Forskere advarer mod alternativ behandlers påstand: Solcreme giver dig IKKE hudkræft

Øvrigt

Over de seneste måneder har et opslag på Facebook om solcreme og hudkræft tiltrukket sig stor opmærksomhed på internettet. Nu afliver forskere myten om, at solcreme skulle være årsagen til hudkræft.

Den lyse hud påvirkes i højere grad af Solens UV-stråler.
Den lyse hud påvirkes i højere grad af Solens UV-stråler. Foto: iStock

Alternativ behandler: Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft

I et opslag på Facebook påstår den alternative behandler Martin Hejlesen Jensen, at sollys ikke er den primære årsag til hudkræft, men derimod solcreme.

I denne sammenhæng skriver Jensen:

“Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft. Faktisk forhindrer sollys faktisk kræft! Der er 800 publicerede forskningsdokumenter der viser, at vitamin D (som produceres fra solens stråler) er beskyttende for mange kræftformer - herunder melanom.”

Nyd madlavningen i haven med et udekøkken.

Påstand under voldsom kritik

Hvis vi skal tro på Jensens påstand, er det således mangel på D-vitamin ved at bruge solcreme, som forårsager hudkræft, da kroppen forhindres i at producere D-vitamin, hvorfor risikoen for at udvikle kræft stiger. Denne påstand er dog under stor kritik.

I et interview med Videnskab.dk  konkluderer Hans Christian Wulf, som har været med til at lave Sundhedsstyrelsens retningslinjer for solbeskyttelse, at selvom det er sandt, at et sundt D-vitaminniveau er forbundet med lavere risiko for en række sygdomme, så er det meget lidt forskning, der indikerer, at D-vitaminmangel er årsagen til udvikling af hudkræft.

Derimod anbefaler WHO, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at alle beskytter sig med solcreme og at undgå direkte sol mellem kl. 12-15 i sommerhalvåret.

Den rette solafskærmning er vigtig for dit hus.

Få minutter i solen er nok

Den primære årsag til, at der er flere mennesker i Norden som udvikler hudkræft, er at vores lyse hud i højere grad påvirkes af Solens UV-stråler. Dette forværres desuden af utilstrækkelig brug af solcreme under solbadning.

Forskning viser derudover, at vi kun behøver at blive udsat for sollys i få minutter om sommeren for at dækket vores D-vitaminbehov. Hvis mere end en fjerdel af huden på kroppen er eksponeret, giver det endda ekstra D-vitamin.

Hans Christian Wulf fastslår derfor til Videnskab.dk, at det ikke nytter noget at eksponere sin hud i overdreven grad for direkte sollys i sundhedens tegn – og slet ikke uden solcreme.

Sørg for at sikkerheden er i top, når det gælder trampolinen i haven.

Kilde: Videnskab.dk

18. maj 2018
Mere om Øvrigt

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Øvrigt Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Øvrigt Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Kræmmermarkeder i Danmark – se den helt store guide

Øvrigt Er du på udkig efter skjulte skatte, og elsker du at gøre et godt kup? Så er idényts store guide til Danmarks hyggeligste og bedste kræmmerm...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Øvrigt Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Øvrigt Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Øvrigt Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Øvrigt Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Øvrigt Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Øvrigt Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...