Foto: iStock

Hvorfor er vi enten højre- eller venstrehåndede?

De fleste er enten højre- eller venstrehåndede, men hvorfor er det egentlig sådan?

Af: Sarah Lyster Nielsen, 21. december 2016

Derfor er man højre- eller venstrehåndet

De fleste mennesker foretrækker at bruge den ene hånd frem for den anden, og det er som oftest højre hånd; faktisk er hele 90% højrehåndede mod blot 10% venstrehåndede.

Men hvorfor bruger vi egentlig den ene hånd frem for den anden, og hvorfor bruger vi ikke begge hænder lige meget? Det har Videnskab.dk undersøgt, men svaret må siges at være en anelse kompliceret. 

Tulya Kavaklioglu, ph.d. og forsker ved Max Planck Institute of Psycholinguistics, som forsker i netop præferencen for at bruge én hånd frem for den anden, fortæller, at det er et endnu ubesvaret spørgsmål, men at der er tre faktorer, der kan spille ind, selv om de er svære at skille ad: evolution, genetik og neurologi.

Kan spores langt tilbage

Ifølge forskerne har hovedparten af mennesker altid været højrehåndede, hvilket man kan se på fund af skeletrester, der er tusindvis af år gamle. 

Skeletterne viser tegn på, at personerne har brugt højere hånd mere end venstre hånd, og der er samtidigt fundet flere rester, der viser tegn på, at højre er blevet brugt mere end venstre, og færre der viser tegn på det modsatte.

Hulemalerier lavet af neandertalere peger også i den retning, og ifølge Tulya Kavaklioglu er der flere forskellige typer fund, der indikerer, at der altid har været flest højrehåndede. 

Samme mønster blandt dyr

Kigger man på aber, rotter, mus og andre dyr, er de ofte også højrehåndede og -potede. 

For eksempel bruger gorillaer og chimpanser hovedsageligt højre hånd til at spise og gestikulere med samt til at bruge redskaber. Fordelingen med venstre og højre er dog lidt anderledes blandt dyr end blandt mennesker. 

Tulya Kavaklioglu mener, at den skæve fordeling af højre- og venstrehåndethed kan bunde i en evolutionær mekanisme, da det f.eks. er en fordel for en gruppe af dyr, hvis de er forskellige. 

“Tag eksempelvis en gruppe antiloper, som bliver jagtet af en løve. Hvis alle antiloperne altid løber til højre, når de flygter, vil løven hurtigt regne det ud og vil dermed være i stand til at forudsige det. Det vil være en stor ulempe for antiloperne, at rovdyrene kender deres adfærd. Derfor er det til gruppens bedste, hvis ikke alle gør det samme,” siger Tulya Kavaklioglu.

“Det ser vi ofte i naturen – altså, at alle ikke gør det samme – og den samme evolutionære mekanisme kan måske være ophavet til, at dyr inden for samme art foretrukkent er højrehåndede, men at en del alligevel er venstrehåndede. Det er en fordel, hvis nogen kan overraske og forvirre,” siger hun videre.

Testosteron kan have en finger med i spillet

Det genetiske kan også have noget at sige i forhold til, om en person er venstrehåndet eller højrehåndet. 

Ifølge Tulya Kavaklioglu har det at gøre med både gener og hormoner; høje niveauer af testosteron under graviditeten viser tegn på at være forbundet med venstrehåndethed, og samtidigt har forskere fundet over 40 gener, som lader til at have en indflydelse på barnets foretrukne hånd.

“Vi estimerer, at cirka 25 procent af årsagen til, at en person bliver venstrehåndet, er arveligt, men vi mangler stadig det fulde overblik over alle de gener, som spiller ind,” siger Tulya Kavaklioglu.

Man har tidligere haft en teori om, at hjernen havde indflydelse på en persons håndethed, men det har vist sig måske ikke at være tilfældet.

Forskning har nemlig vist, at fostre allerede i fosterstadiet har en foretrukken hånd, som de sutter på, mens de ligger i maven, og den foretrukne hånd afgør, om personen bliver venstre- eller højrehåndet.

På dette stadie i udviklingen er hænder og hjerne slet ikke forbundet af nerveceller endnu, så det tyder på, at hjernen altså ikke har noget at sige i denne sammenhæng.

Kroppen er naturligt asymmetrisk 

Ser man ud over håndethed, er kroppen også generelt asymmetrisk, f.eks. i organernes placering og kroppens hjernehalvdele. Venstre hjernehalvdel styrer højre side af kroppen og omvendt, men der er dog nogle, hvor det er omvendt - dette oplever man ifølge Tulya Kavaklioglu dog kun hos venstrehåndede mennesker.

Det påvirker ikke personens evner, at der er byttet rundt på hjernehalvdelene, men det kan være problematisk, hvis man ikke har denne asymmetri, og man bruger begge hjernehalvdele til at gøre noget, der normalt kun kræver hjælp fra den ene halvdel af hjernen. 

“Det er stærkt forbundet med blandt andet autisme, skizofreni og depression. Derfor kan studier i kroppens asymmetri, herunder asymmetri mellem hænderne og i hjernen, også give os et indblik i, hvordan hjernen fungerer, og hvad der går galt, når forskellige lidelser udvikler sig,” siger Tulya Kavaklioglu.

Kilde: Videnskab.dk

21. december 2016 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tyskland har sendt rekordstore antal mod nord til Danmark, hvor storkene leder efter egnede lokaliteter med føde til en hel sommer.

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...