Vindere: John og Annette har Danmarks grimmeste have

John og Annette Larsen fra Havndal fortjener i den grad at vinde 1. præmien i konkurrencen 'Danmarks grimmeste have'. De har altid elsket havearbejde, men fik modgang i livet ... Læs historien her.

Hundredevis af grimme bidrag fra hele landet

idényt fik hundredevis af bidrag til konkurrencen 'Danmarks grimmeste have', og det var ikke kønt ... Den ene triste historie og nedslidte grund efter den anden væltede ind på idenyt.dk.  

Historien om John og Annettes mange haver

Vinderen af hovedpræmien - for mere end 22.000 kroner havemaskiner fra firmaet Texas - blev John og Annette Larsen fra Havndal. 

Her er deres dejlige historie, som vi har valgt at bringe i fuld længde:

"Kort om os. Vi hedder John og Annette. John fylder 60 år i år, og jeg er lige blevet 56. Vi har nu været lykkelig gift i 34 år. John er teknisk elvarme-montør, og autodidakt inden for mange andre områder. Jeg er på revalidering efter trafikuheld, og læser til advokatsekretær.

I 1979, da vi var 20 og 23 år, købte vi vores første hus, en lille bungalow på 66 m2, og med en grund på 1300m2. Grunden var det, man i dag vil kalde naturgrund, med en overvejende bestand af peberrod, skorzonerrod, vild brombær og glasskår fra ti smadrede drivhuse.
Samtidig fik vi vores første barn, Tommy. Vi fik anlagt bede, en stor urtehave og græsplæne. Da Tommy er spastiker, fik vi etableret gangstav rundt i hele haven og stort fliseareal så Tommy kunne cykle omkring.

Fra Nordsjælland til Vejle

I 1995 rykkede vi fra det nordsjællandske til Bredsten uden for Vejle.
Her købte vi et stort hus på 265m2 fordelt på 3 etager. Huset fra 1892 renoverede vi selv fra kælder til kvist, samtidig med at vi skabte vores drømmehave. Haven, vi overtog, var i flere plateauer og bestod af 30 grantræer, kvikgræs, skvalderkål, paderokker og en million kapsler, søm, skruer og hestesko. Vi fik anlagt en rigtig flot have meget Japansk inspireret. Med stor havedam med bla. koi kaper, guldfisk og åkander, drivhus med melon, tomater, agurker, peber, krydderurter og en stor blå vin.Et lille udsnit at vore blåregn, som rakte ca. 20 meter

Vi har altid nydt at være haveejere og se alle vores ideer blive til virkelighed. Delt glæden ved haven efterhånden, som den blev til drømmehaven. Nydt haven med store som små i familien. Det har også givet en vis form for tilfredsstillelse, når folk der tilfældigt kom forbi, stoppede op og udtrykte deres begejstring for vores have.
Vi har altid haft prydhave og nyttehave, plads til børnenes stille leg, en fredelig krog eller hængestol, hvor man kan sidde og koble af strikke, læse en bog eller fortælle historier for børnebørnene.
Men også en have, hvor der er plads til badminton, petanque, vikingspil, sandkasse, dødbold, vores hund, kat og to græske landskildpadder, og sidst men ikke mindst skal det også være muligt at komme omkring i kørestol.

Familien spredt for alle vinde

Den store omvæltning i vores liv, med efterfølgende beslutning om at flytte til noget mindre opstod et par år efter mit møde med en lastbil hvor jeg fik ødelagt højre arm og hånd og fik en skade i ryggen. John fik konstateret fejl ved en hjerteklap og kan ikke hænge i på samme måde.
Den sidste af vores døtre og vores lille barnebarn flyttede hjemmefra og rykkede til Vestbjerg ved Aalborg, hvor også vores store datter bor med mand og 3 børn. Tommy havnede i Rønne på Bornholm.

Afstanden til familien, samt det faktum, at vores hus var alt for stort til os, gjorde at John og jeg blev enige om at sælge huset, og flytte nærmere børn og børnebørn. I løbet af blot 3 uger var vores hus og dejlige have solgt. Og vi skulle være ude januar 2015 ...

Fik også nabogrunden 

Vi fandt et dejligt hus i Havndal, med en anlagt men absolut ikke vedligeholdt, eller optimal anlagt have efter vores smag. Da der var sket en fejl i udregning af grund areal (og ikke til vores fordel) blev vi tilbudt nabogrunden som har stået urørt hen i knap 20 år.

Vi overvejede lidt, men blev enige om at tage imod, idet den ”oprindelige” grund ikke indeholdt muligheder for boldspil, telte, familieleg, osv.

I løbet af marts måned, blev vi bevidst om de to havers tilstand. To hære rykkede frem fra hver sin side, skvalderkål mod liljekonval, med tidsler og paderokker som backing groups. Pludselig og med mit helbred taget i betragtning så det hele noget uoverskueligt ud, også fordi vi oveni skulle istandsætte hus, bla med nyt køkken og soveværelse, og John arbejder fortsat i Vejle.

Da jeg nyder at læse idènyt og henter artikler i bladet, og modtager nyhedsmails, opdagede jeg konkurrencen ”Danmarks grimmeste have” Selv om vi var enige om at vi ikke ville vinde, sendte jeg alligevel et billede ind, og vi snakkede om, hvor stor en hjælp det ville være for os, hvis vi vandt. I mellem tiden er vi startet op i haverne for på trods af det store morads, glædede vi os rigtig meget til at komme i gang.

Kirsebærtræer, blommetræer, gamle roser ...

Der er uanede muligheder i haven. Der er mange flotte gamle træer, bl.a. en meget gammel og utrolig smuk blodbøg, flere kirsebærtræer, blommetræer og gamle roser, som får lov til at blive stående sammen med en del elmetræer, der danner baggrund/skel i haven. Vi er nu gået i gang og har med rugbrødsmotor fældet 3 store grantræer, og 5 venter. En nedsavet træstamme er kommet til at danne espalier for en kæmpe kaprifolie som kravlede hen over jorden. Jeg har ligget på knæ en hel uge for at høste skvalderkål, så de i det mindste ikke får lov til at kaste frø af sig i år, knap 300 tidsler er gravet op og vi har lavet flis til et ny anlagt bed med 22 rododendroner i den anden have, hvor vi også har op startet staudebed og bed med engelske roser.

Planen er en dejlig have med græs, hvor 6 børnebørn, voksen og dyr kan hygge sig. Vi skal lege, slappe af, klatre i træer, og spiser af de dejlige frugter som er- og kommer i haven. I haven skal der være blomster og med tiden en pavillon hvor man kan sidde og nyde livet med en kop kaffe/the eller et glas efter smag og behag.

Vinderen af 2. præmien

Vinderen af Blue Dancer stellet fra Medusa er Louise Hermansen, der skrev til idényt, at hun har en ikke-eksisterende have ... Og det må vi give hende ret i.

 

Et udpluk af andre indsendte fotos ...

2. juni 2015
Mere om Konkurrencer

Vind en termoflaske fra Nuance

Iskoldt – eller dejligt varmt til outdoorlivet. Nu har du chancen for at få en Nuance termoflaske. 

Vind Claus Dalbys bog

KONKURRENCE: Vind bogen 'Slank. Plantemad fra mit grønne køkken' af Claus Dalby og bliv inspireret til en sundere livsstil.

Vind en havebog

idényts haveekspert, Lotte Bjarke, har skrevet bogen "Slip haveglæden løs" - nu kan den blive din.

Konkurrencevindere 2018

Her kan du se vinderne af idenyts konkurrencer fra 2018.

Karins eventyr-krukke vandt

Så er Danmarks smukkeste krukke fundet.

Vindere af idényts store påskekonkurrence

Se de flotte bud på påskepynt fra vores kyndige læsere.

Julekalender

Nu begynder nedtællingen til jul, og vi åbner derfor op for vores julekalender, hvor du kan deltage i konkurrencer om en masse spændende præmier til en samlet værdi af over 80.000 kr.

Konkurrencevindere

Her kan du finde navnene på vores vindere af konkurrencer i 2014.