Foto: Getty Images

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for at få en bedre nattesøvn. 

Mange af os kender frustrationen over at lægge sig i sengen efter en lang dag, og ikke kunne sove. Du kan være dødtræt, men så snart du skal sove, føles det umuligt at falde i søvn. Problemer med søvnløshed kan være udmattende. Hvis problemet står på i en længere periode ender mange med at søge læge for at få udskrevet en recept på sovepiller. Men, der er ting du selv kan gøre for at undgå piller. 

Læs også: Test: Beskærsaksetil opgaverne i haven

Der kan ligge mange ting til grund for, at du har svært ved at sove om natten. Ofte spiller stress en stor rolle, men undersøgelser har vist, at vores madvaner også kan have en finger med i spillet. Mangel på vitaminer og mineraler kan nemlig være årsag til de tre mest hyppige søvnproblemer. 

Magnesium

Har du svært ved at falde i søvn? Så kan det skyldes mangel på magnesium. Mangel på magnesium viser sig ofte ved symptomer i form af søvnløshed. Det skyldes, at magnesium indgår som et vigtigt mineral i de kropslige funktioner der regulerer vores søvn. Derudover spiller magnesium også en vigtigt rolle i forhold til vores stofskifte, og andre funktioner i kroppen. Det er derfor generelt vigtigt, at få nok magnesium. Magnesium findes i store dele af vores kost, men særligt følgende fødevarer er rige på magnesium: 

 • Bladgrønt
 • Mandler
 • Paranødder
 • Græskarkerner
 • Sesamfrø
 • Bønner og linser

Læs også: Valg af varmepumpe - de 10 mest populære varmepumper

Kalium

Har du nemt ved at falde i søvn, men svært ved at sove hele natten? Så kan det være tegn på kaliummangel. Kalium findes i mange fødevarer men særligt i følgende grupper: 

 • Grøntsager
 • Frugter
 • Kornprodukter
 • Kartofler
 • Nødder og mandler
 • Chokolade og lakrids
 • Mejeriprodukter
 • Drikkevarer

Læs også: Sådan får du styr på fugten i dit hus

D-vitamin

Hvis du oplever træthed i løbet af dagen, kan det skyldes mangel på D-vitamin. Solens stråler er den bedste kilde til D-vitamin, men i vinterhalvåret hvor solskinstimerne er begrænsede, kan det være svært at få nok D-vitamin fra solen. 

D-vitamin kan også fås gennem kosten og findes primært i fed fisk. De fleste af os får dog ikke nok D-vitamin gennem vores kost, og det kan derfor være en idé at få dækket behovet ved hjælp af et kosttilskud.  

Udover at få nok at ovennævnte mineraler og vitaminer, er der nogle madvarer som er særligt gode for din søvn. Læs hvilke 5 madvarer der kan hjælpe dig med at falde i søvn her

Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk & Livescience.com

4. september 2018
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Brændende kærlighed - På en ny måde

Klar dig gennem den kolde vinterperiode med denne lækre opskrift på en kødfri udgave af brændende kærlighed.

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...