Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.
Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.

Grøntsagsbiblen - få opskrifter med jordskokker og letsyltede rødløg

Bøger

"Grøntsagsbiblen" af Mette Helbæk lover ikke så lidt med sin titel. Kogebogen rummer ganske vist ikke svar på alt om grøntsager, men forfriskende inspiration til lækker mad i hverdagen, også retter med kød. Få opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.

Ny opskriftsbog oser af kærlighed til friske lokale grøntsager

Bogen "Grøntsagsbiblen" er ikke en vegetarkogebog - der er masser af retter med kød, fjerkræ og fisk, men det er grøntsagerne, det handler om i afsnittene "Grundtilberedninger" og "Sæsonregister".

Inspiration og imponerende afsnit om jordskokker

I alt beskriver bogen 22 grøntsager - bl.a. agurk, asparges, gulerod, jordskok, majs og svampe. Hver grøntsag har hvert sit kapitel og er bygget op på samme måde:

  1. Generel info om grøntsagen (hvordan skal den håndteres og tilberedes)
  2. Små hurtige opskrifter (beskrevet kort)
  3. Opskifter med udførlig beskrivelse og lækre billeder

Endelig er der også et kapitel "Grundtilberedninger af grøntsager
sæsonregister.

Tilbered grøntsager så lidt som muligt

Forfatteren Mette Helbæk driver til daglig grønthandlen "Din baghave", og det er hendes kærlighed for friske lokale grøntsager, der er bogens drivkraft. En kærlighed, der er præget af minimalisme.
- Gør så lidt som muligt ved grøntsagerne, men altid tilstrækkeligt. Se på din grøntsag, og overvej, hvad du har lyst til at gøre ved den, og hvad den vil have bedst af, lyder hendes opfordring.

Prøv opskrifter fra bogen

Særligt afsnittet om jordskokker er overbevisende med sine mange og meget forskellige måder at spise jordskokker på. Også afsnittene om beder og gulerødder hører til de overbevisende.

På næste side får du opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.


#br

Tørret skinke med ristede mandler og jordskokker

Det skal du bruge:


12 jordskokker (ca. 600 g)
100 g mandler
5 g salt
100 g gruyere eller anden tør komælksost
1 bakke søde vindruer
400 g god tørret skinke, fx Serrano eller Skagenskinke
God olivenolie
Godt brød til servering

Sådan gør du:

  1. Skræl jordskokkerne, og skær fire af dem i tern på 1 x 1 cm. Bag de øvrige jordskokker i ovnen ved 200 graer i 20 minutter med lidt og olivenolie.

  2. Bland mandlerne med salt blandet med et par dråber vand. Bred dem ud på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er sprøde.

  3. Skær osten ud i grove stykker. Del vindruerne på midten, og tag eventuelle kerner ud.

  4. Anret det hele i en smuk pærevælling på et fad eller fire tallerkener sammen med skinken, og dryp med olivenolie. Servér med et godt stykke brød til.

Vil du selv dyrke jordskokker i køkkenhaven? Læs vores artikel om jordskok

Salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli

Er du lidt bange for indmad, kan du sagtens erstatte hjertet med stegt kylling eller oksekød i strimler.

Det skal du bruge:


6 rødløg
1/2 dl æbleeddike
1 dl vand
2 spsk rørsukker
400 g kalvehjerte
smør til stegning
salt og peber
1 bakke sprød salat
brød til servering

Til aïoli:
1 kogt kartoffel
2 dl mayonnaise
1 fed hvidløg

Sådan gør du:

  1. Skræl rødløgene i både, kom dem i en gryde, og kog dem sammen med eddiker, vand og rørsukker i ca. 2 minutter. Tag gryden af varmen, og lad løgenetrække i lagen, til de er lune.

  2. Skær kalvehjertet ud i skiver på 2 cm i tykkelsen, og steg hver skive i smør 2-3 minutter på hver side. Drys med salt og peber, og skær de stegte hjerter ud i tynde skiver. Kom skiverne ned til løgene, så de kan marinere i eddikelagen.

  3. Lav aîoli: Mos kartoflen med en gaffel, og rør den sammen med mayonnaise og revet hvidløg.

  4. Kom salaten op i stor skål, og anret hjerte og løg på toppen. Hæld resten af kogelagen over. Spis brød og aïoli til.

Sådan dyrker du løg i haven - få tips fra idényts haveekspert

Bogen Grøntsagsbiblen af Mette Helbæk udkommer d. 27.september 2012.

Den er på 304 sider og koster ca. 350 kr. Udgives af forlaget Lindhardt og Ringhof. Læs mere på forlagets hjemmeside.








21. september 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.