Dette fine kvædebrød er mere konfekt end brød.
Dette fine kvædebrød er mere konfekt end brød.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretningen og i madlavningen. Der er ideer til alle fire årstider, og her får du to opskrifter fra bogen: Kvædebrød (som ikke er brød men frugtkonfekt) og havtornsirup.

Af: Maja Grønbæk, 1410, 10. oktober 2014

Bring tingene hjem og brug dem

Foto: GyldendalDer er masser af gode ting at hente i den danske natur. Forfatterne bag bogen , Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen, opfordrer dig ikke blot til at bruge frugter, krydderurter osv. i madlavningen, men også til at samle fx træ og ukrudt og bruge det som en personlig del af boligindretningen.

Ideer og opskrifter til alle årstider

Bogen er meget enkelt delt op i de fire årstider med en kort introduktion til dem alle om, hvad du særligt kan gøre og bruge forår, sommer, efterår og vinter. Forfatterne har igennem et år selv været ude og betragte og bruge naturen og blevet inspireret til at bruge den i deres hjem. Bogen igennem får du desuden små bonusoplysninger om fx vilde nødder, hyldebær og hyben. 

Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen
Tag naturen med hjem
Gyldendal
216 sider 
Vejl. pris: 349,95 kr. 

Kvædebrød

Et aromatisk stykke frugtkonfekt, der ikke ligner nogen anden dansk sød sag, men som sender tankerne til mellemøstlige basarer. Det har ikke noget at gøre med brød, men er nærmere en stiv og krydret frugtmos, der bliver fast nok til at skære i på grund af kvædens naturligt høje indhold af pektin.

1,5 kg kvæder
2,5 dl vand
500 g sukker
500 g honning
perlesukker

Sådan gør du

Gnub kvæderne i et viskestykke, så de hvide dun kommer af. Skyl kvæderne grundigt i vand, fjern stilk og blomst, og skær dem i mindre stykker. Det er ikke nødvendigt at fjerne kernehuset.

Kog kvæderne i en gryde med vand i ca. 30 minutter. Tag nu kvæderne op af vandet, og mos dem igennem en si. Kom kvædemosen tilbage i gryden, og tilsæt sukker og honning. Kog massen videre i ca. 30 minutter, rør jævnligt i gryden. Mosen skal være tyk.

Fordel kvædemosen i et ovnfast fad i ca. 1 cm tykkelse, og stil formen ind i en forvarmet ovn ved 125-140 grader. Bag kvædebrødet i ca. 2 timer. Lad det køle helt af, inden du skærer det ud i små tern eller stænger og vender dem i perlesukker.

Opbevares i en lufttæt beholder eller dåse, hvor kvædebrødet kan holde sig i ca. 2-3 uger på køl.

Havtornsirup

Til ca. 1 syltetøjsglas

150 gram havtorn
2 dl vand
150 gram sukker

Kog bærrene i vandet i ca. ó time, og si kogesaften fra igennem et rent viskestykke. Lad kogesaften (ca. 150 ml) simre sammen med sukkeret i ca. en time, til du har en gylden sirup. Brug havtornsiruppen til desserter, pandekager, på brødet og til osten.

10. oktober 2014 Maja Grønbæk, 1410
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har arbejdet i Snapsetinget på Christiansborg og været gastronomisk rådgiver for Claus Meyer. Her får du hans opskrifter på grillet fennikel med basilikum og chorizo og kylling med krydderurter.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller køkkenhave. I denne bog bliver du grundigt guidet og får alle de gode råd til, hvordan du dyrker afgrøderne i krukker, små bede og ampler på altanen, i gårdhaven eller vindueskarmen.

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggelig eller personlig. Og det behøver ikke at koste alverden. Nogle gange skal der ikke mere til end at hænge det rette op på væggen eller skifte puderne i sofaen ud.

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste italienske restauranter "Locanda Locatelli".

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

Slankedessert fra Lena Hansson

Få Lene Hanssons opskrift på en slankedessert med lækkert "flødeskum".