Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet.
Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet. Foto: iStock

14 geniale måder hvorpå du kan holde grøntsagerne friske

Vi har samlet 14 geniale tips til, hvordan du kan forlænge dine frugter og grøntsagers holdbarhed markant.

Når kartoflerne at blive dårlige i køleskabet, før du får dem brugt og bliver de lækre hindbær bløde, inden du overhovedet får smagt på dem?

Vi kan ikke altid nå at bruge de madvarer, vi fylder køleskabet med, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi behøver smide dem ud. Hvis vi blot opbevarer de forskellige madvarer rigtigt, kan de nemlig holde sig meget længere, end vi måske tror. 

Se med her, hvor vi har samlet 14 geniale tips til, hvordan du kan forlænge dine frugter og grøntsagers holdbarhed markant.

1. Du placerer et stykke køkkenrulle i posen med salat

Hvis du anbringer få stykker køkkenrulle i posen med salat, vil fugten, der naturligt generes, blive absorberet. På den måde undgår du, at salaten bliver dårlig. Smart! 

2. Du opbevarer bananerne sammen

Mange skiller fejlagtigt bananerne fra hinanden, når de opbevarer dem.

Hvis du opbevarer dine bananer i de klynger, som de fra naturens side er i, vil de undgå at blive brune

3. Du anbringer et æble i posen med kartofler

Æbler producerer en såkaldt 'ethylene' gas, der medvirker, at kartoflerne holder sig friske og faste. Æblerne kan sågar forlænge dine kartoflers levetid med flere uger! 

4. Men... Opbevar dine æbler for sig ved alle andre grøntsager

Hvor ethylene gas er gavnligt i forhold til opbevaring af kartofler, er det modsat ikke godt, når du skal opbevare andre former for grøntsager. Opbevar derfor æblerne i poser eller i en frugtskål for sig. 

5. Vask bær i eddike

Du kan forlænge dine bærs levetid ved at skylle dem i 1 kop eddike og 3 kopper vand, før du lægger dem i køleskabet. På den måde dræber du de bakterier, der er skyld i, at de mugner.

6. Lad være med at opbevare tomater i køleskabet

Du dræber tomaternes gode smag, hvis du opbevarer dem i køleskabet. Hvis du vil have mest muligt ud af dine tomater, bør du opbevare dem i en skål på køkkenbordet.

 7. Opbevar din selleri i sølvpapir

Hvis du opbevarer din selleri i sølvpapir holder den sig meget længere. Herved forbliver sellerien sprød og frisk i meget længere tid. 

8. Forkæl dine krydderurter, som var de buketter

Hvis du vil undgå bløde og brune rester af urter, kan du opbevare dem i et glas vand i vindueskarmen. På den måde holder de sig friske meget længere.

9. ... Og når urterne begynder at blive dårlige, vasker du dem i olivenolie

Når urterne på et tidspunkt begynder at blive overmodne, kan du med fordel opbevare dem i en bøtte og herefter tilsætte olivenolie. På denne måde kan de overleve i flere måneder. 

10. Opbevar svampene i en papirpose

Hvis du opbevarer dine svampe i en papirpose holder de sig meget længere. Fugt bevirker den uønskede slimede konsistens, som de fleste vil undgå. Derfor er en papirpose genial, da den absorberer overflødig fugt. Hvis du oplever, at de bliver for tørre, kan du give dem et bad i vasken, og du vil opdage at de bliver faste igen.

11. Lad avokadoen modne i stuetemperatur

Mange opbevarer fejlagtigt deres avokadoer i køleskabet. Vent med at lægge avokadoen i køleskabet til den er modnet perfekt. Skal du kun bruge halvdelen af avokadoen kan du med fordel lade stenen sidde i, og herefter gemme den anden halvdel med stenen i. Dette skyldes, at avokadoen holder meget længere, når stenen er i. Pres lidt citron over avokadoen for at forlænge levetiden yderligere. 

12. Anbring løgene i strømpebukser

Hvis du er indehaver af nogle gamle nylonstrømper, kan du anvende dem til opbevaring af dine løg. Bind en knude mellem hvert løg og hæng dem i et mørkt og afkølet lokale. Måske vil dine venner grine af dig, men det er altså en genial måde at opbevare løg på!

13. Opbevar rosiner i poser, hvor ilten er presset ud

Ilt medvirker, at rosiner bliver hårde og tørre. Opbevar dem derfor i poser, hvor alt luft er presset ud. På den måde holder de sig friske, bløde og lækre. 

14. Anbring salat i et isterninge-bad før spisning

Elsker du også helt sprød og frisk salat? Hvis ja, så bør du skille salatbladene fra hinanden og herefter lægge dem i en skål, vask osv. med koldt vand eller endnu bedre – isterninger. På denne måde trækker salaten ny fugt til sig, og den vil blive endnu mere sprød og frisk!

23. september 2019
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...