Foto: iStock

Hvorfor er vi enten højre- eller venstrehåndede?

De fleste er enten højre- eller venstrehåndede, men hvorfor er det egentlig sådan?

Derfor er man højre- eller venstrehåndet

De fleste mennesker foretrækker at bruge den ene hånd frem for den anden, og det er som oftest højre hånd; faktisk er hele 90% højrehåndede mod blot 10% venstrehåndede.

Men hvorfor bruger vi egentlig den ene hånd frem for den anden, og hvorfor bruger vi ikke begge hænder lige meget? Det har Videnskab.dk undersøgt, men svaret må siges at være en anelse kompliceret. 

Tulya Kavaklioglu, ph.d. og forsker ved Max Planck Institute of Psycholinguistics, som forsker i netop præferencen for at bruge én hånd frem for den anden, fortæller, at det er et endnu ubesvaret spørgsmål, men at der er tre faktorer, der kan spille ind, selv om de er svære at skille ad: evolution, genetik og neurologi.

Kan spores langt tilbage

Ifølge forskerne har hovedparten af mennesker altid været højrehåndede, hvilket man kan se på fund af skeletrester, der er tusindvis af år gamle. 

Skeletterne viser tegn på, at personerne har brugt højere hånd mere end venstre hånd, og der er samtidigt fundet flere rester, der viser tegn på, at højre er blevet brugt mere end venstre, og færre der viser tegn på det modsatte.

Hulemalerier lavet af neandertalere peger også i den retning, og ifølge Tulya Kavaklioglu er der flere forskellige typer fund, der indikerer, at der altid har været flest højrehåndede. 

Samme mønster blandt dyr

Kigger man på aber, rotter, mus og andre dyr, er de ofte også højrehåndede og -potede. 

For eksempel bruger gorillaer og chimpanser hovedsageligt højre hånd til at spise og gestikulere med samt til at bruge redskaber. Fordelingen med venstre og højre er dog lidt anderledes blandt dyr end blandt mennesker. 

Tulya Kavaklioglu mener, at den skæve fordeling af højre- og venstrehåndethed kan bunde i en evolutionær mekanisme, da det f.eks. er en fordel for en gruppe af dyr, hvis de er forskellige. 

“Tag eksempelvis en gruppe antiloper, som bliver jagtet af en løve. Hvis alle antiloperne altid løber til højre, når de flygter, vil løven hurtigt regne det ud og vil dermed være i stand til at forudsige det. Det vil være en stor ulempe for antiloperne, at rovdyrene kender deres adfærd. Derfor er det til gruppens bedste, hvis ikke alle gør det samme,” siger Tulya Kavaklioglu.

“Det ser vi ofte i naturen – altså, at alle ikke gør det samme – og den samme evolutionære mekanisme kan måske være ophavet til, at dyr inden for samme art foretrukkent er højrehåndede, men at en del alligevel er venstrehåndede. Det er en fordel, hvis nogen kan overraske og forvirre,” siger hun videre.

Testosteron kan have en finger med i spillet

Det genetiske kan også have noget at sige i forhold til, om en person er venstrehåndet eller højrehåndet. 

Ifølge Tulya Kavaklioglu har det at gøre med både gener og hormoner; høje niveauer af testosteron under graviditeten viser tegn på at være forbundet med venstrehåndethed, og samtidigt har forskere fundet over 40 gener, som lader til at have en indflydelse på barnets foretrukne hånd.

“Vi estimerer, at cirka 25 procent af årsagen til, at en person bliver venstrehåndet, er arveligt, men vi mangler stadig det fulde overblik over alle de gener, som spiller ind,” siger Tulya Kavaklioglu.

Man har tidligere haft en teori om, at hjernen havde indflydelse på en persons håndethed, men det har vist sig måske ikke at være tilfældet.

Forskning har nemlig vist, at fostre allerede i fosterstadiet har en foretrukken hånd, som de sutter på, mens de ligger i maven, og den foretrukne hånd afgør, om personen bliver venstre- eller højrehåndet.

På dette stadie i udviklingen er hænder og hjerne slet ikke forbundet af nerveceller endnu, så det tyder på, at hjernen altså ikke har noget at sige i denne sammenhæng.

Kroppen er naturligt asymmetrisk 

Ser man ud over håndethed, er kroppen også generelt asymmetrisk, f.eks. i organernes placering og kroppens hjernehalvdele. Venstre hjernehalvdel styrer højre side af kroppen og omvendt, men der er dog nogle, hvor det er omvendt - dette oplever man ifølge Tulya Kavaklioglu dog kun hos venstrehåndede mennesker.

Det påvirker ikke personens evner, at der er byttet rundt på hjernehalvdelene, men det kan være problematisk, hvis man ikke har denne asymmetri, og man bruger begge hjernehalvdele til at gøre noget, der normalt kun kræver hjælp fra den ene halvdel af hjernen. 

“Det er stærkt forbundet med blandt andet autisme, skizofreni og depression. Derfor kan studier i kroppens asymmetri, herunder asymmetri mellem hænderne og i hjernen, også give os et indblik i, hvordan hjernen fungerer, og hvad der går galt, når forskellige lidelser udvikler sig,” siger Tulya Kavaklioglu.

Kilde: Videnskab.dk

21. december 2016
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og samtidig have tid til alt det sjove. Vi har derfor samlet 5 tips til, hvordan du narrer dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent.

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...