Rødbedesuppe med bacon og stegt rugbrød er en af vinterdesserterne fra bogen.
Rødbedesuppe med bacon og stegt rugbrød er en af vinterdesserterne fra bogen.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Af: Maja Grønbæk, 1211, 15. november 2012

Opfølgeren til en bestseller

"Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" er opfølgeren til en tidligere kogebog med samme navn - dog har den nye årstidselementet med. Den første bog blev en bestseller hos boghandlere og i Coops butikker. Konceptet er det enkle at bruge de nordiske råvarer, når de er i sæson og smager bedst, i simple og hurtige hverdagsretter. Der har også sneget sig et par retter ind, som egner sig bedre til weekend og god tid i køkkenet.

Mere frugt og grønt - mindre kød

Opskrifterne i bogen er udviklet i samarbejde med en række kokke, blandt andre to af pionererne inden for det nordiske køkken, Claus Meyer og René Redzepi fra Restaurant Noma. Maden er enkel og sæsonnær, og så indeholder den mere frugt, grønt og fuldkorn, end danskerne traditionelt spiser. Mængden af kød er ikke så stor, som mange nok er vant til, til gengæld er det af højere kvalitet.

Giver indsigt i typisk nordiske råvarer

En stor gevinst ved at bruge bogen er, at den udover de årstidsbestemte opskrifter giver en beskrivelse af hele 60 typiske nordiske råvarer og forslag til, hvordan du bruger dem i køkkenet. Du kan fx blive klogere på søsalat, jernurt og flækærter, som alle hører hjemme i det nordiske køkken. Størstedelen af opskrifterne er middagsretter, men dessertelskere bliver ikke snydt; pære-solbærcrumble og gulerodskage med havtorncreme er nogle af dem, der er blandt de søde retter.

Foto: Anders Schønnemann

Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.
Ny Nordisk Hverdagsmad - Spis efter årstiden
FDB
152 sider
Vejl. pris: 100 kr.


Få opskriften på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker

#br

Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker

Foto: Anders Schønnemann4 personer

1 unghane (ca. 1 kg)
salt og peber
1 bundt kruspersille
400 g kålrabi (kan erstattes af knoldselleri)
400 g knoldselleri
2 spsk. honning
2 spsk. æblecidereddike
2 spsk. rapsolie

Til syltede jordskokker
200 g jordskokker
1 dl æblecidereddike
4 spsk. sukker
100 g grønkål

Unghanen stoppes med persille og ryger i ovnen på et leje af kålrabi og knoldselleri – på den måde afgiver hanen smag til grøntsagerne under stegningen. Her serveres lynsyltede, sur-søde jordskokker til, som bliver til en slags lun salat, når de bliver vendt med masser af friskhakket grønkål. Lidt godt brød til, så har du et både nemt og fortræffeligt måltid.

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 150°.

  • Gnid skindet på hanen ind i salt og peber, og fyld den med kruspersille. Skræl kålrabi og knoldselleri, og skær dem i små stykker. Vend dem med honning, æblecidereddike og rapsolie, og fordel dem i en høj bradepande. Krydr med salt og peber, og læg hanen i bradepanden sammen med grøntsagerne. Sæt bradepanden i ovnen ved 150°, og steg det hele i 1 time.

  • Jordskokker: Skræl jordskokkerne, skær dem i tern på 1 x 1 cm, og kog dem under låg i æblecidereddike og sukker, til de er møre. Det tager ca. 20 min. Tag låget af, og lad væsken koge ind, så den glaserer jordskokkerne. Skyl grønkålen, hak den helt fint, og vend den sammen med jordskokkerne. Tag gryden af varmen.

  • Servering: Skær hanen ud i bryst- og lårstykker, og læg dem på et fad sammen med de bagte rodfrugter. Sørg for at få al den gode lage med, og vend det hele godt rundt. Kom de syltede jordskokker i en skål, og server dem ved siden af.
15. november 2012 Maja Grønbæk, 1211
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggelig eller personlig. Og det behøver ikke at koste alverden. Nogle gange skal der ikke mere til end at hænge det rette op på væggen eller skifte puderne i sofaen ud.

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste italienske restauranter "Locanda Locatelli".

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

Slankedessert fra Lena Hansson

Få Lene Hanssons opskrift på en slankedessert med lækkert "flødeskum".