Fru Nimb's kogebog førte gastronomien ind i de danske husholdninger.
Fru Nimb's kogebog førte gastronomien ind i de danske husholdninger.

Klassikeren "Fru Nimb's kogebog" er blevet genoptrykt

Bøger

Nu er der mulighed for at lave mad på ægte, gammeldags maner. Med det fotografiske genoptryk af 1. udgave af Louise Nimbs kogebog fra 1888 kan du gå i køkkenet og lave retter som de første gang blev indplaceret i det internationale køkken.

Borgerskabets svar på Frøken Jensen

Louise Nimb levede fra 1842 til 1903 og var borgerskabets svar på Frøken Jensen. Sammen med sin mand drev hun mange københavnske restauranter, bl.a. restauranten Divan 2 i Tivoli, og sammen tilførte de det københavnske restaurationsliv kvalitet og stil.

Mange års praktisk erfaring bag bogen

I forordet til førsteudgaven skriver Louise Nimb om baggrunden for bogen: - Ofte har man opfordret mig til at udgive en kogebog, hvori jeg skulle nedlægge resultaterne af mange års praktiske erfaring, men jeg har hidtil stadig manglet mod. Men i 1888 delte hun altså ud af sin viden og sine opskrifter.

Det danske køkken blandet med det europæiske

Fru Nimb's kogebog præsenterer det internationale, franskudviklede køkken for danskerne og blander det med træk fra Tyskland, England og Danmark. Der er retter både til hverdag og til festlige lejligheder, og ikke mindst er Fru Nimb prisbevidst - der er opskrifter på, hvordan man bruger resterne fra tidligere middage. Desuden er der afsnit om blandt andet "Et godt Kjøkkens Beskaffenhed" og "De Forskjellige Kjøkkenredskaber". I bogen findes også en omregningstabel mellem de moderne mål og de gamle, danske mål som kvint, potter og pægl, der anvendes i opskrifterne.

Louise Nimbs to døtre overtog i 1909 restauranten i Tivolis bazarbygning - den restaurant der i dag er kendt som Restaurant Nimb.

Louise Nimb
Fru Nimb’s kogebog
Lindhardt og Ringhof
576 sider
Vejl. pris: 149,95 kr.

17. august 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.