Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Af: Amalie Sølberg, 7. februar 2019

Kan skyldes sygdom

Hvis du har oplevet at få stive og blege, næsten døde af udseende, fingre, når kulden lægger sig over landet, kan du have oplevet en af symptomerne på sygdommen. Raynauds syndrom.

Raynauds syndrom er en, når der sker spasmer i de små arterier i huden i typisk fingrene, tæerne og i sjældnere tilfælde også næsen, kinderne og ørerne. Og faktisk oplever helt op mod 20% af folk i det nordlige europa det mindst én gang i deres liv.

Mange har oplevet det i kulden

Faktisk skyldes sygdommen, at kroppen er yderst intelligent. Og selvom det måske kan lyde dumt, så er kroppen indrettet sådan, at hvis du glemmer lufferne i vinterkulden, så prøver kroppen at sikre sig, at den ikke bliver underafkølet.

Kulden får karrene i din hud til at trække sig sammen, for at holde på varmen. På den måde nedkøles så lidt blod som muligt, og kroppen kan lettere holde sig varm. Når du så kommer indenfor igen, og fingrene igen bliver varmere, kan der mærkes en prikkende, næsten brændende, følelse og fingrene bliver højrøde og kan hæve en smule op. Dette er fordi blodkarrene igen udvider sig og lader blodet passere tilbage i fingrene.

Sygdommen som ingen kan forklare

Den faktiske årsag til sygdommen er endnu ukendt, medmindre den opleves sammen med en kronisk sygdom som gigtsygdommen sklerodermi eller diabetes.

Og selvom årsagen er ukendt, kan man se visse tender der gør, at man kan råde folk med symptomer. Bruger du fx. ofte vibrerende værktøj, udsættes for gentagne stød mod dine hænder eller arbejder i koldt og fugtigt miljø, som bl.a fiskere gør, er der en større risiko for, at du får et anfald.

Raynauds syndrom har dog tendens til arvelighed, men de fleste får ingen større gener får at sygdommen. Typisk opleves den værst af kvinder mellem 20 og 30 år.

Kuren der ikke findes

Tidligere opererede man faktisk folk med sygdommen, for at komme deres gener til livs. Man skar nogle nervestrenge tæt på ryggen, som forårsager den store sammentrækning af blodkarrene, over.

Dog havde mange tilbagefald, så man er i dag gået væk fra operationen, og der gøres typisk ikke meget ved sygdommen, med mindre den er opstået i forbindelse med en kronisk sygdom.

Dog er der nogle basale ting du selv kan gøre, hvis du er generet af sygdommen.

Hvad kan du selv gøre, hvis du har oplevet symptomerne?

  • Pak dig godt ind i kulden; dine tæer, fingre, ører og kinder er ekstra udsatte.
  • Brug evt. lunkent vand i stedet for koldt når der skal skylles opvask af eller vaskes hænder.
  • Stop med at ryge. Nikotinen i cigaretter virker sammentrækkende på dine pulsårer.
  • Generelt sagt, skal du forsøge at undgå de situationer, du selv ved udløser et Raynauds anfald.

Kilde: Netdoktor

7. februar 2019 Amalie Sølberg
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tysklan...

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af de netbutikker, der sælger beskyttelsesmasker, har ikke kunnet dokumentere, at maskerne lever op til kravene til beskyttelsesudstyr.

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har...

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

 Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores arbejdsplads.Men mange glemmer, at også bilen indeholder mange overflader, som man jævnligt berører, og hvor coronavirus kan overleve.

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsen...

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigvis også små positive glimt i denne situation. Den almindelige influenza er nemlig næsten blevet udryddet på grund af  nedlukningen.

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som hun garanteret bliver glad for!

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...