4 krydderier der ikke bare gavner smagen men også din sundhed

Ofte bruger vi krydderier og krydderurter i maden for at få det til at smage bedre, men krydderier og krydderurter kan faktisk gøre meget for din sundhed. 


Sundhedsfremmende egenskaber

Krydderier og krydderurter kan være fantastiske smagsgivere i aftensmaden og løfte en ret til nye højder. En bonus er, at forskning tyder på, at krydderier og krydderurter også kan have gavnlige effekter på vores sundhed.

Læs også: Tallerkensmækker – få tips til nem såning og udplantning

Sunde krydderier og krydderurter indeholder normalt antioxidanter og betændelseshæmmende stoffer. Det er disse egenskaber der gør, at krydderier og krydderurter kan øge vores generelle sundhed. Derudover tyder forskning på, at krydderier og krydderurter også kan virke forbyggende mod en lang række sygdomme. Det er dog ikke alle krydderier og krydderurter der er forsket meget i.

Krydderier med forskning bag

Ingefær

En af de krydderier der er forsket meget i, er ingefær. Ingefærroden har et højt indhold af antioxidanter, og er i århundreder blevet brugt mod feber, fordøjelsesproblemer og forkølelse. I dag bruges ingefær primært som naturmedicin mod kvalme og opkast, som følge af operation eller kemoterapi.

Forskning tyder på, at ingefær aktiverer samme enzym i kroppen som nogle typer smertestillende medicin, samt at ingefær kan have en positiv effekt på fertilitet og sædkvalitet. Det er dog stadig uklart, hvor stor effekt ingefær kan have på forskellige symptomer, og hvordan ingefær præcist virker i kroppen.

Sundhedsstyrelsen fraråder gravide, at bruge ingefær som naturmedicin. Generelt er det dog en god ide at tale med en læge, hvis du fejler noget, før du starter med at implementere stærke krydderier som ingefær i din dagligdag.

Gurkemeje

En anden urt der også har en del forskning bag sig er gurkemeje. Gurkemeje er i familie med ingefær og har anti-inflammatoriske egenskaber. Urten er i århundreder blevet brugt som traditionel indisk medicin til behandling af sygdomme.

Gurkemeje består primært at stoffet curcumin, som påvirker centrale enzymsystemer i kroppen, og påvirker derved også kroppens nedbrydning af medicin. For en type af kemoterapi tyder det på, at curcumin kan øge effekten af behandlingen.

Dog tyder det også på, at stoffet kan nedsætte effekten af andre typer medicin. Sørg derfor for at fortælle din læge, at du indtager curcumin, hvis du skal i behandling for kræft.

Læs også: Få flere blomster på din Orkide

4 typer af krydderier

Krydderier kan deles op i 4 grupper alt efter smag og styrke:

  • Gruppe 1 består af stærke krydderier såsom chili, peber, ingefær, paprika, hvidløg og løg. Denne gruppe krydderier skal spises med måde. Personer der lider af maveproblemer, sure opstød, mavesår og halsbrand kan i de fleste tilfælde ikke tåle krydderierne i denne gruppe.
  • Gruppe 2 er milde grønne krydderier, som timian, oregano, rosmarin, basilikum og koriander. Denne type krydderier kan bedre tåles af personer med sart mave end krydderierne i gruppe 1.
  • Gruppe 3 indeholder milde krydderier i form af stødt spidskommen, muskatnød, stødt koriander og stødt fennikelfrø. Krydderierne i denne gruppe virker fordøjelsesfremmende.
  • Gruppe 4 består af søde krydderier i form af kanel, nelliker, kardemomme, vanilje, gurkemeje og safran. Krydderierne i gruppe 3 og 4 kan umiddelbart tåles selvom man har sart mave.

Kilder: Sondagsavisen.dk, Cancer.dk & Sundhed.dk

Læs også: Dyrk koriander – sådan gør du

Læs også: Den store guide til dyrkning og brug af ingefær

Mest læste artikler