11 typiske fejl du begår ved pasta
11 typiske fejl du begår ved pasta Foto: goodhousekeeping.com

11 typiske fejl du begår når du laver pasta

Få tips til hvordan du undgår at begå de klassiske fejl, når du laver pasta. 

Beklager, men at kokkerere den perfekte pasta er ikke så ligetil, som de fleste fejlagtigt antager. Det kræver nemlig mere end blot kogende vand og en håndfuld pasta... Bliv klogere på hvilke fejl, du bør undgå – og du vil fremover tilberede din pasta perfekt!

1. Du vælger den forkerte form

Mange af os tror fejlagtigt, at pastaens form udelukkende handler om sjov og ballade. Sådan er realiteten ikke.

Der er et formål med stort set alle former på pasta. Hvis du ikke er indehaver af den angivne pastaform, kan du dele dem op i kategorier. Sørg altid for at bruge en pasta, der er i samme kategori, som opskriften angiver.

Kategorierne er som følger:

  • Store rør (Penne & Rigatoni)
  • Små Y-formede (Skaller og Albuer)
  • Snoede skruer (Ritoni & Gemmeli)
  • Tyndere tråde (Spaghetti & Linguine)
  • Bredere tråde (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget den angivne tid på indpakningen

Tiden, der er angivet på indpakningen, skal anses som et forslag og ikke en decideret lov!
Det sker ofte, at pastaen ikke har kogt længe nok, og dette er ikke nødvendigvis fordi, at der står noget forkert på indpakningen. Der er nemlig mange ting, der spiller ind, og kan påvirke pastaens kogetid. Det kommer eksempelvis meget an på hvilken gryde du bruger, og herunder hvor lang tid det tager for vandet at koge op igen, efter du har hældt pastaen i.
Smag derfor kontinuerligt på pastaen i intervaller på 30 sekunder, efter den er kogt færdigt ifølge instrukserne på emballagen. På den måde sikrer du, at din pasta ikke bliver undertilberedt.

3. Du overbager pastaen

Når der skal laves lasagne, eller andre retter, der kræver, at pastaen bages, sker det ofte, at pastaen bliver overtilberedt. Dette skyldes primært, at mange glemmer, at pastaen tilberedes videre – også efter det tages ud af ovnen.

Derfor skal du altid undertilberede pastaen, hvis den efterfølgende skal tilberedes yderligere 10 minutter i ovnen.

4. Du salter ikke vandet nok

Denne fejl er den mest udbredte. Du glemmer simpelthen at salte vandet tilstrækkeligt, hvilket resulterer i, at pastaen ikke smager af noget.

Hvis du eksempelvis skal koge nudler kræves der, at vandet er ligeså saltet, som var det havvand. Du skal derfor ikke være så bange for at komme salt i vandet. Meget af det forsvinder i takt med at vandet hældes i vasken. Hvilket leder videre til det næste punkt ...

5. Du hælder al vandet i vasken

Når du skal hælde vandet fra din pasta, bør du ikke hælde det hele fra. Du kan nemlig anvende vandet til forskellige saucer – eksempelvis de mere saltede saucer såsom olivenolie-baserede saucer.

Vandet hjælper dels med at løsne op i saucen, så du lettere kan fordele den i din pasta. Derudover hjælper vandet med at få saucen til at hænge ved pastaen.

6. Du bruger for lidt vand

Hvis du vil undgå, at al vandet er fordampet enden pastaen er kogt færdigt, bør du mindst tilsætte 6 liter vand for hvert halve kilo pasta, du skal koge. Brug derfor hellere for meget vand end for lidt. Det tilbageværende vand kan du jo som sagt anvende til andre formål.

7. Du skyller pastaen igennem til sidst

Mange skyller hele den kogte pasta igennem med vand efter den er kogt færdig. Dette er ofte for at nedkøle pastaen, og bør derfor kun gøres, hvis pastaen skal bruges i en kold salat. Årsagen til dette er, at smagen fjernes, når pastaen gennemskyldes.

8. Du lader pastaen stå for længe før du tilsætter saucen

Pasta, der står for længe før der tilsættes sauce, bliver klistret og gummiagtigt i konsistensen. Derfor kan du med fordel lave saucen imens pastaen koger eller som det første, når du går i gang med at tilberede retten.

9. Du tilsætter olie til pastaen

Mange tilsætter olie for herved at undgå, at pastaen bliver klistret. I stedet for at tilføje olie kan du lade vandet koge – og hele tiden koge. Når du tilsætter olie kan saucen dårligt hænge ved dine pastaer. Herved får du en mærkelig ret.

10. Du laver for meget pasta

Pasta udvider sig meget, når det koges. Som grundregel er en håndfuld pasta nok til at en person bliver mæt.

11. Du bruger den forkerte gryde

Det kan ikke siges nok – Desto større en gryde desto bedre. Mange vælger en for lille gryde, når de koger pasta. Dette resulterer i at halvdelen af pastaen ikke bliver kogt ordentligt. Sørg derfor altid for at bruge en stor gryde, når du koger pasta.

22. september 2015
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.