10 fantastiske ting du også kan bruge ris til

Mad

Udover at smage godt er ris også et rengøringsmiddel, en hobbylim og din redning, næste gang din mobiltelefon ryger i vandet.

Ris er ikke kun til at spise.
Ris er ikke kun til at spise. Foto: Istockphoto

1. Undgå at salten klumper

Det damper ofte fra gryder og pander i køkkenet. Den fugt kan let skabe klumper i saltskålen. Det slipper du for ved at blande 10-20 riskorn ned i salten. Risen vil opfange fugten og klumperne vil forsvinde - og så har du igen det fineste strøsalt. 

2. Gør din kaffekværn ren med ris

En kaffekværn skal en gang i mellem gøres ren. Hvis det er en elektrisk kværn, så er vand ikke løsningen, og de gamle håndholdte mormor-kværne har det også svært med fugten. Et endnu større problem er det, hvis du også bruger kaffekværnen til at male krydderier. Karrykaffe smager bare ikke særligt godt. Løsningen her er også ris.

Fyld kværnen med ris til over knivbladet og mal risen til pulver. Rispulveret kan du smide ud, men i mellemtiden er din kaffekværn blevet ren og duftfri. 

3. Rens blomstervaser og karafler

Det er svært at nå helt ned ned i bunden af smalhalsede blomstervaser og karafler. Så her bliver misfarvningen fra rødvin og blomstervand bare værre. Medmindre du bruger ris.

Du skal bare hælde noget vand, lidt opvaskemiddel og et par skefulde ukogt ris ned i vasen eller karaflen. Ryst grundigt og på kort tid er din beholder så god som ny. 

4. Giv telefonen nyt liv

De fleste har prøvet det - væske i mobiltelefonen. Pludselig vælter kaffen ud over mobiltelefonen eller - plump! - så ligger iPhonen i vaskekummen eller i det, der er værre...

Men smid ikke den dyre mobiltelefonen med alle dine data ud med det samme. Stop den i stedet med det samme ned i pose med ris. Lad den ligge der i 24 timer. Sandsynligheden for, at telefonen overlever, er stor. Det var for eksempel den heldige udgang for bloggeren, der tog billedet her. Hun havde mobilen i baglommen, og så pludselig røg den ned i toilettet. Længe leve ris!

5. Modne frugt hurtigere

Tager det for langt tid, før din frugt bliver moden? Så put æblet eller pæren ned i en dåse med ukogt is. Kig ned til frugten et par gange om dagen, så den ikke pludselig bliver overmodden. På den måde sørger du også for at ramme det helt rigtige tidspunkt, hvor du bare må sætte tænderne i frugten. Og risen? Den kan du sagtens koge og spise bagefter. Den tager ikke smag af frugten.

6. Lav en varmepude af ris

Har du infitrationer i nakken? Så kan du måske spare turen til massøren med en sok med ris i. Den skal bare et par minutter ind i mikrobølgeovnen, så er den lune nakkevarmer parat til brug. 

7. Lav din egen rismælk

Er du mælkeallergiker eller kan du bare godt lide rismælk, så kan du spare turen ned i supermarkedet. Rismælk kan du nemlig selv lave. De eneste ingredienser, du behøver, er ris, vand og lidt salt. Ja, du laver det faktisk allerede, når du koger ris. Her handler det bare om at tage risen af bluset, inden risvandet er fordampet. Se en mere nøjagtig opskrift her.

8. Kog usynlig rislim 

Japanerne bruger ris til at fremstille en næsten helt gennemsigtig og meget effektiv lim, der er ideel til deres meget smukke papirkunst. Her skal du bare koge risen helt ud og derefter si alle ujævnheder fra. Så er du godt på vej til at have lavet din egen eksklusive japanske hobbylim. Se de præcise kogeanvisninger her.  

9. Mål temperaturen i frituregryden med ris

Det er noget rod med termometre i frituregryden. Brug i stedet et riskorn og lad det falde ned i frituregryden. Hvis risen kommer op til overfalden igen, så har olien den temperatur, den skal have.

10. Lav musik med ris

Samba! Fyld en beholder halvt med ris og luk den godt til - så har du maracas på stedet og karnevallet i Rio kan begynde.  

 

30. september 2015
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...