Ritt Bjerregaard dyrker både æbler og bær i sin plantage.
Ritt Bjerregaard dyrker både æbler og bær i sin plantage. Foto: Columbus Leth

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bøger

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestrålende vitaminbomber. Det er der nu kommet bogen ”Bær – i haven og køkkenet” ud af. Den er skrevet i samarbejde med professor Jørgen Vittrup og giver dig masser af viden og opskrifter.

 

Foto: Columbus LethBog med personligt engagement

Med bogen vil Ritt Bjerregaard gerne give sin store forkærlighed for bær videre til læseren. Hun har i mange år dyrket bær på sin æbleplantage, og det er hendes udgangspunkt for at udforske bærrene sammen med Jørgen Vittrup, som er professor og agronom med stor viden inden for planteavl. Igennem bogen får du også hendes personlige historier om bær, bl.a. erindringer fra barndommen.

Både til folk med og uden have

Bær-bogen kan bruges uanset om du dyrker have med bærbuske, eller du blot har interesse for bærrene og køber dem i supermarkedet. Bogen gennemgår en række af de bedst kendte bær – og en del mindre kendte som fx guldbær og minikiwi. Du får masser af fakta om hvert enkelt bær, deres karakteristika, sundhedsmæssige fordele, dyrkning og sorter. Og selvfølgelig opskrifter, så du selv kan gå i køkkenet med bærrene.

Afsnit med viden og tyngde

Bogen indledes med nogle interessante men temmelig læsetunge afsnit om bl.a. økologi, generel dyrkning og bærrenes sundhed. Afsnittene giver bogen tyngde, men hvis man ikke har lyst til at gå så meget i dybden, som de gør, kan man let springe det over og fordybe sig i de enkelte bær. Bagerst i bogen finder du et overskueligt skema over bærrenes modningstider.

Ritt Bjerregaard og Jørgen Vittrup
Bær - i haven og køkkenet
Politikens forlag
240 sider
Vejl. pris: 300 kr.


Opskrift på brombærsuppe og blåbærsmoothie
#br

Brombærsuppe

Foto: Columbus Leth4 personer

Ingredienser:
1/2 l hvidvin eller vand
200 g friske brombær – eller mere, alt efter hvor stærk suppen skal være
200 g sukker
saften af 1/2 citron

Sådan gør du:
Bring hvidvin eller vand med sukker i kog, tilsæt brombær og lad det simre i mindst 5 minutter – gerne længere, så kraften fra brombærrene kommer ud i suppen. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker. Pres suppen gennem en sigte, så frøene sis fra og suppen får en ensartet konsistens.

Server suppen kold med flødeskum eller vaniljeis, drys evt. med lidt stødt kanel. Ved at tilsætte citronverbena kan man give suppen en særlig smag.

Blåbærsmoothie

2-3 personer

Ingredienser:
175 g blåbær
1 1/2 dl tranebærsaft
1 1/2 dl yoghurt naturel eller græsk yoghurt
evt. honning

Sådan gør du:
Blend blåbær og tranebærsaft i ca. 2 minutter, til blandingen er jævn. Tilsæt yoghurt (hvis den er græsk, kan der evt. tilsættes lidt vand), sød evt. med honning og blend igen, til massen er jævn. hæld smoothien på glas og pynt med friske blåbær.

På samme måde kan du bruge andre bær som ribs, solbær og hindbær, hver for sig eller blandet til smoothies.

4. april 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.