Er et af nytårsfortsætterne at spise sundere i det nye år, kan du eksempelvis s
tarte med en lækker vegetarcurry fra Claus Meyers opskriftsbog, Almanak. I bogen er der opskrifter til alle årets dage, så kniber det med inspirationen i hverdagens madlavning, kan du finde noget nyt til hver dag i denne opskriftsbog, der er fint afstemt til årstiderne.
Vegetarcurry
3 gulerødder
200 g knoldselleri
3 stængler bladselleri
2 porrer
2 løg
2 danske æbler
3 spsk. rapsolie
1 fed hvidløg, grofthakket
2 spsk. karry
2 dl vand
2 spsk. æbleeddike
1 dl piskefløde
10 g frisk ingefær, fintrevet
skal og saft af 1 usprøjtet citron
havsalt og friskkværnet peber
1 bundt frisk koriander
Sådan gør du
Rens og klargør alle grønsager, og skær dem ud i grove tern. Skær også æblerne i grove tern (behold skrællen på). Kom alle grønsagerne i en gryde, sammen med olie, hvidløg og karry. Lad grønsagerne sautere stille og roligt i 2-3 min., og tilsæt så vand og eddike. Damp grønsagerne under låg i 4-5 min. til de er møre, men stadig med godt bid. Tilsæt fløde, tag låget af og kog ind, til fløden begynder at tykne og samle grønsagerne, det tager ca. 2 min.
Tilsæt friskrevet ingefær, citronskal og saft, salt og peber, og smag til – måske skal der mere citron eller ingefær i. Server curryen med det samme med frisk koriander på toppen.
På næste side får du opskriften på det tilhørende naanbrød.#br
Naanbrød
12 stk.
25 g gær
2½ dl vand
1 dl græsk yoghurt 2%
1 æg
600 g hvedemel
1 tsk. salt
3 spsk. olivenolie
havsalt
1 spsk. jomfru i det grønne (nigellafrø), knuste
Sådan gør du
Opløs gær i vand, tilsæt yoghurt og æg, og rør grundigt igennem. Tilsæt mel og salt lidt ad gangen, og ælt til en god og smidig dej. Brug en røremaskine eller de bare næver, og giv dejen prygl i 8-10 min., til den er glat og blank og slipper skålens sider. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
Del dejen op i 12 stykker, ælt dem, og slå dem op til naanbrød (aflange ovaler). Læg brødene på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve op igen, ca. 15-20 min. Pensl så på begge sider med olie, og drys med salt og jomfru i det grønne. Bag brødene i ovnen ved 250° med grill på, i 3-4 min. på hver side. Tag brødene ud, og lad dem afkøle lidt på en rist.
Almanak af Claus Meyer, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 696 sider, 400 kroner.