Hurtig mad i køkkenet med fisk, skaldyr og kylling

Når det skal gå hurtigt i køkkenet er de to nye kogebøger i serien ”Hurtig i køkkenet” gode at have ved hånden. Her er hver enkelt ret varieret, så du selv kan bestemme, om det skal tage 10, 20 eller 30 minutter at lave den. Den ene indeholder 360 opskrifter med fisk og skaldyr og den anden 360 med kylling. Få to af dem her.

Af: Maja Grønbæk, 1309, 23. september 2013

God mad på kort tid

De to bøger dækker over en ny og fleksibel tilgang til det at lave mad. Opskrifterne er tilpassede lige præcis den tid, du har til rådighed den pågældende dag, så du kan lave et sundt måltid mad på helt ned til 10 minutter, eller bruge lidt mere tid og flere ingredienser, hvis du kan afsætte 20 minutter eller en halv time.

Sunde og nemme råvarer

Både fisk, skaldyr og kylling er råvarer, som er sunde og i mange tilfælde fedtfattige. Kyllingens milde smag gør den velegnet til mange forskellige krydderier og krydderurter, og i bogen er der alt fra klassiske retter til retter med inspiration fra middelhavet. For begge bøger gælder, at selvom retterne er hurtige at lave, er der også masser af weekend- og gæsteretter blandt opskrifterne.

Spis mere fisk

Fisk er sundt, og vi opfordres igen og igen til at spise mere af det. Med denne bog hvor retterne kan tilberedes hurtigt, kan det blive nemmere at få fisken ind i hverdagen. Her er retter med alle typer af fisk og samtidig et par gode råd til tilberedning og hvilken fisk, der er god til hvad.

Spansk omelet med laks og ærter (30 minutter)
4 personer

400 g kartofler, skrællede og skåret i tynde skiver
150 g laksefileter uden skind
6 æg, piskede
En håndfuld dild, hakket
100 g frosne ærter
1 forårsløg, snittet
1 spsk vegetabilsk olie
Salt og peber
Blandede salatblade til serveringen

- Kog kartoflerne med letsaltet vand i 10 minutter, indtil de er møre. Hæld vandet fra.
- Imens kommes laksefileterne i en lille gryde. Dæk dem med kogende vand, og lad dem simre i 7 minutter, indtil de nemt går fra hinanden i flager. Hæld vandet fra, og bræk dem så fra hinanden.
- Bland æg, dild, ærter og forårsløg, og drys med salt og peber. Opvarm olien i en 20 cm slip-let stegepande. Rør kartofler og laks sammen med æggeblandingen, og kom det i panden. Steg det over meget lav varme i 10-15 minutter, indtil det lige er stivnet. Skær det i trekanter, og servér med en grøn salat.

Tyk karry-, kokos- og spinatsuppe (10 minutter)
4 personer

2 kyllingebryster, hver på omkring 150 gram, i tynde skiver
1 tsk koriander, stødt
250 g lynris
2 x 400 g kokosmælk på dåse
2 spsk korma-karrypasta
300 ml kyllingefont
6 spsk frisk koriander, hakket
300 g frisk spinat, skyllet og afdryppet
Salt og peber
Naanbrød til servering

- Kom kyllingestykkerne i en stor gryde sammen med stødt koriander, ris, kokosmælk, karrypasta og font, og bring det i kog. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter.
- Tilsæt den friske koriander og spinatbladene, og lad det kogevidere under omrøring i 2-3 minutter mere, eller indtil spinatbladene er faldet sammen. Drys godt med salt og peber, øs suppen op i varme skåle, og servér den med varmt naanbrød.

Emma Lewis
Hurtig i køkkenet: Fisk og skaldyr
Nyt Nordisk Forlag
288 sider
Vejl. pris: 149,95

Emma Jane Frost
Hurtig i køkkenet: Kylling
Nyt Nordisk Forlag
288 sider
Vejl. pris: 149,95



23. september 2013 Maja Grønbæk, 1309
Mere om Bøger

Grøn viden og nyt syrnet grønt

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra...

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Almanakken giver en opskrift til hver dag i ugen - året rundt. Vi kickstarter året med en af opskrifterne fra bogen - vegetarcurry og naanbr...

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

"Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.