Foto: Getty Images

4 krydderier der ikke bare gavner smagen men også din sundhed

Ofte bruger vi krydderier og krydderurter i maden for at få det til at smage bedre, men krydderier og krydderurter kan faktisk gøre meget for din sundhed. 

Sundhedsfremmende egenskaber

Krydderier og krydderurter kan være fantastiske smagsgivere i aftensmaden og løfte en ret til nye højder. En bonus er, at forskning tyder på, at krydderier og krydderurter også kan have gavnlige effekter på vores sundhed.

Læs også: Tilskud til varmepumpe - Sådan får du billig varme på abonnement

Sunde krydderier og krydderurter indeholder normalt antioxidanter og betændelseshæmmende stoffer. Det er disse egenskaber der gør, at krydderier og krydderurter kan øge vores generelle sundhed. Derudover tyder forskning på, at krydderier og krydderurter også kan virke forbyggende mod en lang række sygdomme. Det er dog ikke alle krydderier og krydderurter der er forsket meget i.

Krydderier med forskning bag

Ingefær

En af de krydderier der er forsket meget i, er ingefær. Ingefærroden har et højt indhold af antioxidanter, og er i århundreder blevet brugt mod feber, fordøjelsesproblemer og forkølelse. I dag bruges ingefær primært som naturmedicin mod kvalme og opkast, som følge af operation eller kemoterapi. 

Læs også: Få et blankt Epoxy gulv, der er nemt at gøre rent

Forskning tyder på, at ingefær aktiverer samme enzym i kroppen som nogle typer smertestillende medicin, samt at ingefær kan have en positiv effekt på fertilitet og sædkvalitet. Det er dog stadig uklart, hvor stor effekt ingefær kan have på forskellige symptomer, og hvordan ingefær præcist virker i kroppen.

Sundhedsstyrelsen fraråder gravide, at bruge ingefær som naturmedicin. Generelt er det dog en god ide at tale med en læge, hvis du fejler noget, før du starter med at implementere stærke krydderier som ingefær i din dagligdag. 

Gurkemeje

En anden urt der også har en del forskning bag sig er gurkemeje. Gurkemeje er i familie med ingefær og har anti-inflammatoriske egenskaber. Urten er i århundreder blevet brugt som traditionel indisk medicin til behandling af sygdomme.

Gurkemeje består primært at stoffet curcumin, som påvirker centrale enzymsystemer i kroppen, og påvirker derved også kroppens nedbrydning af medicin. For en type af kemoterapi tyder det på, at curcumin kan øge effekten af behandlingen.

Dog tyder det også på, at stoffet kan nedsætte effekten af andre typer medicin. Sørg derfor for at fortælle din læge, at du indtager curcumin, hvis du skal i behandling for kræft. 

Læs også: Få flere blomster på din Orkide

4 typer af krydderier

Krydderier kan deles op i 4 grupper alt efter smag og styrke:

  • Gruppe 1 består af stærke krydderier såsom chili, peber, ingefær, paprika, hvidløg og løg. Denne gruppe krydderier skal spises med måde. Personer der lider af maveproblemer, sure opstød, mavesår og halsbrand kan i de fleste tilfælde ikke tåle krydderierne i denne gruppe.  
  • Gruppe 2 er milde grønne krydderier, som timian, oregano, rosmarin, basilikum og koriander. Denne type krydderier kan bedre tåles af personer med sart mave end krydderierne i gruppe 1. 
  • Gruppe 3 indeholder milde krydderier i form af stødt spidskommen, muskatnød, stødt koriander og stødt fennikelfrø. Krydderierne i denne gruppe virker fordøjelsesfremmende. 
  • Gruppe 4 består af søde krydderier i form af kanel, nelliker, kardemomme, vanilje, gurkemeje og safran. Krydderierne i gruppe 3 og 4 kan umiddelbart tåles selvom man har sart mave. 

Kilder: Sondagsavisen.dk, Cancer.dk & Sundhed.dk

18. september 2018
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...