Kartoflen er en populær spise, men den er mere end det...
Kartoflen er en populær spise, men den er mere end det... Foto: iStock

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

Den populære spise, kartoflen, er et vidundermiddel uden lige – for faktisk kan kartoflen og dens saft klare mange ting, som ellers ville kræve andre (dyre) redskaber.
Læs videre og se, hvad du kan bruge den lækre knold fra natskyggefamilien til.

 1. Fjerne rust
  Dine knive er tilbøjelige til at blive rustne. Det sker fordi metallet bliver udsat for fugt. Fordi kartofler indeholder oxalsyre er de helt geniale at rense rusten af knivene med. Skær kartoflen i halv og gnid kartoflen mod metallet og lad kartoflens saft på halv-magisk vis, gøre kniven næsten så god som ny.

 2. Rengøre glas
  Du har sikkert allerede prøvet med våde aviser, diverse klude og sulfo, når vinduerne igen ser kedelige og beskidte ud.
  Noget du sikkert ikke har prøvet er at halvere en kartoffel og “vaske” vinduet i dens saft. Hvis du efterfølgende tører vinduet af med en tør klud, når du en overflade sjældent set renere.

 3. Behandle insektbid
  Er du uheldig og har fået et eller flere irriterende insektbid, kan du behandle dem med kartoffel. Skær kartoflen ud og pres den mod det berørte område. Hvis det er et større bid, kan du påhæfte skiven med en hudvenlig tape. Kartoflen vil herefter betydeligt reducere kløe og smerte forbundet med insektbiddet.

  Opskrift: Kartoffelsuppe med bacon

 4. Puds dine sko
  Er du løbet tør for pudsecreme? Det er intet problem, så længe du ligger inde med kartofler. Skær kartoflen og gnid den direkte på dine læderskos overflader. Ligesom med skocremen vil skoene overflade se mat og kedelig ud ved første øjekast, men lader du skoene stå med saften på i 7-10 minutter, kan du med en tør, blød klud få glansen tilbage – præcis som hvis du brugte skocreme.

 5. Fjerne knust glas
  Har du tabt et glas på gulvet, kan du halvere en kartoffel, og bruge den som “svamp” for at samle alle skårene op.

  Har du ydermere en smadret pære stadig siddende i fatningen, presses den halverede kartoffel mod den smadrede ende, og pæren kan nu skrues ud, med kartoflen fungerende som “håndtag”.

  Vinduespudsning uden striber - få succes hver gang

 6. Reducér hævede øjne
  Blandt mange ting, kan f.eks. for lidt søvn give dig hævede øjne. Tynde skiver af kartoffel kan afhjælpe dig med disse. Placer en skive på hvert øje og slap af med dem dér, de næste 20 minutter. Har du problemer med mørke render under øjnenene er kartofler også en redning - og rent faktisk med resultater der er langt bedre, end hvis man bruger agurkeskiver.


 7. Mod dug på spejlet
  Vi kender alle situationen, hvor vi intet kan se i spejlet på badeværelset, fordi bruseren har været i gang. Men faktisk kan du, med blot en kartoffel, afhjælpe dette irriterende problem.
  Gnub en halveret kartoffel mod spejlet og lad saften tørre ind. Er der striber fra kartoflens stivelse, kan du tørre let efter.


  Kilde: Thealternativedaily & Boldsky

17. juli 2018
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og samtidig have tid til alt det sjove. Vi har derfor samlet 5 tips til, hvordan du narrer dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent.

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

Forskere advarer mod alternativ behandlers påstand: Solcreme giver...

Over de seneste måneder har et opslag på Facebook om solcreme og hudkræft tiltrukket sig stor opmærksomhed på internettet. Nu afliver forske...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...