Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Øvrigt

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Foto: iStock

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Ifølge Lis Keiding, som er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, kan unge og raske personer roligt bade efter de har spist, så længe de ikke har spist et meget stort måltid. Hvis du derimod er oppe i årene, syg eller svagelig, er det en god idé at vente 1-2 timer inden du går i vandet.

Da det er forskelligt fra person til person hvor længe du bør vente kan der ikke angives en bestemt alder for hvornår du skal begynde at vente. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Læs også: Forlystelsesparker i Danmark - den ultimative guide

Lis Keiding mener dog, er det er en god idé at sørge for at spise noget mad inden du tager en tur på stranden. Kroppen skal bruge energi til at bade og svømme, så det er vigtigt at du ikke undgår at spise.

Grunden til nogle personer bør vente skyldes, at kroppen begynder at bruge energi på at fordøje den mad du lige har spist, og der vil derved være mindre blod i ben og arme end ellers.

Risikoen for at du vil opleve kramper, hvis vandet er kold, er i den forbindelse større. Unge og raske personer vil hurtigt kunne få gang i kredsløbet igen, hvorimod det kan være svært jo ældre vi bliver.

Læs også: Rosensygdomme - sådan slipper du for dem

Der er ikke et entydigt svar

Det er dog ikke alle der er enige i, at det er nødvendigt at vente med at bade efter spisning. Forskere fra Norges idrætshøjskole mener ikke, at der er noget galt i at bade lige efter du har spist.

Det skyldes, at den eksisterende forskning på området ikke viser tegn på, at det kan øge din risiko for at drukne. 

Læs også: Hop sikkert på trampolin

Ifølge Anu Koivisto, som er ernæringsfysiolog ved eliteidrætscenteret Olympiatoppen, er det ingen grund til at vente. Ifølge hende, er det værste der kan ske, at du kommer til at kaste op, hvis du, lige som børn, leger og plasker meget rundt.

Faktisk viser forskning, at indtagelse af mad kan forbedre din evne til at svømme, så længe maden er letfordøjelig.  Hun mener dog, at det generelt kan være en god idé at vente lidt efter du har spist, hvis du skal udføre hård fysisk aktivitet.

Kilde: Samvirke & Videnskab.dk

 

17. juli 2018
Mere om Øvrigt

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Øvrigt Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Øvrigt Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Kræmmermarkeder i Danmark – se den helt store guide

Øvrigt Er du på udkig efter skjulte skatte, og elsker du at gøre et godt kup? Så er idényts store guide til Danmarks hyggeligste og bedste kræmmerm...

Tørken ødelægger badevandet

Øvrigt Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert, at din næste strandtur indebærer en dukkert. 

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Øvrigt Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Øvrigt Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkte usundt for dit helbred at starte dagen uden lidt mad i maven.

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit immunforsvar, hvad det har brug for i kampen mod influenza og andre sygdomme.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

10 geniale tips til at spare penge i din hverdag

Øvrigt Mangler du overblik over, hvad du bruger dine penge på? Ønsker du at blive bedre til at spare op? Eller vil du måske bare gerne have flere...

6 arvestykker der er mange penge værd

Øvrigt Ligger arvestykkerne fra mormor og samler støv på loftet? Eller overvejer du at skille dig af med familiens gamle lænestol? Så bør du læse om disse 6 arvestykker, der måske er mange penge værd.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...

Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Øvrigt Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det...