I den nye bog er der masser af inspiration til sjov og oplevelser udendørs.
I den nye bog er der masser af inspiration til sjov og oplevelser udendørs. Foto: Adam Grønne

Ny bog giver inspiration til udeliv med ungerne - få lækre bålopskrifter

Bøger

”Unger og udeliv” er en ny bog for børn og familien. Bogen giver masser af ideer til udendørs aktiviteter hele året. Uanset om dine børn gerne vil udforske de små dyr og planter, eller I skal ud i de lidt mere krævende aktiviteter som kanotur eller geocatching. Du får også opskrifter, der er særlig egnede til ude-køkkenet. Prøv eksempelvis opskrifterne på urtepottebrød og pizza på dåse.

Foto: Adam GrønneUdforsk naturens muligheder
Med bogen ”Unger og udeliv” vil forfatteren Astrid Bjørg Mortensen gerne inspirere til udeliv året rundt. Mange børn – og voksne – bruger rigtig meget af deres tid indendøre, og det er en skam, mener hun. Bogen er fyldt med ideer og tips til, hvad man kan lave i det fri – og man behøver ikke at have en stor skov som nabo for at bruge bogen. En have, park eller gård er i mange tilfælde tilstrækkeligt.


Overskueligt at finde gode råd

Bogen er opdelt i afsnittene Mad på bål, Naturen som legeplads, På tur i naturen og Naturen som spisekammer. Det er nemt at finde inspiration til de forskellige årstider, og der er gode råd til færdsel i naturen og det basisudstyr, der er godt at have i orden til fx teltturen.

Foto: Adam GrønneForfatteren har selv erfaring
Astrid Bjørg Mortensen ved, hvad hun taler om, når hun guider dig og familien rundt i naturen. Hun er erfaren spejderleder og er uddannet cand.scient.soc. med speciale i børns læring i naturen. Hun indleder bogen med alle de fordele, hun ser ved udelivet, og hvilken positiv effekt det har for bl.a. børnenes motorik og miljøbevidsthed.

Unger & udeliv, af Astrid Bjørg Mortensen, fotos Adam Grønne, 261 sider, pris 300 kr., Gyldendal

På næste side får du opskriften på urtepottebrød, som kan bages over bål.




#br

 

Foto: Adam GrønneUrtepottebrød
Dejen skal hæve længe, så måske skal den laves, inden I begiver jer af sted til en bålplads og tænder op. På bål er det sjovt og rustikt at bage brødet i lerurtepotter. Find dem fx på et loppemarked.

25 g gær
5,5 dl lunkent vand
2 tsk salt
2 spsk olivenolie
200 g durummel
600 g hvedemel
Urtepotter og det dobbelte antal underskåle

Sådan gør du
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie og durummel og lad blandingen hæve en halv time, til den begynder at boble. Bland hvedemelet i, og ælt dejen sammen. Lad dejen hæve 3 timer i en skål smurt med olivenolie. Drys eventuelt med havsalt, timian, rosmarin, skvalderkål eller brændenældeskud.

Smør urtepotterne med margarine eller olie indvendig. Fordel dejen i urtepotterne, og sæt dem ind i bålet på underskåle, de må ikke være så fyldte, at dejen hæver op over kanten, når det bages. Brug underskåle som låg. Læg gløder rundt om urtepotten, og bag ca. 15-20 minutter. Som med alt andet brød på bål skal man holde øje og justere temperatur eller placering undervejs.

På næste side får du endnu en bålopskrift på pizza på dåse med flere forskellig slags fyld.




#br

 

Foto: Adam Grønne

Pizza på dåse
Bålet bager ved meget høje temperaturer, og ilden og røgen får pizzaen til at hæve sig fra halvtarvelig fastfood til italiensk delikatesse. Find nogle metalkagedåser – af den slags oldemor havde vaniljekransene i – og læg dem i bålet. Så kan det lade sig gøre at bage pizzaer i et åbent bål.

Sådan bager du pizza på bål:

Åbn dåsen, og vend den på hovedet. Bred pizzadejen ud i kagedåsens låg, og put fyldet på. Sæt bunden på som låg over pizzaen. Lav en plads i udkanten af bålet på gløderne, læg eventuelt nogle gløder oven på dåsen. Hold øje med pizzaen indimellem, den skal have ca. 10-15 min., men det afhænger meget af, hvor varmt der er der, hvor dåsen står.

Pizzadej
25 g gær (eller 6 g tørgær)
2,5 dl lunkent vand
1-2 spsk olivenolie
1 tsk salt
ca. 350 g durummel, type 00 eller pizzamel

Rør gæren ud i vand – bruger du tørgær, skal det blandes med mel og røres i vandet. Hæld olie og salt i, og tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen godt – lidt længere end du gider – vend den samlede dejkugle i

6. marts 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.