Svampe i alle afskygninger i ny kogebog.
Svampe i alle afskygninger i ny kogebog. Foto: Frédéric Raevens

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud af, hvordan man bruger dem i madlavningen i Svampekogebogen, som er skrevet af restaurantejer Philippe Emanuelli fra Bruxelles. Prøv for eksempel opskriften på en lækker svampe-risotto.

Prøv nogle nye svampe i maden

Du kender helt sikkert bakken med champignon fra supermarkedet. Måske bruger du også østershatte og kantareller en gang i mellem. Men svampe er meget mere end det, og denne bog giver dig en grundig indføring i de mange spiselige svampe, både vilde, dyrkede og tørrede. Med 127 opskrifter i alle afskygninger er der nok at gå i gang med.

Kogebogen er mere end opskrifter

Retterne i Svampekogebogen er opdelt efter svampetypen, man skal bruge, og hvert afsnit indledes med en beskrivelse af svampen; generel info, klargøring, tilberedning og kvalitetestjek af svampen. Sammen med det store billedleksikon gør det kogebogen til en rigtig god måde at lære mere om svampenes univers. Forfatteren opfordrer dog ikke til, at man selv går ud og finder sine svampe, da det kræver en kender at undgå de giftige svampe. Desuden er dyrkede svampe ofte mindre forurenede.

Svampe indeholder både vitaminer og mineraler

Svampe passer perfekt ind i en sund og varieret kost. De indeholder både protein, vitaminer og mineraler. Dog skal man ikke overdrive brugen af svampe, da de har en tendens til at optage visse skadelige stoffer. Også dette kommer bogen omkring og giver gode råd til, hvordan man finder de sundeste svampe. Så der er ingen undskyldning for ikke at give sig i kast med svamperetterne.

Svampe-risotto til 4 personer

Forberedelsestid 30 minutter - tilberedningstid 30 minutter.

Det skal du bruge

2 skalotteløg
200 g tørrede svampe
1½ l hønsebouillon
350 g risottoris, f.eks. arborio eller carnaroli
olivenolie
1 glas hvidvin
100 g smør
100 g revet parmesan
1 bundt persille
1 fed hvidløg

Sådan gør du

Steg de hakkede skalotteløg og hvidløg i olivenolie ved svag varme, til de er klare, og tilsæt derpå risene. Lad dem stege med i nogle minutter, til de er let gennemsigtige. Tilsæt svampene og 1 stort glas hvidvin.

Lad risene simre, og spæd jævnligt til med hønsebouillon (eller kogende vand), til risene er al dente. Tilsæt til sidst smørret, der skal være meget koldt og skåret i små terninger, sammen med en ekstra øsefuld bouillon, parmesanen og den hakkede persille. Rør kraftigt rundt, så risottoen bliver blank og cremet.

Foto: Frédéric RaevensDenne proces kaldes mantecatura. Hvis der er risotto tilovers, kan den dagen efter gratineres med lidt rasp og smør og bages i ovnen eller trilles til kugler og steges på panden.

Svampekogebogen
Philippe Emanuelli
288 sider
Lindhardt og Ringhof
Vejl. pris: 299,95 kroner





4. oktober 2012
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.