Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet.
Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet. Foto: iStock

14 geniale måder hvorpå du kan holde grøntsagerne friske

Vi har samlet 14 geniale tips til, hvordan du kan forlænge dine frugter og grøntsagers holdbarhed markant.

Når kartoflerne at blive dårlige i køleskabet, før du får dem brugt og bliver de lækre hindbær bløde, inden du overhovedet får smagt på dem?

Vi kan ikke altid nå at bruge de madvarer, vi fylder køleskabet med, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi behøver smide dem ud. Hvis vi blot opbevarer de forskellige madvarer rigtigt, kan de nemlig holde sig meget længere, end vi måske tror. 

Se med her, hvor vi har samlet 14 geniale tips til, hvordan du kan forlænge dine frugter og grøntsagers holdbarhed markant.

1. Du placerer et stykke køkkenrulle i posen med salat

Hvis du anbringer få stykker køkkenrulle i posen med salat, vil fugten, der naturligt generes, blive absorberet. På den måde undgår du, at salaten bliver dårlig. Smart! 

2. Du opbevarer bananerne sammen

Mange skiller fejlagtigt bananerne fra hinanden, når de opbevarer dem.

Hvis du opbevarer dine bananer i de klynger, som de fra naturens side er i, vil de undgå at blive brune

3. Du anbringer et æble i posen med kartofler

Æbler producerer en såkaldt 'ethylene' gas, der medvirker, at kartoflerne holder sig friske og faste. Æblerne kan sågar forlænge dine kartoflers levetid med flere uger! 

4. Men... Opbevar dine æbler for sig ved alle andre grøntsager

Hvor ethylene gas er gavnligt i forhold til opbevaring af kartofler, er det modsat ikke godt, når du skal opbevare andre former for grøntsager. Opbevar derfor æblerne i poser eller i en frugtskål for sig. 

5. Vask bær i eddike

Du kan forlænge dine bærs levetid ved at skylle dem i 1 kop eddike og 3 kopper vand, før du lægger dem i køleskabet. På den måde dræber du de bakterier, der er skyld i, at de mugner.

6. Lad være med at opbevare tomater i køleskabet

Du dræber tomaternes gode smag, hvis du opbevarer dem i køleskabet. Hvis du vil have mest muligt ud af dine tomater, bør du opbevare dem i en skål på køkkenbordet.

 7. Opbevar din selleri i sølvpapir

Hvis du opbevarer din selleri i sølvpapir holder den sig meget længere. Herved forbliver sellerien sprød og frisk i meget længere tid. 

8. Forkæl dine krydderurter, som var de buketter

Hvis du vil undgå bløde og brune rester af urter, kan du opbevare dem i et glas vand i vindueskarmen. På den måde holder de sig friske meget længere.

9. ... Og når urterne begynder at blive dårlige, vasker du dem i olivenolie

Når urterne på et tidspunkt begynder at blive overmodne, kan du med fordel opbevare dem i en bøtte og herefter tilsætte olivenolie. På denne måde kan de overleve i flere måneder. 

10. Opbevar svampene i en papirpose

Hvis du opbevarer dine svampe i en papirpose holder de sig meget længere. Fugt bevirker den uønskede slimede konsistens, som de fleste vil undgå. Derfor er en papirpose genial, da den absorberer overflødig fugt. Hvis du oplever, at de bliver for tørre, kan du give dem et bad i vasken, og du vil opdage at de bliver faste igen.

11. Lad avokadoen modne i stuetemperatur

Mange opbevarer fejlagtigt deres avokadoer i køleskabet. Vent med at lægge avokadoen i køleskabet til den er modnet perfekt. Skal du kun bruge halvdelen af avokadoen kan du med fordel lade stenen sidde i, og herefter gemme den anden halvdel med stenen i. Dette skyldes, at avokadoen holder meget længere, når stenen er i. Pres lidt citron over avokadoen for at forlænge levetiden yderligere. 

12. Anbring løgene i strømpebukser

Hvis du er indehaver af nogle gamle nylonstrømper, kan du anvende dem til opbevaring af dine løg. Bind en knude mellem hvert løg og hæng dem i et mørkt og afkølet lokale. Måske vil dine venner grine af dig, men det er altså en genial måde at opbevare løg på!

13. Opbevar rosiner i poser, hvor ilten er presset ud

Ilt medvirker, at rosiner bliver hårde og tørre. Opbevar dem derfor i poser, hvor alt luft er presset ud. På den måde holder de sig friske, bløde og lækre. 

14. Anbring salat i et isterninge-bad før spisning

Elsker du også helt sprød og frisk salat? Hvis ja, så bør du skille salatbladene fra hinanden og herefter lægge dem i en skål, vask osv. med koldt vand eller endnu bedre – isterninger. På denne måde trækker salaten ny fugt til sig, og den vil blive endnu mere sprød og frisk!

4. november 2019
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.