Lær at lave de klassiske saucer

Bøger

Her er opskrifter og vejledninger på alt fra bearnaise til crème anglaise. Og vejlederen er den legendariske fransk/engelske kok Michel Roux, der fik den første Michelinstjerne til Storbritannien. Vi bringer en opskrift fra bogen på en lækker champagnesauce.

Lav sauce fra bunden
Vil du mestre det franske køkken, kommer du ikke uden om en række klassiske saucer som fx bearnaise og selvfølgelig mayonnaise. Og vil du lære at lave dem helt fra bunden, så kan du passende starte med at læse bogen "Kunsten at lave sauce" af Michel Roux.

Mad til tre stjerner
Michel Roux er en nærmest legendarisk fransk kok, der sammen med sin bror åbnede restaurant i England. Det blev den første britiske restaurant, der fik en Michelinstjerne, og brødrene nåede det højst tænkelige nemlig hele tre stjerner.

Fra fond til dessertsauce
Bogen er en grundig indføring i det franske saucekøkken med beskrivelse af teknikker og opskrifter. Det tager sin begyndelse med fonder og marinader, runder hele spektret for at ende med chokoladesauce og andre dessertsaucer.

Hjælp til saucevalg
Bagest i bogen er der en fyldig guide til at kombinere mad med de rette saucer, og det er ganske godt tænkt. Her kan du fx læse, at hvis du skal have søtunge, så er champagnesauce meget velegnet til at runde den ret af.

Champagnesauce

Ingredienser:

50 g smør
60 g skalotteløg, finthakket
60 g champignon i skiver
4 dl champagne
3 dl fiskefond
3 1/2 dl piskefløde
salt og friskkværnet hvid peber

Sådan gør du:

Smelt 20 g smør i en gryde. Kom skalotteløg i, og svits dem i 1 minut. Tilsæt svampe, og kog i 2 minutter under omrøring.

Hæld champagne i, og kog en tredjedel ind ved middel varme. Tilsæt fiskefond, og reducer saucen til det halve.

Hæld fløde i, og lad saucen kogi ind til passende konsistens. Passér den over i en ren gryde gennem en finmasket spidssigte.

Pisk det resterende smør i lidt ad gangen, og smag saucen til med salt og peber

Nyt Nordisk ForlagMichel Roux: Kunsten at lave sauce. 304 s., 149,95 kr. Nyt Nordisk Forlag.













2. september 2011
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.