Foto: iStock

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Ifølge Lis Keiding, som er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, kan unge og raske personer roligt bade efter de har spist, så længe de ikke har spist et meget stort måltid. Hvis du derimod er oppe i årene, syg eller svagelig, er det en god idé at vente 1-2 timer inden du går i vandet.

Da det er forskelligt fra person til person hvor længe du bør vente kan der ikke angives en bestemt alder for hvornår du skal begynde at vente. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Læs også: Forlystelsesparker i Danmark - den ultimative guide

Lis Keiding mener dog, er det er en god idé at sørge for at spise noget mad inden du tager en tur på stranden. Kroppen skal bruge energi til at bade og svømme, så det er vigtigt at du ikke undgår at spise.

Grunden til nogle personer bør vente skyldes, at kroppen begynder at bruge energi på at fordøje den mad du lige har spist, og der vil derved være mindre blod i ben og arme end ellers.

Risikoen for at du vil opleve kramper, hvis vandet er kold, er i den forbindelse større. Unge og raske personer vil hurtigt kunne få gang i kredsløbet igen, hvorimod det kan være svært jo ældre vi bliver.

Læs også: Rosensygdomme - sådan slipper du for dem

Der er ikke et entydigt svar

Det er dog ikke alle der er enige i, at det er nødvendigt at vente med at bade efter spisning. Forskere fra Norges idrætshøjskole mener ikke, at der er noget galt i at bade lige efter du har spist.

Det skyldes, at den eksisterende forskning på området ikke viser tegn på, at det kan øge din risiko for at drukne. 

Læs også: Hop sikkert på trampolin

Ifølge Anu Koivisto, som er ernæringsfysiolog ved eliteidrætscenteret Olympiatoppen, er det ingen grund til at vente. Ifølge hende, er det værste der kan ske, at du kommer til at kaste op, hvis du, lige som børn, leger og plasker meget rundt.

Faktisk viser forskning, at indtagelse af mad kan forbedre din evne til at svømme, så længe maden er letfordøjelig.  Hun mener dog, at det generelt kan være en god idé at vente lidt efter du har spist, hvis du skal udføre hård fysisk aktivitet.

Kilde: Samvirke & Videnskab.dk

 

17. juli 2018
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert, at din næste strandtur indebærer en dukkert. 

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkte usundt for dit helbred at starte dagen uden lidt mad i maven.

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

Forskere advarer mod alternativ behandlers påstand: Solcreme giver...

Over de seneste måneder har et opslag på Facebook om solcreme og hudkræft tiltrukket sig stor opmærksomhed på internettet. Nu afliver forske...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...