Den lyse hud påvirkes i højere grad af Solens UV-stråler.
Den lyse hud påvirkes i højere grad af Solens UV-stråler. Foto: iStock

Forskere advarer mod alternativ behandlers påstand: Solcreme giver dig IKKE hudkræft

Over de seneste måneder har et opslag på Facebook om solcreme og hudkræft tiltrukket sig stor opmærksomhed på internettet. Nu afliver forskere myten om, at solcreme skulle være årsagen til hudkræft.

Alternativ behandler: Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft

I et opslag på Facebook påstår den alternative behandler Martin Hejlesen Jensen, at sollys ikke er den primære årsag til hudkræft, men derimod solcreme.

I denne sammenhæng skriver Jensen:

“Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft. Faktisk forhindrer sollys faktisk kræft! Der er 800 publicerede forskningsdokumenter der viser, at vitamin D (som produceres fra solens stråler) er beskyttende for mange kræftformer - herunder melanom.”

Nyd madlavningen i haven med et udekøkken.

Påstand under voldsom kritik

Hvis vi skal tro på Jensens påstand, er det således mangel på D-vitamin ved at bruge solcreme, som forårsager hudkræft, da kroppen forhindres i at producere D-vitamin, hvorfor risikoen for at udvikle kræft stiger. Denne påstand er dog under stor kritik.

I et interview med Videnskab.dk  konkluderer Hans Christian Wulf, som har været med til at lave Sundhedsstyrelsens retningslinjer for solbeskyttelse, at selvom det er sandt, at et sundt D-vitaminniveau er forbundet med lavere risiko for en række sygdomme, så er det meget lidt forskning, der indikerer, at D-vitaminmangel er årsagen til udvikling af hudkræft.

Derimod anbefaler WHO, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at alle beskytter sig med solcreme og at undgå direkte sol mellem kl. 12-15 i sommerhalvåret.

Den rette solafskærmning er vigtig for dit hus.

Få minutter i solen er nok

Den primære årsag til, at der er flere mennesker i Norden som udvikler hudkræft, er at vores lyse hud i højere grad påvirkes af Solens UV-stråler. Dette forværres desuden af utilstrækkelig brug af solcreme under solbadning.

Forskning viser derudover, at vi kun behøver at blive udsat for sollys i få minutter om sommeren for at dækket vores D-vitaminbehov. Hvis mere end en fjerdel af huden på kroppen er eksponeret, giver det endda ekstra D-vitamin.

Hans Christian Wulf fastslår derfor til Videnskab.dk, at det ikke nytter noget at eksponere sin hud i overdreven grad for direkte sollys i sundhedens tegn – og slet ikke uden solcreme.

Sørg for at sikkerheden er i top, når det gælder trampolinen i haven.

Kilde: Videnskab.dk

18. maj 2018
Mere om Øvrigt

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Influenzaen er over os – sådan undgår du at blive smittet

Når vinteren kommer, plejer influenzaen at følge med. Men nu viser ny forskning, at du kan undgå at blive smittet med vinterens virusser på...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne selv tager, og find ud af om det er nødvendigt for dig at tage kosttilskud. 

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert, at din næste strandtur indebærer en dukkert. 

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkte usundt for dit helbred at starte dagen uden lidt mad i maven.

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit immunforsvar, hvad det har brug for i kampen mod influenza og andre sygdomme.

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...