd er gået tabt. Især omkring opbevaring af mad.

Samtidig bliver der brugt flere konserveringsmidler i fødevarer, så de kan holde sig længere, men det gør også, at vi har en tendens til at sjuske med opbevaringen.
Dette gælder for eksempel iforhold til brød, hvedebrød og rugbrød, som er en stor del af den danske kost.

Ingen vil spise øllebrød af resterne længere

I gamle dage blev brød typisk bagt dag for dag og i øvrigt opbevaret i brødkasser. Man købte eller bagte ikke mere brød, end der var brug for umiddelbart, og den tørre, rene kasse fungerede perfekt.

Selvfølgelig stod husmoderen også tilbage med tørre brødrester dengang, men de blev faktisk i mange tilfælde brugt til øllebrød.

I dag er vi i vildrede, for hvordan undgår man, at brød bliver tørt og mugner for hurtigt? Desuden er vi forkælede og vil ikke spise tørt brød – og da slet ikke øllebrød.

4 tips: Undgå, at rugbrød og hvedebrød bliver tørt og mugner

1. En vigtig regel er aldrig at købe mere brød, end man i husstanden kan spise inden for et par dage, og hvis man køber i større mængder, skal det overskydende fryses ned omgående.

Vi har en tendens til at købe for stort ind, især rugbrød. Prøv at tælle op, hvad I rent faktisk spiser af for eksempel rugbrød på en typisk uge, og smid altid resten i fryseren lige efter indkøb.

2. Brød egner sig ikke til at blive anbragt i køleskabet, især ikke hvedebrød, som krystalliserer og bliver tørt. Stuetemperatur er altid bedre, med mindre den kommer meget over 20 grader.

"Rør ikke ved brød, som ikke skal spises."

3. Berør ikke ved brødet mere end højst nødvendigt. Du bør kun røre ved den del, som skal spises nu og holde om resten med et rent viskestykke for eksempel. Hvis du tager skiver ud af en pose, så brug gerne en engangs-plastichandske.

4. For tætsluttende plasticposer er ikke en god idé – det giver risiko for mug alt for hurtigt. Lav et par 'åndehuller' i posen for at ventilere og opbevar et rent sted ved 20 graders varme.

Kilder: Tænk, Samvirke m.fl. 

19. april 2016
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...