Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

Bøger

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til før-jule-gilderne til nytårets festmiddag med bl.a. kogt torsk. Få opskriften på den traditionelle nytårsspise torsk.

Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad".
Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad". Foto: I SISTERBRANDT

Julemad præcis som den skal være

Julens mad afviger ikke meget fra år til år. Og rigtig mange af de ting, vi spiser og drikker, er kendte mange år tilbage i tiden. Nu har kogebogsforfatteren Vibeke Fode samlet en lang række klassiske opskrifter - nogle mere brugte end andre i vore dage.

Du har måske ikke fået tunge i aspic som del af julemaden endnu, men med bogen er der ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det.

Opskrifter fra mors tid

Vibeke Fode er vokset op i 30'erne og 40'erne, og opskrifterne stammer bl.a. fra moderens og forfatterens egne håndskrevne kogebøger. Opskrifterne bringer således også minder frem, minder om travle forberedelser og om glæden ved år efter år trods alt at nå det hele til tiden.

I bogen er der opskrifter på store kager, småkager, juleknas, før-jule-

Foto: I SISTERBRANDT

gilder, mad til lillejuleaften, juleaften, julefrokosten, juledagene og nytårsaften.

Vibeke Fode
Bedstemors julemad
Lindhardt og Ringhof
112 sider
Vejl. pris: 149,95



Få opskriften på nytårstorsk








#br

Kogt torsk "med det hele"

6-8 personer

1,5-2 kg torsk (midterstykket), skåret i tykke skiver
Salt

Tilbehør
Kogte, pillede aspargeskartofler
Smeltet smør
Fiskesennep
Hakkede hårdkogte æg
Hakkede, syltede rødbeder
Kapers
Høvlet peberrod

Sådan gør du
Gnid fiskeskiverne med salt, lad dem trække 1/2 time og skyl dem så. Bring letsaltet vand i kog i en lav, bred gryde, der er så stor, at fiskeskiverne kan ligge i den i et lag. Læg dem i og bring igen vandet i kog. Tag så gryden væk fra blusset, læg låg på, og lad torskeskiverne trække i 12-15 minutter alt efter deres tykkelse, til kødet er fast og hvidt og let kan løsnes fra benene.

Tag torskeskiverne op af kogevandet med en hulske og læg dem på en sammenfoldet serviet på et varmt fad. Servietten vil opsuge overflødig væde, så den ikke kommer med på tallerkenerne.

Server torsken omgående sammen med alt tilbehøret anrettet i skåle.

19. december 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.