Ris er ikke kun til at spise.
Ris er ikke kun til at spise. Foto: Istockphoto

10 fantastiske ting du også kan bruge ris til

Udover at smage godt er ris også et rengøringsmiddel, en hobbylim og din redning, næste gang din mobiltelefon ryger i vandet.

Af: Mikkel Hede, 30. september 2015

1. Undgå at salten klumper

Det damper ofte fra gryder og pander i køkkenet. Den fugt kan let skabe klumper i saltskålen. Det slipper du for ved at blande 10-20 riskorn ned i salten. Risen vil opfange fugten og klumperne vil forsvinde - og så har du igen det fineste strøsalt. 

2. Gør din kaffekværn ren med ris

En kaffekværn skal en gang i mellem gøres ren. Hvis det er en elektrisk kværn, så er vand ikke løsningen, og de gamle håndholdte mormor-kværne har det også svært med fugten. Et endnu større problem er det, hvis du også bruger kaffekværnen til at male krydderier. Karrykaffe smager bare ikke særligt godt. Løsningen her er også ris.

Fyld kværnen med ris til over knivbladet og mal risen til pulver. Rispulveret kan du smide ud, men i mellemtiden er din kaffekværn blevet ren og duftfri. 

3. Rens blomstervaser og karafler

Det er svært at nå helt ned ned i bunden af smalhalsede blomstervaser og karafler. Så her bliver misfarvningen fra rødvin og blomstervand bare værre. Medmindre du bruger ris.

Du skal bare hælde noget vand, lidt opvaskemiddel og et par skefulde ukogt ris ned i vasen eller karaflen. Ryst grundigt og på kort tid er din beholder så god som ny. 

4. Giv telefonen nyt liv

De fleste har prøvet det - væske i mobiltelefonen. Pludselig vælter kaffen ud over mobiltelefonen eller - plump! - så ligger iPhonen i vaskekummen eller i det, der er værre...

Men smid ikke den dyre mobiltelefonen med alle dine data ud med det samme. Stop den i stedet med det samme ned i pose med ris. Lad den ligge der i 24 timer. Sandsynligheden for, at telefonen overlever, er stor. Det var for eksempel den heldige udgang for bloggeren, der tog billedet her. Hun havde mobilen i baglommen, og så pludselig røg den ned i toilettet. Længe leve ris!

5. Modne frugt hurtigere

Tager det for langt tid, før din frugt bliver moden? Så put æblet eller pæren ned i en dåse med ukogt is. Kig ned til frugten et par gange om dagen, så den ikke pludselig bliver overmodden. På den måde sørger du også for at ramme det helt rigtige tidspunkt, hvor du bare må sætte tænderne i frugten. Og risen? Den kan du sagtens koge og spise bagefter. Den tager ikke smag af frugten.

6. Lav en varmepude af ris

Har du infitrationer i nakken? Så kan du måske spare turen til massøren med en sok med ris i. Den skal bare et par minutter ind i mikrobølgeovnen, så er den lune nakkevarmer parat til brug. 

7. Lav din egen rismælk

Er du mælkeallergiker eller kan du bare godt lide rismælk, så kan du spare turen ned i supermarkedet. Rismælk kan du nemlig selv lave. De eneste ingredienser, du behøver, er ris, vand og lidt salt. Ja, du laver det faktisk allerede, når du koger ris. Her handler det bare om at tage risen af bluset, inden risvandet er fordampet. Se en mere nøjagtig opskrift her.

8. Kog usynlig rislim 

Japanerne bruger ris til at fremstille en næsten helt gennemsigtig og meget effektiv lim, der er ideel til deres meget smukke papirkunst. Her skal du bare koge risen helt ud og derefter si alle ujævnheder fra. Så er du godt på vej til at have lavet din egen eksklusive japanske hobbylim. Se de præcise kogeanvisninger her.  

9. Mål temperaturen i frituregryden med ris

Det er noget rod med termometre i frituregryden. Brug i stedet et riskorn og lad det falde ned i frituregryden. Hvis risen kommer op til overfalden igen, så har olien den temperatur, den skal have.

10. Lav musik med ris

Samba! Fyld en beholder halvt med ris og luk den godt til - så har du maracas på stedet og karnevallet i Rio kan begynde.  

 

30. september 2015 Mikkel Hede
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.