Opskriften på lakridsmarengs er en af dem, du kan finde i kogebogen.
Opskriften på lakridsmarengs er en af dem, du kan finde i kogebogen. Foto: Columbus Leth

Masser af opskrifter med lakrids fra Johan Bülow

Johan Bülow har i den grad fået en forretning op at stå med sin lakrids i forskellige afskygninger. Nu har han udgivet bogen, som kort og godt hedder ”Lakrids”. Med den får du 72 opskrifter med lakrids som krydderi – både til det salte og det søde køkken. Prøv svinekæber i lakrids her.

Af: Maja Grønbæk, 1310, 1. oktober 2013

 

Foto: Columbus LethLakrids som krydderi

Med bogen ”Lakrids” skal du gerne få øjnene op for lakrids som krydderi i maden på linje med fx peber. Lakridsen i opskrifterne er både i form af lakridspulver, lakridssirup, lakridsøl og rigtige lakridser. Bogen spænder vidt, fra de søde kager til salater og varme retter med det sorte krydderi.

Gæstekokke med i bogen

Opskrifterne i bogen er en blanding af lakridsproducentens egne og kokken og forfatteren Louisa Lorangs. Derudover har han fået hjælp fra andre dygtige mad-personligheder som fx Claus Meyer og Adam Aaman – og så har der også sneget sig en jordbæris med mynte og lakrids fra Paradis Is ind.

Et bornholmsk lakridseventyr

Joan Bülows lakridsproduktion begyndte på Bornholm i 2007, hvor han selv eksperimenterede hjemme i sin mors køkken. Efter en del trængsler blev produktionen og virksomheden til virkelighed, og han sælger nu også sine produkter uden for Danmarks grænser. Udover opskrifterne, som er nemme at gå til, og flotte billeder, får du også historien om tilblivelsen af virksomheden.

Svinekæber i lakrids

Foto: Columbus LethSvinekæber er billige og noget af det bedste at sætte tænderne i. Bestil dem hos din slagter, og bed ham også evt. fjerne den lile seje hinde på oversiden. Så er de lige til at gå til.

Hovedret til 4 personer
2 gulerødder
1 persillerod
1 løg
12-16 svinekæber
olie til stegning
4 fed hvidløg
50 cl Liquorice stout eller anden mørk øl
1 spsk peberkorn
2 laurbærblade
5 kviste timian
1 spsk honning
1-2 spsk sød lakridssirup (Sweet Liquorice Syrup)
2-3 spsk balsamicoeddike
Salt og peber
Lidt plukket timian

Sådan gør du
Skræl og skær gulerødder og persillerødder i grove stykker. Pil og skær løget i både.
Puds svinekæberne fri for hinder, eller få din slagter til det. Brun dem i lidt olie i en varm, tykbundet gryde, gerne af støbejern. Brun dem evt. ad flere omgange, så alle bliver brunet ordentligt. Tag kæberne op.

Brun gulerod, persillerod, løg og knust hvidløg i lidt olie i gryden. Kom kæberne tilbage i gryden ovenpå grøntsagerne og tilsæt øllet. Kom en gaze- eller tepose med peberkorn, laurbær og timian i gryden. Læg låg på og lad kæberne simre under låg i ca. 1 time. Ryk lidt rundt på kæberne undervejs, så alle får lige meget varme. Tag låget af og lad kæberne simre i yderligere 15-20 minutter, eller til de er helt møre.

Tag kæberne op, sigt saucen over i en ren gryde og lad den koge en smule ind, hvis nødvendigt. Smag ti lmed honning, lakridssirup, balsamico og salt. Kom kæberne tilbage i saucen og servér straks med plukket timian på toppen.

Servér gerne med kartoffel- eller rodfugtmos eller måske blød polenta og en skøn salat.

Johan Bülow
Lakrids
202 sider
Politikens forlag
Vejl. pris: 300 kroner


1. oktober 2013 Maja Grønbæk, 1310
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.