I sin nye bog giver Signe Wenneberg gode råd om alt fra krydderurter til hønsehold.
I sin nye bog giver Signe Wenneberg gode råd om alt fra krydderurter til hønsehold.

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Bøger

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for både sundhed og miljø. Uanset om du har en stor have eller blot et par altankasser i byen, er der inspiration at hente i bogen. Få to opskrifter fra bogen på Speltkernesalat og Crumble med blandet frugt.

Dyrk grøntsagerne i haven eller i kasser

"Spis din have" henvender sig til alle, der gerne vil i gang med at dyrke deres egen mad - eller er i gang, men mangler inspiration og gode råd. Signe Wennebergs vigtigste budskab er, at man ikke behøver en stor have for at dyrke egne grøntsager. Altankasser, krukker eller trækasser kan være lige så gode. Og selv en vindueskarm kan være et fint sted for spiselige planter.



Haver i byen er den nye trend

Foto: Signe WennebergBogen tager fænomenet "Urban Gardening" op. Det er en bevægelsen, der er en reaktion mod klima- og fødevareproblemer - det bliver sværere og sværere at brødføde alle. Urbane gartnere vil spise så lokalt som muligt, og helst noget de selv har dyrket. Bogen giver en masse tips til, hvordan du kan være med, også selvom du måske bor i en lejlighed i byen.

Fra havefællesskaber til hønsehold

Det er tydeligt, at Signe Wenneberg har en mission med sin bog. Hun har tidligere blandt andet beskæftiget sig med haver, grøntsager og bæredygtighed. I sin nye bog gør hun i hvert fald sit til, at det bliver nemt for de fleste at være med i bevægelsen og dyrke egne grøntsager. Bogen kommer vidt omkring - også forbi havefællesskaber for dem, der ikke kan dyrke derhjemme og alle fordelene ved at have høns i haven. Desuden er der et afsnit med opskrifter, hvor du kan bruge alt det gode fra haven, altankassen eller krukken.

Spis din have af Signe Wenneberg, Gyldendal, 264 sider, vejl. pris 299,95 kr.

På næste side får du opskrifterne på speltkernesalat og crumble med blandet frugt.





#br

Speltkernesalat med finthakkede tomater, hakkede løg (forårsløg, salatløg eller skalotteløg), citrontimian, persille, mynte, citronsaft, citronskal af en hel økologisk citron (helst revet med et juliennejern eller med en skarp urtekniv) hvidløg, rørsukker, rigelige mængder god olivenolie, tabasco, salt og peber. En parboiled økologisk spelt skal bare have ti minutter i kogende vand med salt, men må meget gerne stå og trække i vandet i flere timer, inden den koges op. Den skal køle af i mindst en time, inden den skal spises.

Dressingen laves i en skål for sig selv. Der skal mere citronsaft og olivenolie til, end man umiddelbart tror. Til 1⁄2 pakke parboiled spelt skal der følgende i dressingen:

1 dl olivenolie
saft og reven skal fra 1 økocitron (brug juliennejern)
1 spsk rørsukker
tabasco
2 pressede fed hvidløg
3 store røde finthakkede tomater
1 finthakket skalotteløg
1 stor håndfuld finthakket bredbladet persille
1 stor håndfuld hakket mynte
andre krydderurter, gerne citrontimian
salt og peber

Crumble med blandet frugt
Til en stor kage
1 bakke brombær (eller blandede bær fra haven)
1 bakke blåbær (200 g)
1 bakke hindbær (200 g)
1 revet æble
2 pærer
1 dl rørsukker
1 tsk kanel
1 tsk æbleeddike

Dej:
125 g iskoldt smør
200 g mel
1 tsk bagepulver
1 dl sukker
1 knivspids salt
1 dl kærnemælk, måske lidt mere
sukker til drys

Tænd ovnen på 200 grader. Læg bær, reven æble og skiver af pære uden kernehus og skæl i en gryde med rørsukker, kanel og et skvæt æbleeddike (alternativt balsamico).

Varm forsigtigt op, indtil saften begynder at trænge ud af bærrene. Hæld frugten over i et ovnfast fad.

Smuldr dejen sammen med letfugtige hænder. Dejen kan gøres jævn med et lille dryp kærnemælk. Drys dejen jævnt hen over frugten, det behøver ikke at se fint ud, og drys lidt sukker over. Bag kagen i ovnen i cirka 30 minutter. Server med cremefraiche, flødeskum eller en god vaniljeis.

29. marts 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.