Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer
Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbrød.
En ny opskrift hver dag - året rundt
Er et af nytårsfortsætterne at spise sundere i det nye år, kan du eksempelvis s
Vegetarcurry
3 gulerødder
200 g knoldselleri
3 stængler bladselleri
2 porrer
2 løg
2 danske æbler
3 spsk. rapsolie
1 fed hvidløg, grofthakket
2 spsk. karry
2 dl vand
2 spsk. æbleeddike
1 dl piskefløde
10 g frisk ingefær, fintrevet
skal og saft af 1 usprøjtet citron
havsalt og friskkværnet peber
1 bundt frisk koriander
Sådan gør du
Rens og klargør alle grønsager, og skær dem ud i grove tern. Skær også æblerne i grove tern (behold skrællen på). Kom alle grønsagerne i en gryde, sammen med olie, hvidløg og karry. Lad grønsagerne sautere stille og roligt i 2-3 min., og tilsæt så vand og eddike. Damp grønsagerne under låg i 4-5 min. til de er møre, men stadig med godt bid. Tilsæt fløde, tag låget af og kog ind, til fløden begynder at tykne og samle grønsagerne, det tager ca. 2 min.
Tilsæt friskrevet ingefær, citronskal og saft, salt og peber, og smag til – måske skal der mere citron eller ingefær i. Server curryen med det samme med frisk koriander på toppen.
På næste side får du opskriften på det tilhørende naanbrød.#br
Naanbrød
12 stk.
25 g gær
2½ dl vand
1 dl græsk yoghurt 2%
1 æg
600 g hvedemel
1 tsk. salt
3 spsk. olivenolie
havsalt
1 spsk. jomfru i det grønne (nigellafrø), knuste
Sådan gør du
Opløs gær i vand, tilsæt yoghurt og æg, og rør grundigt igennem. Tilsæt mel og salt lidt ad gangen, og ælt til en god og smidig dej. Brug en røremaskine eller de bare næver, og giv dejen prygl i 8-10 min., til den er glat og blank og slipper skålens sider. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
Del dejen op i 12 stykker, ælt dem, og slå dem op til naanbrød (aflange ovaler). Læg brødene på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve op igen, ca. 15-20 min. Pensl så på begge sider med olie, og drys med salt og jomfru i det grønne. Bag brødene i ovnen ved 250° med grill på, i 3-4 min. på hver side. Tag brødene ud, og lad dem afkøle lidt på en rist.
Almanak af Claus Meyer, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 696 sider, 400 kroner.
Grøn viden og nyt syrnet grønt
idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.
Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden
I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...
Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager
I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...
Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer
En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.
Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad
"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...
Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven
Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...
Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven
Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.
Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker
At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...
Ny bog: 365 retter til børnefamilien
Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...
Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden
I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.
Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer
"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...
Sund mad
Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...
Moderne italiensk køkken
"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste italienske restauranter "Locanda Locatelli".
Start året med sundt mad
Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.
Slankedessert fra Lena Hansson
Få Lene Hanssons opskrift på en slankedessert med lækkert "flødeskum".