Muffins og franske makroner med nougat

Bøger

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Cupcakes, muffins, franske makroner og whoopie pies
Bogen "Franske makroner & cupcakes" er ganske kort fortalt kager i lange baner. Så har du en sød tand, er der masser lækre opskrifter og masser af billeder, der får dine tænder til at løbe i vand og inspirerer dig til at komme i gang med kage-bageriet.

Kend din kage

  • Whoopie pie: en mellemting mellem en cookie og en kage. To halvdele er lagt sammen med creme, så du kan også kalde den for sandwich cookie.
  • Franske makroner (macarons): klassiske franske makroner af æggehvide, sukker og mandel lagt sammen med en creme.
  • Muffins og cupcakes: bages i muffinsforme og pyntes med glassur og figurer.

Alle de forskellige kager kan variereres i en uendelighed med bær, chokalade, icing, glassur, saft, nødder, cremecheese, smørcreme, trøffel og meget mere – og det er, hvad bogens forfatter Gitte Heidi Rasmussen har gjort.

Bag macarons og muffins med nougat til nytårsaften
Vi har fået lov at bringe to af bogens opskrifter - to der er oplagte at lave til nytårsaften, hvis du har lyst til at skifte kransekagen ud med noget, der er endnu mere lækkert: nougatcreme-macarons og nougatmuffins!

Bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen og fotograf Inge Skovdahl, forlaget Gyldendal, 120 sider og koster ca. 130 kr.

Her kan du købe bogen

 

På næste side får du opskrifterne på nougatcreme-macarons og nougatmuffins.

 

 

#br

Nougatcreme-macarons
20-30 stk.

Det skal du bruge:
50 g hasselnødder
50 g hakkede, smuttede mandler
200 g flormelis
1 spsk kakao
3 temperede æggehvider
50 g sukker
25 g hasselnøddeflager

Til nougatcremen:
1 dl piskefløde
150 g blød nougat

Sådan gør du:

  1. Begynd dagen før: Bring fløden i kog, tag gryden af varmen, og smelt nougaten heri under omrøring. Sæt i køleskabet, til nougatcremen er helt kold, gerne natten over.
  2. Rist nødderne på en tør pande, og gnid skindet af i et viskestykke.
  3. Findel nødderne i en foodprocessor - tilsæt derefter mandler, flormelis og kakao og tænd foodprocessoren igen, så mandlerne bliver helt findelte.
  4. Pisk æggehviderne luftige og næsten stive, tilsæt sukker og pisk til æggehviderne er helt stive,
  5. Vend mandelsukkeret i æggehviderne, og slå samtidg lidt luft ud af hviderne, indtil massen er ensartet.
  6. Kom makronmassen i en sprøjtepose med en ca. 10 mm tylle ( eller brug en almindelig frysepose og klip et hul på 10 mm i diameteren)
  7. Sprøjt makronerne ud til små runde kager på en bageplade med bagepapir.
  8. Lad makronerne tørre mindst 20 min. inden bagning.
  9. Bag makronerne ca. 15 min. ved 160 grader.
  10. Lad dem hvile et par minutter, inden de pilles af bagepapiret.
  11. Par dem størrelsesmæssigt, samtidig med at de lægges til afkøling på bageristen.
  12. Pisk cremen let, og kom den i en sprøjtepose. Sprøjt cremen ud på haævdelen af makronerne, og læg de andre ovenpå.

TIP: opbevar kagerne i en lukket beholder i køleskab 


Nougatmuffins
12 stk.
Det skal du bruge:
50 g smør
150 g sukker
125 g nougat
2 æg str. m/l
125 ml mælk
125 g hvedemel
1 1/2 tsk bagepulver

Nougat-icing:
200 g flormelis
1 spsk kakao
75 g blød nougat
50 g blødt smør
ca. 2 spsk mælk

Sådan gør du:

  1. Rør smør, sukker og nougat cremet.
  2. Pisk æggene i ét ad gangen, og pisk derefter mælken i.
  3. Vend hvedemel og bagepulver i dejen, og fordel dejen i muffinsforme.
  4. Bag kagerne ca. 20 min. ved 200 grader, og afkøl på bagerist.
  5. Bland flormelis og kakao, og smuldr nougat samt smør i blandingen.
  6. Pisk det først ved laveste hastighed, og tilsæt mælken lidt ad gangen. Pisk til det er let og luftigt, 5 min.
  7. Pynt kagerne med nougat-icing og evt. lidt krymmel.
21. december 2011
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.