De fine kokosmuffins med hindbærcreme er en af de opskrifter, du kan finde i bogen "Sunde søde sager".
De fine kokosmuffins med hindbærcreme er en af de opskrifter, du kan finde i bogen "Sunde søde sager".

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Af: Maja Grønbæk, 1405, 22. maj 2014

Sødt kan også være sundt

Foto:Maria PForfatteren bag bogen ”Søde sunde sager” elsker selv søde sager, men går samtidig op i sundhed og sunde kostvaner og har en bachelor i Fødevarer, ernæring og sundhed. Bogen er derfor lavet for at kombinere de to ting og skifte de typiske bageingredienser ud med sundere alternativer. Nana Frolov Christensen er desuden vinder af DR-programmet Den Store Bagedyst i 2012, så hun ved, hvad hun snakker om, når det gælder kager og søde sager.

Lidt om de alternative ingredienser

Når man bager uden de typiske ingredienser som hvedemel, sukker og smør, må der naturligvis noget andet til. Nana Frolov indleder bogen med korte afsnit om bl.a. mælk, den søde smag, gluten og de råvarer hun selv bruger som kokossukker, kokosfibermel, tørrede frugter, agavesirup og nødder. En af fordelene ved at bruge alternative råvarer i kagerne er, at de indeholder færre kulhydrater, hvilket sikrer et mere stabilt blodsukker.

Biscotti med mandler og citron

Maria PSprøde, lækre italienske kager til kaffen, bagt med havregryn og mandler.

16 stk

150 g havregryn
100 g smuttede mandler
2 tsk. vaniljepulver
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
300 g tørrede dadler, udstenede
60 g mandelsmør
1 dl vand
1æg
Revet skal af 1usprøjtet citron

Forvarm ovnen tll 175° C. Kom bagepapir på en bageplade. Mal havregryn og mandler til mel i en blender.

Sigt melet sammen med vaniljepulver bagepulver og salt i en stor skål. Blend dadler sammen med mandelsmør, vand og æg, og vend blandingen i melet. RIv citronskal i dejen og vend rundt.

Bred dejen ud tll en firkant på bagepapiret, så den måler ca 15x25 cm. Bag kagen 20 min. til den er gylden. Overfør bage­papiret med kagen til en rist, og lad den køle helt af.

Sænk i mellemtiden ovntemperaturen tll 150°C. Skær kagen over på tværs i 2 cm tykke biscotti. Læg biscottierne på bagepapiret med snitfladen opad, og bag dem 15 min. til de er jævnt gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver bagt på begge sider.

Lad småkagerne køle af på en rist.

Karameltærte med banan

Foto: Maria PDenne kage er inspireret af den engelske dessert banoffee, som er en blanding af banan- og karamelkage. Dadlerne giver kagen en smag af karamel, og der er godt  bid i bunden.

10-12 personer

Tærtebund

200 g cashewnødder
200 g mandler
250 g tørrede dadler, udstenede
1 knivspids salt

Karamelfyld

1 dåse kokosmælk
500 g tørrede dadler, udstenede
1 tsk.  vaniljepulver
1 knivspids salt

Pynt

Kokospulp (resten af dåsen med  kokosmælk)
1/2 tsk.  vaniljepulver
2 små, modne bananer
15 g mørk chokolade af god kvalitet, min. 70% kakao­ indhold

Tærtebund: Forvarm ovnen til 175°C. For en springform på 25 cm med bagepapir. Blend cashewnødder og mandler til fint mel i en foodprocessor. Tilsæt  dadler  og salt,  og blend videre, til dejen samler sig og bliver jævn. Rul dejen ud til en cirkel på 30 cm mellem to ark bagepapir. Løft dejpla­den af bagepapiret, og læg den i springformen. Pres forsigtigt dejen ned i bunden og op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel, så den ikke løfter sig under bagningen. Bag tærtebunden 20 min. Lad bunden køle af i formen. Fjern forsigtigt formen, og sæt bun­den over på et serveringsfad, når den er kølet helt af.

Karamelcreme: Stil kokosmælken på køl mindst 8 timer, så den faste kokospulp samler sig. Åbn forsigtigt dåsen, og hæld væden op i en skål. Gemden faste kokospulp til pynt.  Mål 2 dl kokos­ vand af, og blend det med dadler, vanilje og salt. Fordel cremen over tærtebunden med en dejskraber.

Pynt: Pisk den faste kokospulp sammen med vanil­jepulver. Pisk et minuts tid, til det  begynder at ligne flødeskum. Smør skummet ud over daddelfyldet, og fordel det over midten af tærten, så nogle cm af dad­elfyldet kan ses langs  kanten af kagen.  Skær bana­ nerne i skiver, og fordel dem på fyldet. Hak choko­ laden fint, og drys den over kokoscremen.

Nana Frolov Christensen
Søde sunde sager
Lindhardt og Ringhof
144 sider
Vejl. pris: 249,95

 

22. maj 2014 Maja Grønbæk, 1405
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har arbejdet i Snapsetinget på Christiansborg og været gastronomisk rådgiver for Claus Meyer. Her får du hans opskrifter på grillet fennikel med basilikum og chorizo og kylling med krydderurter.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller køkkenhave. I denne bog bliver du grundigt guidet og får alle de gode råd til, hvordan du dyrker afgrøderne i krukker, små bede og ampler på altanen, i gårdhaven eller vindueskarmen.

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggelig eller personlig. Og det behøver ikke at koste alverden. Nogle gange skal der ikke mere til end at hænge det rette op på væggen eller skifte puderne i sofaen ud.

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste italienske restauranter "Locanda Locatelli".

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

Slankedessert fra Lena Hansson

Få Lene Hanssons opskrift på en slankedessert med lækkert "flødeskum".