5 måder foråret har indflydelse på din søvn

Øvrigt

Når sæsonen skifter, ændrer søvnen sig også. Om foråret er det både godt og skidt for din søvn. Heldigvis er der altid noget, du kan gøre ved det. 

5 tips til bedre søvn.
5 tips til bedre søvn. Foto: iStock

1. Mere lys - mindre søvn

Når foråret kommer, ændrer søvnmønstret sig hos mange. Det skyldes ikke mindst, at det bliver mørkere senere og lysere tidligere i soveværelset.

Når mørket sænker sig, producerer kroppen mere af det søvnjusterende og søvnfremmende hormon melatonin. Om foråret bliver nætterne som bekendt kortere. Hvis man ikke tager sig sine forholdsregler og sørger for at dæmpe lyset i soveværelset, vil kroppen savne motivation til at sove igennem - fordi den producerer mindre melatonin. 

Dette problem kan dog meget let løses. Der skal bare nogle tætte mørkelægningsgardiner til - så kommer der igen gang i melatonin-produktionen.

2. Lettere kost om foråret fremmer søvnen

De fleste kan nok nikke genkendende til, at de spiser mere om vinteren.

Kosten om vinteren har en tilbøjelighed til at være mere baseret på kalorierig mad med et højt indhold af sukker og fedt. Hvis man spiser for meget af denne type kost, vil det stille ret store krav til fordøjelsen, og det kan være belastende for kroppen, når den skal slappe af og regenerere under søvnen.

Om foråret og om sommeren begynder de friske frugter og grøntsager at modnes - og de bliver billigere i supermarkederne. Kroppen har om foråret heller ikke det samme behov for at samle næring og opbygge fedtdepoter, som den har i den kolde vintertid. Derfor falder appetitten generelt om sommeren, ligesom kosten ændrer sig en del - begge dele giver kroppen mere ro til at sove. 

3. Allergikere får forstyrret deres søvn

Det er om foråret, at luften begynder at blive fyldt af pollen. Er du uheldig at lide af en de former for pollenallergi, som topper i foråret, så ved du godt, hvad du har i vente.

Er der meget pollen i omløb i dit soveværelse, så kan det desværre have en negativ indflydelse på din nattesøvn i form af irritation i øjne, svælg og næsen.  

4. Mindre søvnløshed og bedre humør

De danske årstider varierer meget med mørke vintre med begrænset dagslys og lyse somre med korte nætter og lange solfyldte dage. Det har indflydelse på humøret. For de flestes vedkommende har det en positiv indflydelse. Det er der nok mange, der kan skrive under på, men videnskaben siger faktisk det samme. 

En videnskabelig undersøgelse fra 2011 sammenlignede de sæsonprægede udsving i humør mellem befolkningsgrupper i henholdsvis Norge og Ghana. Nogle steder i Norge forsvinder dagen fuldkommen om vinteren. Det har inflydelse på humøret. I Norge registrerede undersøgelsen i hvert fald en påfaldende overhyppighed af søvnløshed, udmattelse og depression hos forsøgspersonerne om vinteren.

I Ghana derimod, hvor der stort set ikke er nogen forskel på vinter og sommer, blev der ikke registreret nogen sæsonbetingede udsving i hverken humør, dårligt humør - eller søvn.

5. Bedre søvn med bedre indeklima

Om vinteren er der mange, der skutter sig i varme dyner og sover for lukkede vinduer i opvarmede soveværelser.

Det kan have den uheldige bivirkning, at indeklimaet bliver tørt. Det trives vores næser - og vores søvn - ikke med. For når vores næser tørrer ud, så åbner vi munden for at trække vejret - og så har vi balladen: Zzzzzznork...

Og hvis der er noget, der har uheldig indflydelse på søvn for alle parter i soveværelset - så er det snorken. Professor Michael Decker fra Georgia State Universiy og talsperson for The American Academy of Sleep Medicine anbefaler derfor at bruge en luftfugter i soveværelset

Det er de færreste i Danmark, der ejer sådan én. Vi lever trods alt heller ikke i en samme hyper-airconditionerede boliger som i USA. 

Det gode ved denne problematik er, at det, når foråret kommer, kan være fuldstændigt ligegyldigt. Derfor kan vi nu skrue ned for varmen og sove for åbne vinduer, og så får vi det indeklima i soveværelset, som vi har godt af.  

Så godnat og sov nu godt.

30. marts 2016
Mere om Øvrigt

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Øvrigt Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Øvrigt Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Kræmmermarkeder i Danmark – se den helt store guide

Øvrigt Er du på udkig efter skjulte skatte, og elsker du at gøre et godt kup? Så er idényts store guide til Danmarks hyggeligste og bedste kræmmerm...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Øvrigt Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Øvrigt Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Øvrigt Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Øvrigt Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Øvrigt Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Øvrigt Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...