Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Kan skyldes sygdom

Hvis du har oplevet at få stive og blege, næsten døde af udseende, fingre, når kulden lægger sig over landet, kan du have oplevet en af symptomerne på sygdommen. Raynauds syndrom.

Raynauds syndrom er en, når der sker spasmer i de små arterier i huden i typisk fingrene, tæerne og i sjældnere tilfælde også næsen, kinderne og ørerne. Og faktisk oplever helt op mod 20% af folk i det nordlige europa det mindst én gang i deres liv.

Mange har oplevet det i kulden

Faktisk skyldes sygdommen, at kroppen er yderst intelligent. Og selvom det måske kan lyde dumt, så er kroppen indrettet sådan, at hvis du glemmer lufferne i vinterkulden, så prøver kroppen at sikre sig, at den ikke bliver underafkølet.

Kulden får karrene i din hud til at trække sig sammen, for at holde på varmen. På den måde nedkøles så lidt blod som muligt, og kroppen kan lettere holde sig varm. Når du så kommer indenfor igen, og fingrene igen bliver varmere, kan der mærkes en prikkende, næsten brændende, følelse og fingrene bliver højrøde og kan hæve en smule op. Dette er fordi blodkarrene igen udvider sig og lader blodet passere tilbage i fingrene.

Sygdommen som ingen kan forklare

Den faktiske årsag til sygdommen er endnu ukendt, medmindre den opleves sammen med en kronisk sygdom som gigtsygdommen sklerodermi eller diabetes.

Og selvom årsagen er ukendt, kan man se visse tender der gør, at man kan råde folk med symptomer. Bruger du fx. ofte vibrerende værktøj, udsættes for gentagne stød mod dine hænder eller arbejder i koldt og fugtigt miljø, som bl.a fiskere gør, er der en større risiko for, at du får et anfald.

Raynauds syndrom har dog tendens til arvelighed, men de fleste får ingen større gener får at sygdommen. Typisk opleves den værst af kvinder mellem 20 og 30 år.

Kuren der ikke findes

Tidligere opererede man faktisk folk med sygdommen, for at komme deres gener til livs. Man skar nogle nervestrenge tæt på ryggen, som forårsager den store sammentrækning af blodkarrene, over.

Dog havde mange tilbagefald, så man er i dag gået væk fra operationen, og der gøres typisk ikke meget ved sygdommen, med mindre den er opstået i forbindelse med en kronisk sygdom.

Dog er der nogle basale ting du selv kan gøre, hvis du er generet af sygdommen.

Hvad kan du selv gøre, hvis du har oplevet symptomerne?

  • Pak dig godt ind i kulden; dine tæer, fingre, ører og kinder er ekstra udsatte.
  • Brug evt. lunkent vand i stedet for koldt når der skal skylles opvask af eller vaskes hænder.
  • Stop med at ryge. Nikotinen i cigaretter virker sammentrækkende på dine pulsårer.
  • Generelt sagt, skal du forsøge at undgå de situationer, du selv ved udløser et Raynauds anfald.

Kilde: Netdoktor

7. februar 2019
Mere om Øvrigt

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte risikoen for smittefare på steder med mange mennesker samlet. Men det rammer desværre de lukkede attraktioner hårdt.

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

Danmark lukker ned - hvad skal du bruge tiden på?

På grund af faren for at blive smittet med coronavirus er Danmark ved at lukke ned. Mange arbejdspladser har givet deres ansatte besked på...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og samtidig have tid til alt det sjove. Vi har derfor samlet 5 tips til, hvordan du narrer dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent.

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!