En god søvn er vigtig for dig og dagens lyse timer.
En god søvn er vigtig for dig og dagens lyse timer. Foto: iStock

Er du morgentræt? Så SKAL du læse disse 10 uundværlige tips!

Det er rigtig frustrerende at rende rundt og være træt. Vi har derfor samlet 10 gode tips til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn.

Følg disse 10 tips i en uge og mærk forskellen

Du har sikkert hørt disse gamle søvnråd tusinde gange før? Alligevel forglemmer mange af os at efterleve dem i hverdagen. Forsøg i én uge at følge alle disse 10 tips, og vi forsikrer dig om, at du vil være gladere og friskere.

1. Drop tv før sengetid

Vi ved godt, at de bedste tv-udsendelser bliver sendt om aftenen. Men... Det særlige lys fra skærmen vil påvirke din nattesøvn meget negativt. Sørg derfor altid for, at du slukker tv'et minimum en time inden du går til køjs. Samme gælder mobiltelefoner og smartphones.

2. Husk at sove længe

Ja, du læste korrekt. Du skal huske at give din krop lov til at restituere mindst én gang ugenligt. Ellers ender det bare med, at din krop kommer i søvunderskud - og det kan tage lang tid at rette op på igen.

Husk også lige på, at vi allesammen er forskellige. Måske er de gyldne 8 timers søvn slet ikke nok til dig? Det kan også være, at du bliver afdanket og træt, fordi din krop egentligt kun behøver 6 timer? Eksperimentér de næste par dage. Det er meget vigtigt, at du ved hvor meget søvn, din krop har brug for.

3. Vågn op samme tid - hver dag (så vidt det er muligt)

Hvis du gerne vil skabe en sund søvnrytme, er det vigtigt, at du står op nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Vi ved godt, at vi netop har postuleret, at kroppen gerne skal sove ud mindst én gang ugentligt - sørg derfor for, at de resterende dage er nogenlunde ens.

4. Weekenderne

Måske får du gæster? Eller måske elsker du bare de sene aftentimer i weekenderne? Vi ved godt, at det er svært, men du bliver altså NØDT til, at stå op samme tid hver dag - også selvom det er weekend.

Selvfølgelig kender vi ordsproget: Alt med måde. Du må naturligvis gerne skeje ud engang imellem - bare det ikke bliver en kontinuerlig vane, som du præsterer at dyrke hver eneste weekend.

5. Gå glad i bad

"Gå glad i bad og dubbidueee!" Du kender helt sikkert melodien, og faktisk er en af de største træthedsdræbere netop morgenbadet. Tager du derfor et morgenbad så slut gerne af med et iskoldt brus. På den måde igangsættes blodcirkulationen og andrenalinen. Du vil mærke en markant friskhed, der holder ved i flere timer.

6. Mørke, mørke, mørke...

Du har stensikkert hørt det før: lys gør dig automatisk mere frisk. Det er derfor mest optimalt, hvis du har mørklægningsgardiner i dit soveværelse. Værst bliver det ellers for dig i sommermånederne, hvor du kan risikere at vågne alt for tidligt.

Når du står op om morgenen, så tænd gerne alt det elektroniske lys i rummet, som du sidder i. Vi ved godt, at det er mest behageligt at sidde og vågne til et afdæmpet lys, men husk nu på, at lyset gør dig mere frisk.

7. Drik vand

Er du klar over hvor meget du sveder i løbet af natten? Start dagen med et stort glas vand. Dehydrering er en af de faktorer, der gør dig aller mest træt. Du kan selvfølgelig supplere med en god kop kaffe efterfølgende, men som grundregel: Vand først.

8. Du bør udskifte dit gamle vækkeur...

Din krop forbinder meget hurtigt tonen eller lyden med dit vækkeur med noget ekstremt negativt. Hvis du derfor ønsker en positiv start på dagen, er det yderst vigtigt, at du varrierer tonen, der vækker dig. Sæt helst en glad melodi som ringetone - eller en anden lyd, der gør dig glad.

9. Forberedelse er guld værd

I stedet for at stresse rundt hver morgen, fordi du skal pakke madpakker, finde tøj frem og tage opvasken fra forrige aftensmad, så bør du forberede dig på dine travle morgener! Smør madpakken og læg tøjet frem aftenen forinden, så du ikke skal bøvle med det i de tidlige morgener, hvor overskuddet er en mangelvare.

10. Til sidst kommer kosten

Det tager meget energi for kroppen, når den skal fordøje et tungt måltid mad. Spis derfor gerne inden klokken 18.00 - og spis gerne et let måltid mad. På den måde sikrer du, at din krop ikke stadig er på overarbejde, når vækkeuret ringer. 

Derudover har kost stor betydning for, hvordan dit energiniveau udspiller sig i løbet af dagen. Sørg altid for at holde et stabilt blodsukker uden pludselige opsving - som følge af slik, kage og sukker.

6. november 2015
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...