Dampet skrubbe med hyldeblomstskærme - så er der serveret.
Dampet skrubbe med hyldeblomstskærme - så er der serveret.

Hurtig og lækker mad

Bøger

Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.


Tag børnene med i køkkenet
Den danske kok Carsten Kyster er ikke mindst kendt for sin kogebog med sønnen Harry, hvor opskrifterne bliver skåret ind til benet, så børnene selv kan være med i køkkenet.

Nu har han lavet en kogebog med titlen ”Køkkentid”, hvor det enkle går igen. Her er der ikke mange, men ofte spændende ingredienser i de forskellige retter.
Der er ikke så meget snak, men masser af opskrifter, der oftest er lige til at gå til.

Inspiration udefra
En del af opskrifterne kræver dog, at du har mulighed for at slå vejen forbi en asiatisk købmand eller i hvert fald en temmeligt velassorteret butik. Det er ikke altid, at den lokale Superbrugs både har shitakesvampe, tofu, lys miso og wakametang hjemme på samme tid.

Det gør dog ikke noget, for de eksotiske retter kan være sjove at prøve af den dag, du har mulighed for at skaffe alle ingredienserne, og der er masser af andre retter i bogen, hvor almindelige indkøb og evt. egen have strækker. Fx denne skrubberet, der går rent hjem i den tidligere sommer:

Dampet skrubbe og stegt hyldeblomst
Til 4 personer

5-600 g skrubbefilet (eller anden fladfisk)
8 store hyldeblomstskærme
100 g hvedemel
1 spsk sukker
1 spsk karry
Korn af ½ stang vanilje
1 tsk salt
2 dl mælk
1 æg
1 l vegetabilsk olie
Salt og friskkværnet peber

Skær et lille snit i hver filet, fold dem sammen og krydr med salt og peber.Damp fisken i en gryde i ca. 2 dl vand eller i ovnen i ca. 3-4 min.

Bland mel, sukker, salt, karry og vanilje i en skål. Pisk mælk og æg i blandingen og rør til dejen er jævn. Krydr med salt. Dejen skal være lidt sød.

Varm olie op i en gryde. Dyp hyldeskærmene i dejen og steg dem sprøde i olien en skærm ad gangen. Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir. Drys med lidt salt.

Server fisk med hyldeblomstskærme sammen med en grøn salat.

Carsten Kyster, Køkkentid, 220 s., 200 kr, Foto Henrik Kastenskov. (Politikens Forlag.)

11. juni 2009
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.