En simpel teknik kan give dig ro til at falde i søvn om natten.
En simpel teknik kan give dig ro til at falde i søvn om natten. Foto: iStock

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

Tankemylder og søvnløshed

Du lægger dig i sengen og er klar til at sove, men så snart du slukker for lyset, vælter det frem med tanker. For nogle mennesker betyder det, at de først falder i søvn flere timer efter, de har lagt sig til at sove.

Det kan være rigtig frustrerende, da manglende søvn kan ødelægge din koncentrationsevne og dit overskud den efterfølgende dag.

Nyt amerikansk studie om søvnteknikker

Hvis søvnløsheden skyldes tankemylder om alle de gøremål, der venter dig den kommende dag eller uge, kan en simpel teknik give dig ro til at falde i søvn. Det siger en ny undersøgelse fra Baylor University i USA, ifølge en artikel fra livescience.com som du kan læse her (artikel på engelsk).

I undersøgelsen har amerikanske forskere testet nattesøvnen hos 57 mænd og kvinder i alderen 18-30 år i et kontrolleret søvnlaboratorie. Her målte man testpersonernes hjerneaktivitet natten over, efter de havde lavet to forskellige skriveøvelse, inden de gik i seng.

Resultat af søvnstudie

Den første halvdel af testpersonerne skulle skrive om, hvad de i dagene op til forsøget havde fuldført, imens den anden halvdel skulle skrive en huskeliste til de ting de skulle huske i de kommende dage.

Resultatet viste, at de testpersoner, der havde skrevet en liste over, hvad de skulle huske, faldt gennemsnitligt i søvn 9 minutter hurtigere, end de testpersoner, der skrev, hvad de i dagene op til forsøget allerede havde klaret.

En huskeliste kan få dig til at sove hurtigere

Selvom 9 minutter måske ikke lyder af meget, så viste undersøgelsen altså, at en huskeliste har en tydelig effekt på at falde søvn. Desuden udtaler Michael Scullin, der er hovedforfatter på forsøget, i et interview med Time Magazine (artikel på engelsk), at effekten er på linje med nogle typer sovemedicin.

Hold dig derfor ikke tilbage for at få styr på tankerne med en huskeliste, inden du lægger dig til at sove.

Du kan læse mere om søvnstudiet i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology her.

19. januar 2018
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og samtidig have tid til alt det sjove. Vi har derfor samlet 5 tips til, hvordan du narrer dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent.

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

Forskere advarer mod alternativ behandlers påstand: Solcreme giver...

Over de seneste måneder har et opslag på Facebook om solcreme og hudkræft tiltrukket sig stor opmærksomhed på internettet. Nu afliver forske...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...