10 basale fejl alle begår i køkkenet

De samme fejl begås ofte igen og igen i køkkenet, men det er nemt at rette op på, når bare man ved det.

10 almindelige fejl

Det kan være svært at finde hoved og hale på, hvad man skal gøre i køkkenet, og hvad der slet ikke dur. Heldigvis er det nemt at rette op på, når man ved det, og så bliver resultaterne bare lidt bedre. 

1. Pastagryden er for lille 

Hvis du koger din pasta i en gryde, der er for lille, kan det gå ud over pastaens tekstur. Hvis mængden af vand er for lille til mængden af pasta, så falder vandets temperatur for meget, og så skal det op at koge igen. 

I mellemtiden når pastaen at klumpe i bunden, med mindre du er god til at røre i vandet, og det kan ende med klistret pasta med en underlig konsistens. Sørg derfor for at bruge en større gryde med rigeligt vand, lad det koge op og tilføj derefter rigeligt med salt.

 2. Du venter med at salte til allersidst

Opskrifter råder dig ofte til at krydre maden med salt og peber i den sidste sætning, men faktisk skal du gerne krydre maden løbende. Du skal krydre hver gang, du tilføjer en ny ingrediens, med mindre det er en naturligt salt ingrediens såsom bacon og kapers eller lignende. 

Det skal selvfølgelig ikke tage overhånd, så maden ikke kan spises, men hvis du krydrer lidt løbende, ender du nok med at bruge ca. samme mængde, og smagen får lov til at udvikle sig mere undervejs. 

3. Tomaterne står på køl

Det virker logisk at opbevare tomater i køleskabet, så de holder bedre, men desværre går kulden ud over kvaliteten. Når tomater udsættes for lave temperaturer, brister deres cellevægge, og det resulterer i melede tomater, og de mister desværre også meget af smagen. 

I stedet kan du opbevare tomaterne i et enkelt lag, så der er god luftcirkulation, og sørg for at holde dem væk fra direkte sollys. 

4. Våde grøntsager på panden

Grøntsager skal gerne vaskes før brug, så du får fjernet snavs og andet, der ikke skal spises. Men hvis grøntsagerne skal steges, er det en god idé at duppe dem tørre med papir, hvis du gerne vil have sprøde grøntsager. Hvis der er for meget vand på panden, bliver det nemlig til damp, som gør dine grøntsager smattede.

5. Hakkekødet er for magert

Magert hakkekød virker som en nem genvej til at spise lidt sundere, men det kan godt ende med at blive en tør fornøjelse. Under stegningen sørger det ekstra fedt, der ellers findes i kødet, nemlig for, at kødet holder sig saftigt. 

Når fedtet smelter af kødet, bliver kødets struktur også løsere, hvilket gør det mere mørt. Hvis du så også fjerner det overskydende fedt fra panden, ender kødet faktisk med at blive næsten lige så magert, da op mod 15% af fedtet smelter af, når det steges. 

6. Koldt fedtstof på panden

Hvis fedtstoffet ikke er varmt nok, sidder maden nemmere fast på panden, og så er der mere arbejde til dig. Hvis du derimod varmer panden op i et par minutter først og derefter tilføjer fedtstoffet, så skaber det en non-stick-effekt. 

Hvis du bruger en non-stick-pande, skal du dog tilføje fedtstoffet før, du tænder for blusset, da non-stick-pander kan frigive nogle dampe, hvis de varmes op uden noget i. 

Læs også: Steg entrecote med perfekt resultat – sådan gør du

7. Non-stick-pander bruges til alt

Mange har tendens til at bruge non-stick-pander til alt, fordi man i højere grad undgår at brænde maden på, men det er ikke nødvendigvis en god idé. Non-stick-pander er længere tid om at blive varme end andre pander, så hvis du steger kød eller lignende, er det sværere at brune det og få en sprød skorpe. 

Det er til gengæld et godt valg, hvis du laver æg, pandekager, fisk eller noget, der er paneret. Så her kan du godt hive non-stick-panden frem. 

8. Hvidløg kommer på panden for tidligt

Hvidløg brunes meget hurtigt, så hvis du smider det på panden sammen med kød eller andre grøntsager, kan du risikere, at det brænder på og bliver bittert.  

Hvis det er muligt, er det derfor en god idé at bruge skiver eller hele, knuste fed, da de ikke brænder så nemt på som tern, og så kan du putte det på panden senere i processen, hvis det kan lade sig gøre i den opskrift, du laver. 

9. Kolde æg, mejeriprodukter og kød

Hvis du hiver æg, mælk og kød direkte ud fra køleskabet, når du skal bruge det, kan det gå ud over din mad. Kolde æg og mejeriprodukter kan gøre kager og brød for bastante, så sørg for at tage det ud ca. en halv time før. 

Hvis du smider koldt kød direkte på panden, kan det resultere i ujævn stegning, så kødet får for lidt indeni og for meget udenpå. Tag derfor kødet ud af køleskabet 15-20 minutter før, og lad det stå ved stuetemperatur.

10. Kødet skæres for tidligt

Hvis du skærer en steg eller lignende, når det lige er taget ud af ovnen eller af komfuret, trækker muskelfibrene i kødet sig sammen, og så ryger saften ud. 

Lad i stedet kødet trække, før du skærer det; store stege og hele kyllinger skal gerne stå mindst et kvarter, og mindre udskæringer såsom bøffer skal gerne stå 5-10 minutter.

Kilder: Oprah, No More to Go, Real Simple

Mest læste artikler